StoryEditor

Linky by nám rozhýbali desiatky biznisov, hovoria Slováci

28.05.2013, 00:00

Problém aeroliniek s prosperitou pravidelných liniek je aj náš problém. Spomaľuje desiatky vecí, ktoré by sme mohli inak rozvíjať. To odkazujú slovenské priemyselné parky, golfové ihriska, hotely, ale aj cestovatelia.

Na každom stretnutí
Že nemusí ísť o planý nárek z chýbajúcej pohodlnosti, ale o reálny únik možností a tržieb, naznačujú fakty. "Zrušením linky Poprad -- Londýn sme razom prišli o množstvo klientov z krajiny, ktorá má milión registrovaných golfistov. A môžem povedať, nebolo ich málo," hovorí manažérka golfového rezortu Black Stork vo Veľkej Lomnici Silvia Hrušková.

V tejto situácii v Anglicku obmedzili marketingové aktivity. "Ako riešenie B teraz využívame letisko v Krakove, to je však vzdialené," dodáva. Linky nechýbajú len športovcom. "Počúvam o tom na každom investorskom stretnutí, venujú tomu veľkú pozornosť," hovorí o stretnutiach s riaditeľmi a majiteľmi firiem priemyselného parku Kechnec starosta obce Jozef Konkoly. V parku si zatiaľ našlo prácu tritisíc ľudí. Problémom podľa Konkolyho je, že aj súčasné tri pravidelné linky z Košíc majú sporadický charakter. "Aby linky spĺňali potreby tu prítomného priemyslu, musia premávať s väčšou frekvenciou a byť napojené na uzlové body," dodal.  

Menej kongresov
Obchodná riaditeľka hotela Double Tree By Hilton Beáta Jurčišinová v Košiciach nazýva súčasnú linku do Bratislavy už nevyhnutnosťou. "To, že ich nie je viac, nám najviac spomaľuje rozvoj kongresového turizmu," spresňuje. Z tohto hľadiska víta aktivitu letiska zabezpečiť pre mesto spojenie s Londýnom. "Je to dobrý výber destinácie, lebo sebe spája viac segmentov. Nás veľmi zaujíma jeho spojenie s Áziou," dodala. Linky chýbajú aj domácim, ktorí chcú cestovať. "Pred rokom som na služobnej ceste vyskúšal linku z Popradu do Gdanska. Na leto som si tam rovno naplánoval dovolenku pri mori, medzitým ju však zrušili. Je to škoda, lebo 15-hodinovú cestu vlakom sa mi absolvovať nechce," hovorí Popradčan Marek Nemec.

Myslí si, že podobne uvažujú mnohí Poliaci so severu, ktorých to odradí navštíviť Tatry. Oficiálnu reakciu letísk v Poprade a Košíc sa nám nepodarilo získavať. Obe letiská však nedávno deklarovali rokovania o viacerých spojeniach. Ako nám povedal pracovník jedného z letísk, ktorý nechcel byť menovaný, rokovania sú ťažké. "Podmienky, ktoré dopravcovia požadujú, bývajú za hranicami našich nákladov. O tom to dnes celé je," dodal. Tomáš Tišťan.   

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:05