StoryEditor

Médiá, nákupné centrá i majonézy. Biznis na Slovensku ťahali finančníci

22.12.2014, 23:00
Top 10 akvizícií. Hospodárske noviny vám prinášajú výber najzaujímavejších transakcií práve končiaceho sa roka.

Čo sa týka hodnoty, tento rok nebol na transakcie až taký bohatý. Spôsobila to aj vysoká porovnávacia báza, keďže pred rokom sa predával podiel v SPP či Stredoslovenskej energetike. „Takto veľké transakcie tento rok nie sú. Najväčšou transakciou s deklarovanou cenou je predaj spoločnosti Towercom za 200 miliónov eur,“ hovorí Radek Schmied, partner v spoločnosti Redbaenk. Na druhej strane však bolo obchodov o tretinu viac. HN vám prinášajú pohľad na 10 najzaujímavejších nákupov v tomto roku.

Ďalší Aupark predaný

Predávajúci: HB Reavis

Kupujúci:NewEurope Property Investments

Suma: 165 miliónov eur

Kedy: december

Po žilinskom Auparku ich zaujal aj košický. Spoločnosť NewEurope Property Investments (NEPI) kótovaná na burzách v Johannesburgu, Bukurešti a Londýne kupuje od HB Reavis ďalšie nehnuteľnosti. Za nákupné centrum Aupark Košice, kancelársku budovu Aupark Tower Košice a pripravovaného developmentu Malinovského kasární v Košiciach zaplatila 165 miliónov eur. „Záujem NEPI o ďalší z našich Auparkov zvýrazňuje kvality tohto konceptu. Aupark koncept budeme naďalej rozvíjať, pričom aktuálne pracujeme na našom prvom Auparku v Česku v Hradci Králové,“ povedal k transakcii finančný riaditeľ HB Reavis Marian Herman. Transakcia ešte podlieha schváleniu Protimonopolného úradu SR, ktorý ju musí posúdiť v súlade so zákonom na ochranu hospodárskej súťaže.

Žraloci si kúpili knihy

Predávajúci: Bertelsmann

Kupujúci: Arraviet

Suma: nezverejnená

Kedy: február

Najväčšie slovenské vydavateľstvo Ikar získala česká spoločnosť Arraviet, ktorá má blízko k finančníkom z J&T. Nemecké vydavateľstvo Bertelsmann sa totiž rozhodlo predať knižný dom Euromedia Group, ktorý pôsobí v Česku i na Slovensku. A okrem Ikaru zahŕňa aj vydavateľstvá Knižní klub, Odeon a Universum. Podrobnosti transakcie nechce žiadna zo strán zverejniť. „Poradcom v transakcii spoločnosti Arraviet bola J&T IBandCapital Markets, prostredníctvom ktorej teraz nový vlastník rokuje o možnosti spojiť spoločnosti Neoluxor s Euromedia Group a zároveň spoločnosť Panta Rhei s Ikarom,“ uviedol vtedy hovorca spoločnosti Bertelsmann Matthias Wulff.

K potravinám pridal aj rádio

Predávajúci: Tam Art Production

Kupujúci: Filament

Suma: nezverejnená

Kedy: marec

Slovenský biznismen Michal Holík (na snímke) pôsobil dlhé roky vo finančnej skupine J&T. Do podnikania vstúpil, keď jeho spoločnosť Condorum odkúpila maloobchodnú sieť Terno. Tá neskôr pridala do svojho portfólia aj reťazce Moja Samoška, Albert a Hypernova. Topmanažér v marci cez spoločnosť Filament kúpil aj súkromné rádio Jemné melódie. „Táto kúpa bola zaujímavá príležitosť vstúpiť do ďalšieho odvetvia. Zároveň predpokladám synergický efekt s mojimi existujúcimi aktivitami v maloobchode,“ povedal vtedy pre HN Michal Holík. Ten zároveň dodal, že rádio i potraviny majú rovnakého spotrebiteľa. Vlastníkom predávajúcej spoločnosti Tam Art Production je firma Harad známeho podnikateľa Ladislava Reháka.

Elektro rozhodilo siete aj do Česka

Predávajúci: Dixons Retail

Kupujúci: Nay

Suma: nezverejnená

Kedy: máj

Dvadsaťšesť predajní u nás a v Česku. Toľko získala slovenská sieť so spotrebnou elektronikou Nay, keď od britskej skupiny Dixons Retail odkúpila reťazec Electroworld. „Akvizíciou Electroworldu sa slovenská spoločnosť Nay posilnila na slovenskom trhu a pomerne zásadne vstúpi na český trh – doteraz sa jej to nedarilo, aj keď mala pôvodne silného finančného investora,“ myslí si Radek Schmied. Po ovládnutí siete Electroworld dosiahne ročný obrat Nay sumu 300 miliónov eur. „Je to veľký krok k dosiahnutiu nášho cieľa, ktorým je vedúce postavenie v strednej Európe. Táto akvizícia znamená zdvojnásobenie obratu skupiny Nay,“ uviedol predseda predstavenstva slovenského reťazca Peter Zálešák (na snímke).

Indovia obedujú po slovensky

Predávajúci: Creative Web Group

Kupujúci: Zomato

Suma: 2,7 milióna eur

Kedy: august

Chceli expandovať do strednej Európy, tak si kúpili jednotky na českom a slovenkom trhu. Jeden z najväčších reštauračných sprievodcov indická spoločnosť Zomato prevzala portály Lunchtime. cz a Obedovat. sk. Spoločnosti Creative Web Group za ne zaplatila 2,7 milióna eur. Noví vlastníci chcú do roka zvýšiť obrat pätnásťnásobne. Firmu živia poplatky od tisícok reštaurácií, ktoré za zverejnenie svojich ponúk platia. „Ponuku rozšírime od denných menu aj na ďalšie služby. Web bude rovnako ako ten náš fungovať viac ako sociálna sieť, kde budú môcť používatelia nájsť aj bary či kaviarne,“ vysvetlil šéf spoločnosti Zomato Deepinder Goyal (na snímke so spoluzakladateľom).

Finančníci siahli po novinách

Predávajúci: Trend Holding,7 plus, Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft

Kupujúci: V 3 Media Holdings, Namav

Suma: nezverejnená

Kedy: september, október

Veľké preskupovanie síl zažili aj píšuce médiá. V septembri prevzala finančná skupina Penta cez holandskú investičnú skupinu V 3 Media Holdings vydavateľstvá Trend Holding i 7 plus. Čiže domy, z ktorých pochádzajú tituly ako týždenník Trend, Plus 7 dní či denník Plus jeden deň. O niekoľko týždňov finančníci vstúpili aj do Petit Pressu, ktorý vydáva denník SME. Cez firmu Namav získali vo vydavateľstve menšinový podiel. „Rozhodli sme sa investovať do médií, pretože veríme ich primárnemu poslaniu, ktorým je prinášať verejnosti kritické a slobodné informácie,“ vysvetľoval rozhodnutie partner finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák (na snímke).

Hamé si vychutnala tatárku Doma

Predávajúci: Doma

Kupujúci: Hamé

Suma: nezverejnená

Kedy: október

Konzerváreň Hamé rozšírila kúpou prešovského výrobcu Doma svoje portfólio o majonézy, tatárske omáčky a dresingy. „Výrobky tradičnej slovenskej firmy Doma vhodne doplnia a rozšíria portfólio Hamé, čo nám umožní lepšie súperiť s medzinárodnou konkurenciou,“ povedal o akvizícii generálny riaditeľ skupiny Hamé Martin Štrupl. Jedným z dôvodov, prečo sa pre kúpu rozhodli, bol aj fakt, že takto získali status slovenského producenta, ktorý im dosiaľ chýbal. Spoločnosť by chcela v prešovskej fabrike vo väčšom využívať existujúce kapacity a produkciu rozšíriť o ďalšie výrobky. Doma je najväčším slovenským výrobcom majonéz a tatárskych omáčok, vlani dosiahla obrat päť miliónov eur.

Kúpil si rovno celú Euroveu

Predávajúci: Ballymore Properties

Kupujúci: Trenesma Limited

Suma: nezverejnená. Odhady hovoria o 450 miliónoch eur.

Kedy: júl

„Je to moja srdcová záležitosť, ktorej chcem venovať v najbližších rokoch maximum času a úsilia,“ povedal pre HN Peter Korbačka (na snímke), keď vysvetľoval, prečo si cez cyperskú firmu Trenesma Limited kúpil bratislavské obchodné centrum Eurovea. Jeden z akcionárov skupiny J&T Real Estate prevzal nákupné centrum od írskej spoločnosti Ballymore Properties. Za koľko Korbačka Euroveu kúpil, odmietli obe strany komentovať, odhadovať cenu odmietli aj viacerí analytici. Staršie odhady írskych médií hovoria, že v prípade predaja má kolos hodnotu takmer pol miliardy eur. Len samotné náklady na výstavbu údajne dosiahli výšku 450 miliónov.

Minister zalovil medzi klinikami

Predávajúci: Iscare

Kupujúci: Hartenberg

Suma: nezverejnená

Kedy: október

Český minister financií a majiteľ skupiny Agrofert (do holdingu patrí aj vydavateľstvo Ecopress, ktoré vydáva aj HN) Andrej Babiš prevzal kliniky umelého oplodnenia Iscare. Podnikateľ bratislavskú a martinskú kliniku však nekupoval cez Agrofert, ale prostredníctvom investičného fondu Hartenberg. „Iscare je najväčšie centrum asistovanej reprodukcie na Slovensku, má dobrú reputáciu a najskúsenejší tím. Preto sme sa rozhodli pre tento nákup,“ povedal šéf fondu Hartenberg Jozef Janov. Akvizícia sa podľa jeho slov pohybovala na úrovni niekoľkých miliónov eur. Babiš získal kliniky reprodukčnej medicíny aj v Česku, konkrétne v Prahe a Brne.

Vysielanie prevádzkujú Austrálčania

Predávajúci: Hampden Investments

Kupujúci: Macquarie InfrastructureandReal Assets (MIRA)

Suma: 200 miliónov eur

Kedy: august

Majiteľa zmenil aj prevádzkovateľ televíznych a rozhlasových vysielačov na Slovensku Towercom. Jeho stopercentný podiel odkúpila austrálska firma MIRA a pridala do svojho investičného fondu Macquarie European Infrastructure Fund 4.„Towercom je úspešná spoločnosť operujúca v stabilnej a rastúcej ekonomike,“ komentoval kúpu generálny riaditeľ MIRA pre Európu Edward Beckley. Towercom predávala britská schránková spoločnosť Hampden Investments, ktorú v roku 2008 zastupovala investičná skupina J&T. Tá však v oficiálnych stanoviskách prepojenie s Towercomom odmietala. Prevádzkovateľ spravuje na Slovensku 685 vysielacích veží.

01 - Modified: 2007-01-31 06:10:00 - Feat.: 0 - Title: Madonnino ukrižovanie nebolo podľa Dánska bohorúhačské
01 - Modified: 2022-04-10 18:30:04 - Feat.: - Title: Sága rodu Rothschildovcov. Príbeh neskutočne bohatej rodiny, ktorá navždy zmenila svet (nielen konšpirátorov) 02 - Modified: 2021-09-20 10:34:18 - Feat.: - Title: Veľké technologické firmy sa zbavujú budúcej konkurencie. Rekordným tempom nakupujú menších rivalov 03 - Modified: 2021-09-06 20:24:11 - Feat.: - Title: Nová realita. Pohovor či hypotéky vybavia roboty 04 - Modified: 2020-08-17 20:26:47 - Feat.: - Title: Firmy sa dnes nakupujú lacnejšie 05 - Modified: 2020-01-08 20:54:36 - Feat.: - Title: Šesť rokov snahy vyšlo nazmar. Beljajev a Strnad ponúkli za českú vagónku málo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:02