StoryEditor

Najvplyvnejší muž Wall Street si trón udržal

22.05.2013, 00:00
Jamie Dimon, šéf JP Morgan Chase, zostáva na poste, z funkcieho ho chceli odvolať.

Už ako deväťročný vedel, že chce byť bohatý a mocný. Dnes Jamie Dimon ovláda Wall Street. Ako šéfa najväčšej americkej banky na svete podľa aktív JP Morgan Chase ho uznávajú také osobnosti, ako investičný mág Warren Buffett, mediálny magnát Rupert Murdoch či šéf spravodajskej agentúry Michael Bloomberg. Dimona však dobieha jeho minulosť. Akcionári banky sa ho totiž včera pokúsili zosadiť z trónu. Dôvodom je minuloročný pokles zisku banky kvôli riskantným operáciám na trhoch, ako aj podozrenia, že je zapletená do viacerých miliardových podvodov.

Bankovníctvo v krvi
Ošľahaný krízou. Aj takto označujú viaceré zahraničné médiá Jamieho Dimona. Ako jednému z mála amerických bankárov sa mu počas kariéry podarilo postaviť na nohy niekoľko upadajúcich finančných domov a vrátiť ich k zisku.

Kým sa však naučil plávať vo finančných vodách, musel na sebe tvrdo pracovať. Bankovníctvo však mal v krvi už od mala. Jeho otec aj starý otec boli makléri. K peniazom mal blízko aj Dimon, keďže im už ako malý pomáhal. Vďaka skúsenostiam z detstva vynikal aj v štúdiách na Harvarde. Po škole dostal ponuku hneď od dvoch bankových velikánov. Morgan Stanley a Goldman Sachs. Rozhodol sa však pracovať pre otcovho známeho Sanforda Weilla aj za nižšiu výplatu v American Express. Pre Weilla bol však po čase veľkou konkurenciou. Nasledovala ponuka z banky Bank One, kde sa stal generálnym riaditeľom a ktorá sa neskôr spojila s JP Morgan Chase. Dnes je Jamie Dimon šéfom a predsedom správnej rady. Za sedem rokov sa pod jeho vedením banka dokázala bez menšej ujmy predrať aj krízou po páde Lehman Brothers. V podstate aj vlani banka skončila so ziskom 21,3 miliardy dolárov.

Riskovanie ho vyjde draho
Dimona však začínajú dobiehať jeho niekdajšie obchody. Na banku totiž padá podozrenie, že sa zúčastnila na podvodoch na americkom energetickom trhu, pyramídových podvodoch odsúdeného Bernarda Madoffa, ako aj na manipulácii s úrokovou sadzbou LIBOR. Dokonca ju vyšetrujú aj pre zle ocenené cenné papiere, ktoré predávala skrachovaná banka Bear Sterns ešte pred jej prevzatím zo strany JP Morgan.

„Dimon je vnímaný dvoma smermi. Ako človek, ktorý prekonal hypotekárnu krízu. Banka však bola zapletená aj do škandálov a pod vedením Dimona skutočne akceptovala vyššie riziko,“ objasňuje ataky na Dimona Tomáš Menčík, analytik spoločnosti Cyrrus, s tým, že každý manažér sa snaží maximalizovať svoj plat.

Olej do ohňa však prilialo vlani prevalenie škandálu, že banka prerobila na riskantných operáciách v Londýne viac ako šesť miliárd dolárov. Silnejú tak hlasy akcionárov, že nad bankou by mala byť silnejšia kontrola a Dimon by mal prísť o post predsedu správnej rady. „Stolička sa pod ním začala kývať už vlani po odhalení rekordnej straty,“ tvrdí analytik Next Finance Jiří Cihlář. Včera sa však zmena nakoniec nekonala. Dimon tlaku odolal. „Pri hlasovaní akcionárov mu mohli pomôcť veľkí hráči na americkom akciovom trhu, ktorí za ním stoja,“ dodáva Cihlář.

Banka sa tak po včerajšku nemusí obávať negatívnych reakcií trhu. Jej akcie, naopak, začali rásť. „V prípade Dimonovho odchodu by mohli akcie banky klesnúť približne o desať percent a z trhovej hodnoty vymazať 20 percent, “ odhadol analytik maklérskej spoločnosti CLSA Mike Mayo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:32