StoryEditor

Popradčania chcú prebudiť spiace kúpele Kvetnica

18.07.2013, 00:00
Spiace kúpele chcú znova premeniť na turistickú destináciu, kde budú prichádzať tisícky návštevníkov.

Chátrajúcu popolušku chcú znova premeniť na turistickú destináciu, kde budú prichádzať tisícky návštevníkov. Po tom, keď pred šiestimi rokmi v popradskej mestskej časti Kvetnica skrachovali kúpele a liečebné zariadenie, osada začala pustnúť. Teraz svitá nádej na lepšie časy.

Kongresové centrum
Spoločnosť Develop-IBV požiadala mesto Poprad o zmenu územného plánu pre svoj 2,5-hektárový pozemok. „Zámerom je realizovať stavby pavilónov pre vzdelávanie, kongresovú halu, ubytovaciu časť, škôlku, bazénovú časť, amfiteáter, minizoo, vodné plochy, objekty školy v prírode s preliezkami a detskými ihriskami s parkovacími miestami,“ uvádza v strategickom dokumente mesto Poprad.

Od samotnej spoločnosti Develop-IBV sa nám do uzávierky nepodarilo zistiť presnejšie parametre, ako napríklad kapacitu kongresovej haly, či počet lôžok. S plochou 13 štvorcových metrov je však známa veľkosť celého areálu, z ktorých osemtisíc bude tvoriť zastavaná plocha. Člen stavebnej komisie mesta Poprad Milan Baran hovorí, že projekt sa pre lokalitu hodí lepšie ako predtým plánované využitia. „Verím, že spolu s ďalšími môže z Kvetnice urobiť znova prosperujúce miesto, o ktoré sa budú zaujímať návštevníci,“ povedal. Kvetnica je jedinou obývanou časťou Popradu s lesom. Po liečebni navyše zdedila sieť parkov, promenád s altánkami a jazierkami.

Chýba centrum nad 500
Neďaleko plánovaného areálu firemné marketingové a školiace stredisko plánuje postaviť tiež spoločnosť Karki. Kvetnicu  už objavujú i projekty pre bývanie. „Je to vysoko atraktívna lokalita s potenciálom. V prvej etape sme predali väčšinu z 30 pozemkov pre rodinné domy. Prebiehajú už práce na druhej,“ hovorí projektový manažér košickej spoločnosti Lesopark Štefan Kendi.

Šancu v turizme Kvetnici dáva expert na cestovný ruch Peter Chudý. „Mestečko Blumental bolo pomenované práve po kvetinovej výzdobe, ktorá tu lákala ľudí,“ hovorí. Aby bol kongresový projekt úspešný, musí sa podľa Chudého investor zamerať na súvisiacu infraštruktúru. „Oproti minulosti sa totiž dnes každý účastník kongresu rovná jedna izba,“ dodal. Podľa riaditeľky Regiónu Tatry Lenky Maťašovskej v regióne je priestor na podobné projekty. „Nemáme tu veľké kongresové centrum s kapacitou nad 500 ľudí. Ak chceme realizovať kongresy pre nadnárodné spoločnosti, čo by sme veľmi radi, tak je potrebné. Ubytovacie kapacity sú postačujúce, problém nie je ani s dopravnou,“ dodala. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 17:42