StoryEditor

Zmeny v odvodoch zabrali

27.09.2013, 00:00

Výber DPH sa zlepšil, kde hľadať príčiny?

Pozitívne ho ovplyvnil lepší vývoj daňovej bázy a vyššia efektivita výberu daní. Klesli nadmerné odpočty a stabilizovala sa vlastná daňová povinnosť, čo sa prejavilo aj vo vývoji daňovej sadzby. V rámci boja proti daňovým únikom prijala vláda viacero opatrení, okrem iného povinné mesačné zdaňovacie obdobie pre nových platiteľov DPH počas 12 mesiacov či zníženie hranice obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie.

Ekonomika sa v poslednom štvrťroku oživila, vy však očakávate nižší výber dane z príjmu právnických osôb. Prečo?

Napriek zvýšeniu rastu nominálneho HDP o 0,5 percentuálneho bodu oproti júnovému výboru, Štatistický úrad eviduje medziročný prepad výsledku hospodárenia v prvom polroku 2013. Podľa ich údajov sa medziročný prepad výsledku hospodárenia finančných a nefinančných korporácií v druhom kvartáli tohto roka prehĺbil na 12 percent, kým v prvom štvrťroku to bolo päť percent.

Očakávate aj nižší výnos z príjmov fyzických osôb.

Dôvodom miernej korekcie je pozitívnejší vplyv legislatívnych zmien v oblasti odvodov z dohôd. Odvody sú odpočítateľnou položkou, ktorá znižuje základ dane pre platenie dane. Celkový vplyv dane z príjmu fyzických osôb a odvodov je pozitívny.

Súvisí to s faktom, že odhad príjmov Sociálnej poisťovne v tomto roku ste zvýšili o viac ako 46 miliónov eur?

Tretina tejto aktualizácie je spôsobená lepším vývojom makroekonomického prostredia, konkrétne úpravy rastu mzdovej bázy oproti júnovému odhadu z 1,3 percenta na 1,6 percenta, na ktorú sú odvody nadviazané. Zvyšné dve tretiny predstavujú aktualizovaný odhad vplyvu prijatých legislatívnych zmien. Najväčší podiel má už spomínané zlepšenie vplyvu zavedenia odvodov z dohôd.

Zhoršili ste aj odhad výberu spotrebnej dane z tabaku.

Finančná správa a distribútori tabakových výrobkov majú podozrenie, že od konca minulého roka dochádza k výraznejšej zmene v správaní spotrebiteľov. Predovšetkým nahrádzajú lacnejšie značky cigariet baleným tabakom a alternatívnymi tabakovými výrobkami. V súčasnosti vidíme potenciál zlepšenia výberu spotrebnej dane z tabaku v zavedení povinného označovania tabaku kontrolnými známkami tak ako v prípade cigariet, zavedení daňovej povinnosti pri výrobkoch, ktoré v súčasnosti nie sú predmetom dane, napríklad tabakové listy a podobne, a zákaze predaja tabakových výrobkov za cenu nižšiu ako výška spotrebnej dane.

Tohtoročný plánovaný deficit je vo veľkej miere závislý od hospodárenia samospráv. Podarí sa im dodržať plán?

V porovnaní s júnovou prognózou IFP predpokladá nižšie daňové príjmy samospráv na rok 2013 o päť miliónov eur oproti júnovému odhadu daňových príjmov. Uvedenú skutočnosť by mali kompetentní zástupcovia obcí zohľadniť vo svojom hospodárení do konca tohto roka.

Je rozumné spoliehať sa aj v budúcom roku na vyšší výber daní, najmä v kontexte vysokých výpadkov za posledné dva roky?

Odhad daňových príjmov na rok 2014 je plne v súlade s odhadovaným makroekonomickým vývojom, ako aj predpokladom stabilizácie efektívnej daňovej sadzby pri DPH. Všetci členovia Výboru pre daňové prognózy – nezávislí analytici – hodnotia prognózu ako realistickú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 03:31