StoryEditor

Poľský škandál: Do klobás mleli zdochliny

21.03.2013, 12:21
Autor:
TASRTASRpebpeb
Majiteľa firmy, ktorá pridávala do klobás mäso z uhynutých zvierat, zatkla polícia.

Rozomleté mäso z uhynutých zvierat pridávali do klobás a iných výrobkov v mäsokombináte v poľskom meste Biala Rawska v Lodžskom vojvodstve. Štyridsaťtriročného majiteľa firmy teraz polícia zatkla a prokuratúra ho obvinila z nebezpečnej činnosti. Hrozí mu až osem rokov väzenia. Informovala o tom dnes česká spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Zdochnutý dobytok na bitúnku
Mäsokombinát v Bialej Rawskej má vlastný bitúnok. Polícia tam v sobotu 16. marca po 03.00 h SEČ skontrolovala pred vjazdom jeden z prichádzajúcich kamiónov.

"Z 24 kráv na korbe ich bolo deväť zdochnutých, ostatné boli v predsmrtnej agónii - už ani nestáli na nohách, dali sa už len usmrtiť a odviezť do kafilérie, ktorá však v areáli nie je," uviedla hovorkyňa vojvodskej polície v Lodži Joanna Kacková.

Poľská prokuratúra preto mäsokombinát dôvodne podozrieva, že tam spracovával mäso zvierat uhynutých alebo v agónii, miešal ho s iným a vyrábal z toho klobásy či iné mäsové výrobky.

V jednom z chladiarenských vozov mäsokombinátu bolo 18 ton podozrivého hovädzieho mäsa. Podľa poľských novín Fakt veterinárna a hygienická služba skúma od pondelka jeho pôvod. Zároveň zisťuje, kam všade firma dodávala mäsové výrobky.

Slovensko chce vysvetlenie
Či sa kontaminované poľské mäso dostalo aj na Slovensko, nie je zatiaľ jasné. V prípade, ak by bol takýto výrobok vyvezený z Poľska, je lokálna autorita povinná upozorniť dotknuté štáty cez rýchly výstražný systém. "Doteraz sme takúto správu nedostali, budeme však žiadať poľskú stranu o vyjadrenie," povedal pre HNonline šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Hovorca Štátnej veterinárnej správy ČR Josef Duben povedal v stredu Novinkám.cz, že o prípade zatiaľ nemajú žiadne informácie, ale určite ho preveria.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 16:23