StoryEditor

Rusko obnovuje dodávky plynu na Ukrajinu. Majú prísť nové rokovania o prímerí

08.12.2014, 12:38
Autor:
TASRTASR

Rusko podľa Kyjeva obnovuje dodávky plynu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorca ukrajinského monopolného prepravcu plynu Ukrtransgaz dnes povedal pre agentúru Reuters, že Rusko znova začína Ukrajine dodávať plyn. Dodávky boli zastavené 6 mesiacov. Dôvodom bol spor o cenu a nesplatené dlhy.

Štátna ukrajinská energetická firma Naftogaz minulý týždeň uviedla, že zaplatila ruskému plynárenskému koncernu Gazprom 378 miliónov USD (305,8 milióna eur) za decembrové dodávky plynu v objeme 1 miliarda kubických metrov.

Ukrajina musí platiť Rusku za dodávky plynu dopredu. Dôvodom sú dlhy Kyjeva za už dodaný plyn.

Od začiatku vykurovacej sezóny v októbri sa ukrajinské zásoby plynu výrazne znížili.

Kríza na východe Ukrajiny
Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov dnes potvrdil pripravenosť Ruska zúčastniť sa na schôdzke o riešení situácie na východe Ukrajiny.

Rusko podľa neho robí všetko pre to, aby sa rokovanie tento týždeň v bieloruskom Minsku aj uskutočnilo. "Myslím, že sa to zrealizuje," vyhlásil Ušakov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už minulý týždeň avizoval ďalšie kolo rokovaní o riešení ukrajinskej krízy za účasti zástupcov Kyjeva, Moskvy, proruských separatistov z východu Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Doteraz sa schôdzky kontaktnej skupiny konali v Minsku dvakrát, pričom zakaždým boli prijaté dokumenty, ktoré zdôrazňovali nevyhnutnosť prímeria. Obe strany sa zaviazali rešpektovať to, ale dohoda o zastavení paľby, dosiahnutá začiatkom septembra, sa prakticky denne porušuje.

Nové prímerie
Politický predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na rokovaniach v Minsku dnes podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že schôdzka kontaktnej skupiny sa uskutoční tento týždeň - hneď po tom, ako Kyjev potvrdí program rokovania, vrátane dohody o prímerí, zrušení blokády Donbasu a uvedenia do platnosti zákona o zvláštnom štatúte tejto oblasti.

Agentúra UNIAN informovala, že kyjevskú vládu bude na rokovaniach zastupovať - tak ako doteraz - exprezident Leonid Kučma. Podľa Ušakova bude zástupcom Moskvy ruský veľvyslanec v Bielorusku Michail Zurabov.

Ušakov sa v rozhovore s novinármi vrátil aj k víkendovej schôdzke francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s ruským prezidentom Vladimirom Putinom: podľa neho si Hollande "veľmi pozorne" vypočul argumentáciu Ruska, pričom - ako konštatoval Putinov poradca - "v mnohých bodoch sa naše názory zhodujú". Ako príklad uviedol spôsob, ako ďalej postupovať v záujme urovnania situácie na Ukrajine.

01 - Modified: 2007-01-17 10:50:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa pripravuje na možný teroristický útok
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:31