StoryEditor

Maďari zmenili mýtne. Pri Košiciach sa tešia, investujú a kreslia stredisko

22.08.2013, 00:00

Doteraz sa košická spoločnosť UND-03 spoliehala na Maďarsko. Práve odtiaľ dovážala štrk na výrobu betónu a nemala dôvod meniť dlhoročne zaužívaný biznis model. Stačilo však málo a všetko sa zmenilo. "Z Maďarska sme dovážali takmer 90 percent štrku. No po tom, ako Maďari zvýšili mýtne poplatky o tretinu, sa stal dovoz nerentabilným," hovorí obchodno-ekonomický riaditeľ firmy Tomáš Starinec. Firma sa preto rozhodla posilniť aktivity na Slovensku. Profitovať nechce len firma, ale aj obec.
Dopyt potiahnu diaľnice
Firma plánuje investovať do otvorenia nového ťažobného poľa v katastri dedinky Milhosť pri Kechneci približne sedemstotisíc eur. UND-03 štrk v Milhosti ťaží päť rokov. Teraz chce však ťažbu rozšíriť na ďalšiu plochu. Nové pole ponúka 700-tisíc voľných zásob štrku, čo predstavuje takmer 1,2 milióna ton suroviny. Obchodno-ekonomický riaditeľ firmy Tomáš Starinec hovorí, že hlavnou motiváciou pustiť sa do otvárky nového bol vývoj v Maďarsku. Druhým pilierom investície sú vlastnosti štrku v Milhosti. "Ten je tu vysoko kvalitný, čo ťažbu robí tiež ekonomicky zaujímavou," dodal.
Starinec hovorí, že štrk je materiál, ktorý sa v stavebníctve využíva vždy. "Je to základná zložka betónu, preto sa uplatní takmer na všetkých projektoch. Kríza, samozrejme, určuje konkrétne objemy dopytu," vysvetľuje. Ani tu by však novej otvárke nemalo nič stáť v ceste. "Pri projekte rátame s plánovaným spustením diaľničných stavieb, najmä k ťažbe najbližšiemu úseku Budimír Bidovce," dodal.  
Od štrku k turistom
Starosta Milhoste Vojtech Gálffy vidí v novom poli okrem pracovných miest v jeho katastri ďalší potenciál. Po ťažbe štrku totiž ostávajú vodné plochy. "Takto vzniknuté jazerá už u nás presahujú vyše 200 hektárov. Evidujeme konkrétne projekty na vznik rekreačnej oblasti, ako aj chovu rýb," dodal. Že nápad môže fungovať, ukazuje príklad neďalekej obce Čaňa. Pri tamojších jazerách po ťažbe vznikla celá chatová oblasť, niekoľko penziónov. Najnovšie pribudol ranč, v ktorom vidieť aj poľských turistov. Nárast nákladov dovozu z Maďarska potvrdzuje konateľ spoločnosti Ikra Igor Javorka, ktorá ťaží štrk pri Galante. "S výkonmi však ostávame približne na úrovni minulého roku. Veľkým problémom je neplatenie faktúr, preto sa ťažko investuje do nových strojov," povedal. O stabilnom výhľade na tento rok v segmente hovorí vedúca odbytu dargovskej prevádzky VSK Mineral Viera Tichá. "Dopyt kopíruje minulý rok, pokles nezaznamenávame," spresnila. VSK je v ťažbe štrku so 14 lomami slovenským lídrom. Tomáš Tišťan 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:28