StoryEditor

Amazon ukázal pravdu. V lákaní investorov za susedmi zaostávame

24.02.2014, 18:05

Keď sa americký internetový gigant Amazon rozhodoval, kde postaví svoje sklady, jeho voľba padla na okolité krajiny. Dve centrá vzniknú vo Vroclave, po jednom v Poznani aj pri Prahe a pre jedno si predajca vybral Brno.
Práve Amazon je dôkazom, že Slovensko zaostáva v atraktivite pre zahraničných investorov. Nelichotivú realitu odzrkadľuje aj najnovší rebríček britského fDi Magazine, ktorý každé dva roky hodnotí najsľubnejšie mestá pre budúce zahraničné investície v regióne. Bratislava v ňom skončila na deviatom mieste. Predbehli ju pritom Katovice, Ostrava aj Plzeň.

Príťažlivejšie je Brno
Ešte horšie to bolo vlani, kde naša metropola skončila desiata. „Bratislava je relatívne drahá, čo je dané koncentráciou ekonomického potenciálu a kúpnej sily v meste,“ vysvetľuje Michal Soták, vedúci prieskumu trhu spoločnosti Cushman&Wakefield.
fDi Magazine, ktorý patrí do portfólia Financial Times, hodnotí mestá z hľadiska ekonomického potenciálu, ľudského kapitálu, efektivity nákladov, ale aj prostredia priateľského k biznisu a infraštruktúry. Víťazom sa stala Budapešť, Bratislavu však predbehlo napríklad aj neďaleké Brno, ktoré ťaží zo svojej polohy na hlavnom severno-južnom diaľničnom ťahu i kvalifikovanej pracovnej sily. „Navyše je lacnejšie ako Praha a výrazne lacnejšie ako Bratislava,“ pokračuje Soták.
Prípadov, kedy si investor zvolil nášho suseda, je pritom viacero. „Napríklad spoločnosť RWE sa minulý rok rozhodla investovať v Poľsku namiesto Slovenska a zriadiť tam svoje share service centrum,“ hovorí Jana Kováčová z oddelenia oceňovania CBRE. Tá zároveň pokračuje, že výrazná konkurencia medzi Slovenskom a okolitými krajinami je najmä v oblasti priemyslu a logistiky.

Top 10 východoeurópskych miest

1. Budapešť
2. Vroclav
3. Katovice
4. Plzeň
5. Moskva
6. Brno
7. Poznaň
8. Ostrava
9. Bratislava
10. Praha

Situácia sa zlepšuje
Na druhej strane, oproti predchádzajúcemu hodnoteniu si Bratislava polepšila o jednu priečku. Hoci na vyššie pozície zatiaľ nestačí, podľa odborníkov má potenciál z pohľadu koncentrácie ekonomického potenciálu i blízkosti k rakúskej a maďarskej metropole. „Má silnú infraštruktúru, keďže je na hlavných diaľničných, železničných aj vodných cestách,“ tvrdí Soták.
Určite je však mnoho oblastí, v ktorých by sa Bratislava mohla zlepšovať. „Zahraničných investorov by viac prilákalo zlepšenie podnikateľského prostredia, zefektívnenie legislatívnych predpisov a daňových zákonov, rovnako ako aj nízke riziko podnikania,“ hovorí hlavný ekonóm spoločnosti Coface pre región strednej Európy Grzegorz Sielewicz.
Ašpirantom na ďalšiu zaujímavú lokalitu pre biznis by mohli byť zo slovenských miest ešte Košice. Tie sa za posledné roky rozrástli na centrum IT sektora. Mesto pritiahlo viacero zvučných mien a vysokoškolské vzdelanie sa tam prepája s praxou. Podľa Michala Sotáka v ich neprospech však hrá poloha mimo významných tepien, akú má napríklad Brno.
Tento rok by však mal byť v porovnaní s tým uplynulým na investície bohatší, a to vďaka oživeniu ekonomiky na západe. „Ako aj pretrvávajúci záujem zahraničných spoločností o outsourcing administratívnych aktivít na Slovensko,“ uvádza Jana Kováčová. Tá zároveň dodáva, že zvýšený záujem očakáva pri kancelárskych priestoroch a potenciál na rast má aj industriálny sektor, najmä v spojení so vzrastajúcou aktivitou v automobilovom priemysle.

01 - Modified: 2006-02-03 09:34:00 - Feat.: 0 - Title: Poľskí konzervatívci vytvorili alianciu s extrémistami a populistami
01 - Modified: 2024-01-18 07:22:29 - Feat.: - Title: Starý kontinent sa prejedol úverov. Tieto krajiny však prekvapili, ich apetít po zadlžovaní trvá 02 - Modified: 2023-08-25 06:53:36 - Feat.: - Title: Východná Európa zisťuje, že potrebuje prisťahovalcov, ktorých odmieta. Zamestnancov je chronický nedostatok 03 - Modified: 2023-03-16 12:44:54 - Feat.: - Title: Slováci sú zvyčajne zadlžení nad 10-tisíc eur, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2023-01-09 18:00:00 - Feat.: - Title: Vojna prelomila ľady. Západní experti menia spôsob, akým učia o ruskom svete 05 - Modified: 2022-04-22 14:34:01 - Feat.: - Title: Toto sú top bazárové autá tohto roka. Kto kraľuje slovenským jazdenkám?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:31