StoryEditor

Môj biznis pre aktivity v hokeji stráca

13.05.2013, 00:00
Juraj Široký, prezident a majoritný vlastník HC Slovan Bratislava exkluzívne pre HN:

Aké sú vaše záujmy a aktivity v Slovenskom zväze ľadového hokeja po tom, ako ste odišli z jeho vedenia?
Žiadne. Zo zväzu som odišiel a nemám naň žiadny dosah. Mám kamarátov a známych, s ktorými som dlhodobo spolupracoval, inak nič.

Sú viaceré indície, že ste najsilnejším mužom slovenského hokeja. Je to tak?
So slovenským hokejom nemám nič spoločné. Robím pre Slovan, dal som mu novú víziu, nový projekt KHL-ky a zaoberám sa len touto problematikou. Samozrejme. riešim mládež Slovana, ktorá je v štruktúrach zväzu, ale ja nie som. Funkcionársky nevstupujem do organizovania ani do rozhodnutí.

Okrem Slovana ste dlhodobo viedli zväz ľadového hokeja, súčasný prezident zväzu Nemeček bol predtým vašou pravou rukou, máte vplyv v hoteli Double Tree, ktorého administratívna budova je zároveň sídlom zväzu...
Samozrejme, niektorí ľudia by si to predstavovali tak, že 13 rokov som bol prezidentom zväzu a naraz sa všetko zmaže. Ale to sa nedá. Ľudia zostávajú v tých kluboch a vážia si to, čo som robil pre zväz, odhliadnuc od novinárov. Takže majú nejaký vzťah so mnou, chcú sa stretávať a diskutujeme, ale nemám žiadne rozhodovacie právomoci ani kompetencie.

Seniorské tímy sú momentálne najbolestivejšou časťou slovenského hokeja. Ako sa to dá riešiť?
Tak, že tam bude viac peňazí. Financovať to môžu len zo zdrojov podnikateľov vo forme sponzorských a partnerských zmlúv. Takisto aj mestá musia prispieť. Väčšina ľudí vidí len extraligu, ale každý klub má na sebe strapec ďalších mládežníckych a detských kategórií, ktoré ťahá. A to už je súčasť starostlivosti mesta a kraja. Samozrejme, väčšina klubov by mala dať prednosť mladým hráčom, odhliadnuc od výsledkov. Rozpočty klubov by tak boli zaťažované menej. Staré hviezdy strávia väčšinu rozpočtu klubu a výkon už nemajú taký, aký by mali mať.

No záujem miest a podnikateľov o podporu hokeja sa stráca. Ako by sa dal zmeniť tento postoj?
Nemôžete niekomu prikázať, aby sa staral o hokej. Podnikateľ musí mať k tomu nejaký vzťah. A musí byť presvedčený, že s peniazmi v klube sa dobre nakladá. A čo sa týka miest, malo by to byť ich prirodzenou povinnosťou. Uznávam, že je to nadstavba, nie je to niečo, čo vidieť. Ale sú mestá, ktorých primátori chápu, že šport je súčasť života v regióne a pomáhajú.

Koľko peňazí dávate do Slovana?
Som veľkým garantom toho, že Slovan funguje a že je v druhej najsilnejšej lige na svete. Bol som garantom toho, že KHL prijala našu prihlášku.

Aký percentuálny podiel máte v Slovane?
To vám neviem povedať, ale je to majorita.

Mám informáciu, že vaša pozícia v Slovane je 85 percent. Môže to tak byť?
Áno, môže.

Kto sú ďalší akcionári?
Sú tam viacerí a ešte sa o tom diskutuje.

Diskutuje sa o vstupe ďalšieho partnera?
Áno.

Akým spôsobom podporujete Slovan?
Sú rôzne formy. Bližšie k tomu nič nepoviem, je to moja osobná vec.

Aký podiel zdrojov zabezpečuje Váhostav (stavebná firma, ktorej väčšinu vlastní Široký)?
To sú percentá. Je to jeden zo sto partnerov.

Slovan je najchudobnejší klub v KHL...
Tak to aj zostane. Nešiel som do KHL preto, aby sa zo Slovana stal najbohatší klub. Šiel som tam s tým, čo prvý rok ukázal – že vie efektívne nakladať s peniazmi a tie sa pretavia do výkonu. V pomere rozpočtu k výsledkom patríme k najefektívnejším v KHL.

Chcete dostať do Slovana viac peňazí?
Prirodzene. Postupne každý rok chcem, aby sme nešli dole, ale minimálne zachovali úroveň predchádzajúceho roka.
Chcem, aby mal klub dobrú športovú úroveň, aby tam nebol totálny outsider. Tak, ako minulý rok. Ak v tom budeme pokračovať ďalej a trochu to zlepšíme, budem spokojný.

Ako chcete dostať do hokeja viac peňazí?
Máme segment našich dlhodobých partnerov. KHL je aj prostriedkom pre niektoré slovenské firmy, ktoré sa chcú uplatniť na ruskom trhu. Máme rozbehnutých niekoľko projektov. Komunikujeme s firmami, ktoré už majú kontakty, prípadne majú nejakú históriu na ruskom trhu. Ide o firmy, ktoré majú záujem sa tam uplatniť, prípadne zvýšiť svoj obrat. Tieto firmy vedia zvýšiť svoj podiel financovania Slovana. To je reálna forma, a nie iluzórna, aj keď sa takou môže javiť. Slovan bude mať viac peňazí a slovenská firma bude lepšie etablovaná na ruskom trhu.

O aké firmy ide?
O rôzne. Keď budú zmluvy, budete ich vidieť. Niektorí z partnerov pokračujú ďalej.

Podarilo sa už Váhostavu získať nejakú zákazku na ruskom trhu?
Zatiaľ nie, je to prvý rok a nehodláme končiť. Samozrejme, sú tam rokovania. Zatiaľ nebudem hovoriť o veciach, ktoré nie sú uzavreté. Na ruskom trhu trvá všetko dlho.

Čo je vaša hlavná motivácia?
Mám rád hokej.

Akú úlohu zohráva to, že môžete cez Slovan podporiť svoj biznis v iných sférach?
Žiadnu. Môj biznis stráca mojou angažovanosťou v hokeji, či to bolo v reprezentácii alebo v Slovane. Až teraz, KHL je prvou možnosťou.

Možnosťou, že by ste mohli zarobiť?
Nie zarobiť, že by sa niektorej z firiem rozšírili možnosti.

Aj tento hotel (Double Tree by Hilton, hotel vedľa bratislavského zimného štadióna, interview sa uskutočnilo v jeho priestoroch, pozn. HN) je možnosť, ako sa dá prostredníctvom športu rozšíriť podnikanie.
To s tým nemá nič spoločné. Hotel sa mal stavať ešte predtým, ako sa rozhodlo, že štadión bude stáť tu. Štadión stavalo mesto, ono rozhodovalo, kde umiestni štadión. Pôvodne sa mal stavať nový štadión úplne inde. Až neskôr sa rozhodlo, že to bude rekonštrukcia štadióna Slovana. Môj projekt s mestom bol o tom, že sa tu postaví hotel a vedľa bude starý štadión, kde hral predtým Slovan.

Hotel vedľa takéhoto významného štadióna láka návštevníkov. Nie je toto tá možnosť, ako sa dá využiť synergia medzi športom a biznisom?
V prvom rade tento projekt nebol spájaný s novou halou. To je fakt. Štadión sa mal stavať pôvodne inde.

Ako vnímate slabnúci záujem o mládežnícky hokej?
Pri etablovaní samostatného Slovenska sa spravilo niekoľko chýb, ktoré nevieme napraviť. Napríklad peniaze zo Športky a Sazky išli predtým späť do športu. Teraz idú do štátneho rozpočtu. A štát sa rozhodne, koľko bude prispievať na šport. Druhý problém športu je, že spadá pod ministerstvo školstva, ktoré má tiež dlhodobo existenčné problémy. A pod tým je nejaký šport, ktorý je pre ministra školstva úplne nezaujímavý. Štát by si mal povedať, ktoré športy chce financovať. Sme príliš malý štát, aby sme podporovali 50 športov. Teraz to funguje tak, že funkcionári každý rok čakajú, koľko dostanú peňazí, a preto sa nedá nič plánovať.

Ale teraz sa prijala koncepcia rozvoja športu...
Stále to nefunguje, stále to je na rozhodnutí nejakých ľudí.

Hokej má medzi ostatnými športmi vzhľadom na počet registrovaných hráčov slušnú pozíciu.
To je jedna vec, ale malo by sa zohľadňovať viac vecí, napríklad úspešnosť športu, jeho dosah, či má divácke zázemie.

Čo sa dá robiť lepšie, aby sa zlepšila príprava mládeže?
Viete, Kanada a Amerika sú postavené na tom, že tam sú dobrovoľní tréneri a funkcionári. Je veľa klubov, ktoré sa tvoria aj v odľahlých regiónoch, odkiaľ ten talent príde tiež. Čo je najdôležitejšie, majú dosť ľadových plôch, kde tie deti môžu trénovať. To je alfa a omega úspešnosti mládeže. Vidieť to aj v Slovane. Predtým mal dve ľadové plochy, teraz má tri. Minimálne o polovicu sa zvýšil počet detí, ktoré vedia prísť a trénovať pravidelne v rôznych kategóriách.

To je Slovan, ale potom je tu zvyšok Slovenska, kde...
V Česku napríklad veľa miest a krajov stavia štadióny. U nás neviem, koľko miest postavilo štadióny.

Čo treba spraviť, aby sa u nás stavalo viac štadiónov?
Vieme, kde sa hokej hrá, v akých regiónoch. Vykryštalizovali sa kluby, ktoré vedia utiahnuť extraligový seniorský hokej. Manažéri klubu musia presvedčiť podnikateľské okolie, že hospodária s peniazmi správne. Ak sa to podarí, peniaze získajú. V tom spočíva celé tajomstvo.

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Interliga hádzanárov sa skončila krachom 02 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Delta v premiére proti Bourges 03 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bystričania úspešní na Pasienkoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:42