StoryEditor

Rusi chcú za Bohunice garantovať ceny elektriny

11.04.2013, 00:00
Jadrová elektráreň. Za spoluprácu na dostavaní atómovej elektrárne si Rosatom dáva prvé podmienky.

Ak stavať jadrovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, tak s garanciami. Aspoň to má odkazovať ruský Rosatom, ktorý sa chce podieľať na tejto miliónovej investícii ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (nominant Smer-SD). A to v čase, keď dal kabinet Roberta Fica (Smer) súhlas na rokovanie s Rusmi o možnej výmene českého ČEZ v spoločnom podniku – Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska. „Ruský investor chce mať nejakým spôsobom dlhodobo garantovanú cenu elektriny. Každá investícia, ktorá má byť zrealizovaná, má, samozrejme, aj nejakú ekonomickú stránku. S garanciami ceny elektriny sa, mimochodom, zaoberajú aj tie štáty Európskej únie, ktoré sa rozhodli rozvíjať jadrovú energetiku,“ konštatoval Malatinský po včerajšom rokovaní vlády.

Môžu to zaplatiť všetci
Šéf rezortu hospodárstva zdôraznil, že Slovensko si nevybudovalo mechanizmus požadovaných garancií na dlhodobú cenu elektriny.

Či požiadavky Rusov aj splní, Malatinský nespresnil. Nechce totiž predbiehať udalosti. Podľa neho sú totiž rokovania na to, aby sa rokovalo.

Rusi zatiaľ o podmienkach oficiálne mlčia. „V súčasnosti sa zvažujú rôzne možnosti. Až do spustenia oficiálnych rokovaní ich však nemôžeme komentovať,“ konštatoval hovorca Rosatomu Ivan Dybov.

Analytici však majú jasný názor – nerobte to. Podľa nich by totiž znamenalo, že to zaplatia spotrebitelia. „Ak by jadrová elektráreň Temelín dostala dva nové bloky s výkonom 2 000 až 2 500 megawattov a išla by 7 300 hodín ročne, tak spotrebitelia by musela doplácať zhruba jednu miliardu eur na prevádzku jadrovej elektrárne,“ konštatoval energetický analytik J&T Banky Michal Šnobr. Podľa neho sa preto ilúzie o novej jadrovej elektrárni aj na Slovensku môžu rozplynúť.

Najskôr o rok
Podobný názor má aj analytik Inštitútu INESS Martin Vlachynský. Štát by podľa neho na takúto požiadavku nemal pristúpiť. Ako upozorňuje, rozhodnutie na postavenie novej elektrárne treba nechať na investorovi. Štát by mal akurát garantovať stabilné legislatívne prostredie.

Samotné rozhodnutie o stavbe Jaslovských Bohuníc padne najskôr o rok. Aktuálne totiž prebieha posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Presne vtedy môže padnúť aj definitíva, kto bude projekt za štyri až šesť miliárd realizovať. Štát chcel atómku pôvodne stavať s českou spoločnosťou ČEZ. Pre dostavbu Temelína sa však rozhodla od projektu ustúpiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:40