StoryEditor

Štát chybil. Mesto Dubnica nad Váhom ho chce žalovať

25.02.2014, 23:00
Úspeľne sa uchádzali o peniaze z eurofondov, no štát im dodnes nepreplatil poslednú platbu.

Úspešne sa uchádzali o peniaze z eurofondov, zrekonštruovali kaštieľ za viac ako dva milióny eur, no štát im dodnes nepreplatil poslednú platbu – presne 323-tisíc eur. A tu nastal pre mesto Dubnica nad Váhom vážny problém. „Zadlžili sme sa, pretože faktúry za vykonané práce bolo potrebné zaplatiť,“ potvrdil pre HN primátor mesta Jozef Gašparík, ktorý nechal miestny kaštieľ opraviť už pred tromi rokmi. Na vine je v tomto prípade štát, konkrétne rezort pôdohospodárstva, ktorý mal čerpanie týchto eurofondov na starosti. „Zistili sme závažné pochybenia Riadiaceho orgánu pri hodnotiacom a výberovom procese,“ potvrdilo nám ministerstvo financií, ktoré vykonalo celkovú kontrolu projektov. Gašparík to nechce nechať tak. „Ak nám peniaze nepreplatia, budeme sa s ministerstvom súdiť.“ Rovnaký problém ako Dubnica nad Váhom majú ďalšie štyri mestá, ktorým štát nepreplatil spolu viac ako milión eur.

Celkovo pri spomínaných projektoch nepreplatilo ministerstvo pôdohospodárstva mestám a obciam státisíce eur. Okrem Dubnice nad Váhom sa peňazí nedočkali Lipany, Spišská Stará Ves, Bohunice a Radzovce. Okrem kaštieľov rekonštruovali aj verejné priestranstvá či námestia.

Nečakanýlistštátu

Všetkých päť miest čakalo od ministerstva už len posledné platby. Namiesto nich sa však dočkali nečakaného listu od rezortu pôdohospodárstva. V ňom sa dozvedeli, že peniaze nedostanú. „Aj my sme reagovali listom a žiadame rezort, aby nám preplatili úroky,“ povedal primátor Lipian Eduard Vokál. Ten ministerstvu vyčíslil, že práve na úrokoch za jeden rok prišli o sumu vo výške takmer 13-tisíc eur. Primátor Spišskej Starej Vsi Jozef Harabín tvrdí, že pre chybu štátu museli obmedziť iné investičné akcie v meste, pretože stúpla ich úverová zaťaženosť. Toto mesto je celkovo pre úver stratové 60-tisíc eur. Starosta obce Uzovský Šalgov v Prešovskom kraji František Lešo hovorí o zmarenej investícii. Mali v pláne rekonštruovať miestny kaštieľ. Ani však nezačali. „Chceme, aby ministerstvo povedalo, kto presne urobil chyby. Plánujeme preto kontaktovať kontrolné orgány Európskej únie,“ uviedol. V obci Radzovce v Banskobystrickom kraji uvažujú o súdnom spore s rezortom pôdohospodárstva.

Zaplatia to daňoví poplatníci

Ministerstvo pôdohospodárstva odmieta okolnosti pochybení bližšie špecifikovať. „Rokujeme so zástupcami dotknutých miest a obcí o možnostiach ďalšieho financovania projektov,“ uviedol hovorca Peter Hajnala.

Dušan Sloboda z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika hovorí, že pochybení pri hodnotiacom a výberovom procese sa zrejme pracovníci na ministerstve dopustili, keď pravdepodobne klientelisticky vyberali projekty na schválenie. „V konečnom dôsledku bude musieť platby uhradiť ministerstvo pôdohospodárstva, teda zložíme sa na ne všetci daňoví poplatníci,“ vysvetlil Sloboda. Podľa jeho názoru aj samotné mestá a obce sa zvyknú pri eurofondoch dopúšťať chýb. „Zaplatia lobistom alebo ich takéto firmy oslovia samy, aby pretlačili projekty na ministerstve. Často ide o nafúknuté rozpočty, ktoré potom neprejdú. Neplatí to však paušálne,“ konkretizoval Sloboda.

01 - Modified: 2006-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odchod KDH prudko oslabil korunu
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 04 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 05 - Modified: 2024-02-03 09:28:05 - Feat.: - Title: Deepfake pornografické fotografie Taylor Swift zaplavili internet. Speváčka sa chce brániť žalobou, čo však môže urobiť obyčajný človek?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:37