StoryEditor

Slovenským hotelom nemôžeme nič vyčítať. Len ich cenu

17.10.2014, 00:00
HNkonferencie. Brandžová manažérka obchodného oddelenia Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku Advantage Austria Veronika Zwirnová pre HN:

Rakúsko má záujem o slovenských turistov najmä pre svoje lyžiarske strediská, hovorí Veronika Zwirnová, ktorása zúčastnila na Jesennom stretnutí hotelierov HORECA konferencie.

Rakúske hotely patria medzi turistami k najobľúbenejším v Európe. Tie slovenské majú problémy s obsadenosťou. V čom je medzi nimi rozdiel?

Je to kombinácia propagácie destinácie i kvality. Na Slovensku niekedy nie je optimálne nastavený pomer ceny a kvality. Spätná väzba na slovenské hotely od rakúskych partnerov je niekedy aj taká, že hotelu nemôžu nič vyčítať, ale za tú cenu by doma dostali vyšší štandard. Na druhej strane, slovenské hotely ponúkajú balíčky wellness pobytov, ktoré sú bohatšie a cenovo výhodnejšie ako v Rakúsku.

Mohli by sme na to začať Rakúšanov lákať my? Respektíve, o čo by mohli mať u nás záujem?

Wellness balíčky by podľa mňa mohli fungovať. Tiež ma pozitívne prekvapuje, že Rakúšania z pohraničných oblastí začali objavovať Bratislavu ako alternatívu k Viedni. Cez víkend si nesadnete do reštaurácie bez toho, aby vedľa vás neboli dva-tri rakúske stoly. A taktiež je tu nákupná turistika. Tým, že sú v Rakúsku v nedeľu zatvorené obchody, ľudia chodia nakupovať do slovenských shopping centier, kde je podobná cenová hladina.

Na HORECA konferencii zaznelo, že Rakúsko podobne ako Slovensko nemá more, no napriek tomu sa mu v cestovnom ruchu darí. Čo je podľa vás dôvodom?

Rakúska národná turistická kancelária dôkladne koordinuje všetky aktivity, ktorými sa krajina prezentuje ako dovolenková destinácia. Každý rok si vyberie cieľové trhy a na mieru im ušije kampane. Každoročne na Slovensku, ktoré tiež Rakúsko považuje za dôležitý trh, máme štyri až päť kampaní. Sú to printové prílohy, online produkty či rádiospoty. Tiež sa pravidelne konajú workshopy pre cestovné kancelárie. A okrem toho je to aj otázka financií.

Ako je riešená v Rakúsku?

V Rakúsku je povinné členstvo v hospodárskej komore, čo generuje určité príjmy, ktoré plynú aj do národnej turistickej kancelária a tiež sú to príspevky turistických subjektov v rámci kancelárie. Tieto finančné prostriedky sa potom cielene použijú na propagáciu krajiny.

Vraveli ste, že pre Rakúsko sú dôležití slovenskí turisti. Prečo konkrétne?

Zaujímaví sú najmä pre zimný cestovný ruch a lyžiarske strediská. A to najmä čo sa týka regiónu Bratislavského kraja. Turista sa môže rozhodnúť, či sa vyberie do Tatier, alebo absolvuje približne rovnakú vzdialenosť do Rakúska, kde pomer ceny a kvality je výhodnejší.

Ako rakúske hotely, ktoré u nás pôsobia, vnímajú slovenský trh?

Hlavne v Bratislave je zastúpených viacero rakúskych hotelov, či už je to Falkensteiner alebo Austria Trend Hotel. Evidujeme, že im stúpla vyťaženosť a že sa cestovný ruch postupne rozvíja.

Na konferencii ste predstavili viacero rakúskych dodávateľov pre hoteliersky a gastronomický sektor. Prečo majú záujem o expanziu na slovenský trh?

Gro dodávok síce robia v Rakúsku, ale majú záujem o spoluprácu aj so slovenskými subjektmi. Sú totiž oblasti, v ktorých vidia priestor na trhu. Aj my registrujeme spätnú väzbu z gastronomických zariadení, že je nedostatok kvalitných dodávateľov mäsa. A napríklad v bratislavských reštauráciách významnú úlohu pri dodávkach mäsových výrobkov zohráva práve rakúsky dodávateľ. Presadiť sa u nás chcú aj vínami, ktoré u slovenských zákazníkov ešte nemajú vybudované zvučné meno ako napríklad tie francúzske. Za posledné roky však evidujeme prvé výsledky ich propagácie.

01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieň nad vojenskou nemocnicou
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:15