StoryEditor

Vláda nechce školy späť pod svoju správu

02.09.2013, 00:00

Zníženie počtu škôl a návrat k spravovaniu škôl štátom. Takto by mala podľa predsedu predstavenstva a riaditeľa Železiarní Podbrezová Vladimíra Sotáka vyzerať reforma školstva. Nový školský rok, ktorý sa dnes začína, sa totiž bude niesť práve v prijímaní reforiem, ktoré chce zaviesť minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) od ďalšieho roka. Podľa Sotáka treba počet škôl prispôsobiť nižšiemu počtu detí. Vybrané školy zaplniť a deti zvážať školským autobusom z oblasti 15 kilometrov. Znížia sa tak náklady na školy a zároveň sa zvýši úroveň vzdelávania. Riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Ctibor Košťál s takýmto scenárom súhlasí. Podľa neho rušenie škôl je cesta, ako reformovať školstvo, musí sa to však robiť premyslene. "Zvážanie detí je riešenie, veď funguje to všade vo svete, je však potrebné vyčísliť, nakoľko by to bolo ekonomicky výhodné," skonštatoval pre HN Košťál. 

Ministerstvo školstva však v pláne nič podobné nemá. "Ide o kompetenciu zriaďovateľa, rovnako aj v prípade vyraďovania, ministerstvo školstva preto neplánuje žiadne rušenie škôl, keďže to nepatrí do jeho pôsobnosti," reagoval hovorca ministra Michal Kaliňák. Školy totiž spravujú obce, ich zriaďovateľom sú samosprávy. Iba tie môžu rozhodnúť o ich prípadnom zrušení. Podľa Sotáka je však chybou, že o školách rozhoduje osem županov a viac ako 2 500 starostov. Prejsť by mali podľa neho naspäť pod štát, pretože vzdelávaniu chýba jednota.

Minister fungujúci systém meniť určite nebude. Podľa Košťála by to bol nezmysel a krok späť. "Aj samosprávy sú obmedzované, aby neprekračovali rozpočet. Štát vytvára nástroje, aby boli finančne motivované," vysvetľuje odborník na školstvo, ktorý nesúhlasí s názorom, že štát by bol lepší spravovateľ. Školy prešli spod ministerstva pod samosprávne kraje počas vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2002.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:18