StoryEditor

Fico prezradil, koľko vráti Slovákom. Pozrite sa, za čo

28.04.2015, 00:00
Predseda vlády Robert Fico pre Hospodárske noviny na diskusnom fóre HNClub:

 

Súčasťou druhého sociálneho balíčka má byť aj zatepľovací program pre rodinné domy. „Ten, kto sa rozhodne pristúpiť k zatepľovaniu rodinného domu, o tom predloží faktúry,“ vraví Fico.

Zatepľovací program má byť súčasť druhého sociálneho balíčka, ktorý predstavíte koncom mája. Ako bude vyzerať?

Nerád hovorím o detailoch niečoho, čo ešte nie je politicky schválené. Najskôr druhý balík musí prejsť na našom sneme. A až potom dostaneme prehľad opatrení, ktoré schváli nielen vláda, ale aj parlament. Prvá predstava tohto programu spočíva v tom, že človek, ktorý bude chcieť zatepľovať rodinný dom, predloží o tom faktúry.

Chcete na to využívať aj štátne dotácie?

Časť zo zrealizovaných investícií sa ľuďom vráti cez štátnu dotáciu. Zatepľovací program sa ešte len pripravuje a preto netvrdím na sto percent, že bude súčasťou druhého sociálneho balíčka. Aj keď s veľkou pravdepodobnosťou to tak bude. Pocítia to nielen malé firmy, ktoré takto podporíme, ale zvýši sa aj platenie daní z pridanej hodnoty.

Cez štátnu dotáciu? O akých percentách sa rozprávame?

To je vec finančných možností. Samotná návratka musí mať ekonomický zmysel pre investora. Ak mu ponúkneme päť percent, tak do toho nepôjde. Na druhej strane však nemôžeme vracať všetko, a preto je to otázka na ekonómov. Rovnako uvažujeme aj pri vratkách za plyn. Pokiaľ ide o domácnosti, chceli by sme ceny plynu znížiť o dvojciferné číslo. Vidíme to ako realistický plán nielen z dôvodu, že cena komodity klesá, ale aj preto, že materská spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu urobila veľa opatrení. Ak sa pozrieme na faktúry domácností za rok 2015, radi by sme na začiatku roka 2016 ľuďom vrátili desať percent z toho, čo reálne minuli na kúrenie, varenie či ohrev teplej vody. Ale chceme z toho vylúčiť takzvaných bazenárov, teda tých, ktorí majú väčšie príbytky až vily.

V Slovenských elektrárňach si chce štát posilniť vplyv. Malo by ísť o formu odkúpenia časti akcií. Odkiaľ na to chcete zobrať peniaze?

Jedným z možných zdrojov je predaj 49 percent akcií Slovak Telekomu. Tie odhady sú rôzne a nechcem strieľať. Rozhodovať sa budeme v momente, keď ponuka bude na stole. Viete, stanovovať hodnotu Slovenských elektrární je alchýmia. To je firma, ktorá je dnes významne zaťažená úvermi. Ak by sme hovorili o posilnení postavenia v tejto spoločnosti formou zvýšenia akcií, peniaze z predaja podielu v Slovak Telekome by nám ešte pomohli znížiť verejný dlh. Ešte chcem podotknúť, že v hre aj naďalej ostáva vytvorenie jednej verejnej zdravotnej poisťovne. To si vyžaduje peniaze. Zobrať ich súčasným vlastníkom totiž nemôžeme. Dá sa to vyvlastniť, ale dá sa s majiteľmi dohodnúť na odkúpení týchto podielov.

Povedali ste i to, že korporátna daň by sa mohla znížiť. Kedy by sa tak malo stať?

Nepredpokladáme, že by tento rok došlo k zmene daňových sadzieb. Skôr by to mohlo byť predmetom nového programového vyhlásenia.

Dnes prezident rozhodne o zákonoch, ktoré ste kvôli Váhostavu menili. Aký bude ďalší postup, ak tieto zmeny prezident nepodpíše?

Máme 83 poslancov a vieme bez problémov prelomiť veto prezidenta.

01 - Modified: 2007-05-20 12:31:54 - Feat.: 0 - Title: Podľa Valentoviča je jedna poisťovňa univerzálnym riešením
01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-04-05 08:23:34 - Feat.: - Title: Najlepšie výroky Petra Pellegriniho na HNClube 05 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:16