StoryEditor

Developerov zlákali dedinky. Pri mestách

10.05.2013, 00:00
Reality. Stavebné technologické novinky zlacňujú domy oproti bytom.

Ani veľké mestá, ani projekty so stovkami bytov. Developeri si našli hit – projekty obytných zón rodinných domov. Aktuálne sa objavujú vo všetkých kútoch Slovenska. V malých dedinkách, avšak takmer vždy v tesnej blízkosti mesta.

Z Nitry do Cabaja
Hoci nie je developer, územie pre sto nových domov pripravuje v Cabaji pri Nitre aj Viliam Kompas. „Primárne sa venujem poľnohospodárstvu. Keď sa však časť našich polí objavila v plánoch obce na nové rodinné domy, išli sme do toho. Získané prostriedky sa nám hodia v agropodnikaní,“ hovorí. Podľa Kompasa palivom nových projektov je záujem ľudí. Podčiarkuje fakt, že Cabaj je od Nitry vzdialený šesť kilometrov. „Ľudia bývaním v Cabaji získajú výhody života na vidieku, pričom si uchovajú výhody mesta.

Dostupnosť vďaka dopravným komplikáciám v Nitre do zariadení v meste z dediny nie je o nič horšia ako z lokalít samotného mesta,“ spresňuje. Náklady Kompasovho projektu na úpravu územia predstavujú 2,5 milióna eur. Podobné výhody k vzťahu k Liptovskému Mikulášu vďaka diaľnici ponúka liptovská obec Hybe. Tu spoločnosť TSB Project z Bešeňovej ohlásila 1,1 miliónovú investíciu do prípravy územia pre 55 rodinných domov. Očakávania má aj starosta obce Martin Piovarči. „Registrujeme záujem najmä mladých ľudí, a tých s deťmi obec do budúcnosti veľmi potrebuje,“ dodal. Podnikateľ Ľubomír Vaic v Smižanoch pri Spišskej Novej Vsi ohlásil projekt IBV Maša. Investícia od jedného do 1,5 milióna eur v dvoch variantoch predpokladá stavbu desiatich až 18 už hotových domov. Projekt sľubuje štýlovú regionálnu architektúru vidieka Slovenského raja.

Nová voľba
Ožíva aj 15-miliónový projekt IBV Nový Martin spoločnosti Nový Martin vo vidieckej lokalite Záturčie. Počíta s 80 radovými domami v 12 samostatných súboroch, pričom by v nich bolo 238 bytov. Spoločnosť pôvodne stavbu plánovala už skôr, stavebný úrad mesta Martin však konanie prerušil. Po odvolaní firmy Krajský stavebný úrad projekt teraz znova vracia do hry. Realitný maklér Emil Bajtoš zo spoločnosti Classic Reality v Spišskej Novej Vsi hovorí, že ohlásenie viacerých nových projektov rodinných domov v tom istom čase nie je v žiadnom prípade náhoda. „Stúpa záujem o domy na úkor bytov. Môžeme hovoriť už o trende, keď možno očakávať jeho posilnenie,“ spresňuje. Razom dodáva aj vysvetlenie. „Rôzne technologické novinky na Slovensku ako napríklad montované drevené domy znižujú ceny nových domov na úroveň starších bytov v mestách. Za takejto situácie sa stáva dom u mnohých prvou voľbou,“ povedal. Tomáš Tišťan 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:55