StoryEditor

Potraviny zo Západu sa môžu dostať do Ruska. Cez susedov

12.08.2014, 19:05
Autor:
tasr, stltasr, stl
Zakázaný tovar môže do Ruska prichádzať z Bieloruska. Lukašenko už ale vyhlásil, že

Predstavitelia ruskej veterinárnej a fytosanitárnej správy dnes pricestovali do Bieloruska, kde rokujú o možnostiach, ako zabrániť dovozu Ruskom zakázaných potravín z Európskej únie a iných krajín na územie Ruskej federácie z Bieloruska. S tým má totiž Moskva uzatvorenú dohodu o voľnom obchode, pričom Minsk na potraviny z EÚ či iných štátov embargo neuvalil. Potraviny by sa tak mohli dostať do Ruska zo susednej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Minulý týždeň Rusko zaviedlo embargo na dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a morských produktov z EÚ, USA, Austrálie, Kanady a Nórska ako odvetu za sankcie západných krajín voči Moskve. Tie ich na Rusko uvalili pre krízu na Ukrajine, pričom Moskvu obviňujú z podpory proruských separatistov.

Lukašenko súhlasí
Od zavedenia zákazu sa v ruských médiách začali objavovať vtipy, že Rusko môžu čoskoro zaplaviť ustrice a krevety z Bieloruska, teda krajiny, ktorá nemá more. Minsk má však podobne ako Kazachstan uzatvorenú s Ruskom dohodu o voľnom obchode a obe krajiny uviedli, že budú aj naďalej dovážať zo západných krajín potraviny, na ktoré Moskva uvalila zákaz. Bielorusko však zároveň prisľúbilo, že dovoz sa bude týkať len jeho potrieb a urobí všetko pre to, aby sa do Ruska potraviny podliehajúce embargu nedostali. "Ak Rusko uzatvorilo svoj trh pre určité produkty, my sa musíme postarať o to, aby sa tieto výrobky cez naše územie do Ruska nedostali," vyhlásil pred niekoľkými dňami bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Dnes preto na rokovania odcestovali do Minska predstavitelia ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby vrátane jej šéfa Sergeja Dankverta. Delegáciu z Bieloruska očakávajú v Moskve v stredu 13. augusta.

Dovozcovia sa domnievajú, že menší reexport je možný, no vo veľkom meradle nepravdepodobný. "Na jednej strane budú chcieť niektoré bieloruské spoločnosti na tom zarobiť. Na druhej strane by ale v prípade výraznejšieho reexportu zvýšili riziko narušenia vzťahov s Ruskom," povedal Viktor Markelov, šéf Konfederácie bieloruských podnikateľov.

Minsk pritom Rusko potrebuje, najmä pre lacné dodávky energií. Navyše, bieloruské firmy očakávajú, že v dôsledku ruského embarga na potraviny zo západných štátov sa zvýši ich export na ruský trh, najmä čo sa týka zeleniny a mliečnych produktov. Len za január až marec vyviezlo Bielorusko do Ruska potraviny za 1 miliardu USD (749,29 milióna eur), najmä mlieko, mliečne výrobky a mäso.

Rusko minulý rok doviezlo zo sankcionovaných krajín potraviny za 17,2 miliardy USD. Hodnota potravín, ktorých sa embargo týka, dosiahla 9,2 miliardy USD.

Egyptská pšenica
Rusko zvýši vývoz pšenice na egyptský trh a naopak, posilní dovoz iných agroproduktov z Egypta. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v Soči rokoval s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Súčasťou rokovaní prezidentov bolo aj vytvorenie zóny voľného obchodu medzi Egyptom a colnou úniou, ktorú v súčasnosti tvoria Rusko, Bielorusko a Kazachstan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyhlásenia Putina nasledovali len pár dní potom, ako Moskva zaviedla embargo na dovoz väčšiny potravín z krajín, ktoré voči Rusku zaviedli pre vývoj na Ukrajine ekonomické sankcie. Embargo na dovoz potravín sa okrem Európskej únie a USA týka aj Kanady, Austrálie a Nórska.

"Egypt už zvýšil dodávky svojich agroproduktov na ruský trh o 30 % a je pripravený zvýšiť ich v najbližšom období o ďalších 30 %," povedal Putin po stretnutí so Sisím.

1 EUR = 1,3346 USD

01 - Modified: 2006-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hizballáh: Vojaci za vraha
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 13:38