StoryEditor

Vzduchom porážajú krízu

18.06.2013, 00:00

Začali v roku 1845 výrobou klincov a česadiel pre kone. Pred 53 rokmi už ako socialistický podnik Tatramat Poprad definitívne prešiel na elektrické ohrievače vody. Dnes znova radikálne otáča. Od krízy majú podnik odvrátiť vysnívané technológie budúcnosti, ktoré vyrábajú energiu napríklad aj zo vzduchu.

Takmer z ničoho
Podľa konateľa Tatramatu Petra Štrbiana ide o výrobu, ktorá približne za desať rokov v Európskej únii môže takmer úplne nahradiť v bytoch a domoch doterajšie spôsoby ohrievania. "Ide o maximálne úsporné zariadenia, ktoré, laicky povedané, vyrábajú energiu takmer z ničoho," hovorí.

Samozrejme, technika tu neprevrátila základy fyziky. Výraz z ničoho naznačuje, že takzvané tepelné čerpadlá na výrobu energie a tepla využívajú pre ľudí doteraz ťažko predstaviteľné a extrémne prístupné lacné zdroje. "Ide o rôzne kombinácie, vzduch, vzduch -- voda či vzduch -- zem," vysvetľuje. Kým doteraz pri výrobe tepla rástli skôr komíny, po novom kvôli získavaniu tepla z prístrojov vchádzajú potrubia hlboko do zeme. Na novú éru sa v Poprade investične pripravili. Približne za dva milióny eur na výrobu čerpadiel inštalovali dve nové linky. Za ďalší milión postavili novú halu na výrobu foriem na plastové komponenty. V týchto dňoch spúšťajú výrobu nových modelov hybridných čerpadiel s kombináciou voda -- vzduch. "Onedlho pribudne externá verzia, takzvaný austrálsky typ," dodáva druhý konateľ Tatramatu Ralf Rainer Nolte. Tu podľa oboch konateľov firme pomohol vstup nemeckej skupiny Stiebel Eltron Gruppe. "Dá sa povedať, že sme jedni zo štyroch svetových lídrov v segmente. Najmä čo sa týka výskumu a vývoja samotných technológií tepelných čerpadiel," dodal.

Posilnia i výskum
Štrbian v tejto súvislosti dodáva, že okrem výroby v Poprade plánujú rozbeh vývojárskych činností. "Kým teraz máme v týchto činnostiach len troch ľudí, onedlho sa tím rozrastie približne na pätnástku. Zaoberať sa budú práve spomínanými tepelnými čerpadlami," spresnil. Výhodou z hľadiska výkonov a zamestnanosti môže byť, že rast výroby tepelných čerpadiel zatiaľ nepôjde na úkor výroby klasických elektrických. "Ich odbyt  máme stabilizovaný," povedal. Štrbian tak predpokladá na najbližšie roky rast tržieb o desať percent. V minulom roku Tatramat dosiahol obrat 20 miliónov eur. V podobnom tempe môžu pribúdať nové pracovné miesta. Len vďaka teraz otvorenej novej hale na výrobu foriem podnik otvára tridsiatku nových miest. Tatramat vyrába aj solárne zásobníky pre solerálne konektory???. Niektoré predáva pod značkou materskej firmy, niektoré pod Tatramatom. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:59