StoryEditor

Kaník: Kažimír potvrdil, že má veľký problém

17.10.2013, 17:04
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovensko sa bude "zubami nechtami" snažiť, aby nemuselo zaplatiť ani jedno euro nielen v spore s akcionárom Union zdravotnej poisťovne pre zákaz zisku za prvej vlády Roberta Fica, ale ani v iných sporoch. Na dnešnej Hodine otázok v parlamente to povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Reagoval tak na otázku poslancov SDKÚ-DS, či bude garantovať vlastnou hlavou škody, ktoré vznikajú občanom SR v súvislosti so sporom. Opozičná strana zároveň tvrdí, že rozhodnutie Najvyššieho spolkového súdu Nemecka výrazne znížilo šance SR zvrátiť prehratú arbitráž vo veci protiústavného zákazu zisku.

Kažimír im odkázal, že toto "rozhodnutie nie je rozhodnutie, ale návrh rozhodnutia nie v merite veci, ale vo veci procesu". Vec teda podľa neho nie je uzavretá. "Rozhodnutie, ktoré vydal Najvyšší spolkový súd, je len procesným rozhodnutím," zdôraznil opätovne.

Podľa Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) minister svojou odpoveďou potvrdil, že má veľký problém. Opozičný poslanec sa nazdáva, že je len otázkou času, kedy Slovensko bude musieť platiť milióny za politické rozhodnutie prvej Ficovej vlády, ktorá presadila "babrácky pripravený zákon".

Kaník by bol rád, keby si túto škodu a aj tie budúce, ktoré prídu po ďalších arbitrážach, zaplatil Smer-SD sám, keďže ich podľa neho spôsobil. "Myslím, že by bolo dobré, keby ste to zaplatili vy ako strana Smer. Či už z prostriedkov, ktoré dostávate zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov, ktoré vlastnou hlavou premiér Fico vie zháňať," povedal Kaník.

Podľa medializovaných informácií sa Najvyšší spolkový súd Nemecka nebude zaoberať žiadosťou SR o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea vlastniacej Union zdravotnú poisťovňu. Na jeho základe má Slovensko vyplatiť spoločnosti 25 miliónov eur.

SR prehrala dlhotrvajúci spor s vlastníkom Union ZP v decembri 2012. Medzinárodný arbitrážny tribunál vtedy rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej Ficovej vlády.

Slovensko má v súvislosti so sporom s Union ZP pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-01-10 19:42:15 - Feat.: - Title: Novým šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne bude Michal Ďuriš, nahradí Ľubicu Hlinkovú 02 - Modified: 2023-12-08 12:21:05 - Feat.: - Title: "Grüß Gott, hier ist mein Rezept". Slováci hľadajú svoje lieky aj za hranicami 03 - Modified: 2023-12-11 08:42:54 - Feat.: - Title: Názor: Zdravotníctvo má za sebou turbulentný rok, treba však vidieť aj úspechy a nové plány 04 - Modified: 2023-11-23 15:54:25 - Feat.: - Title: VšZP by mala uzavrieť rok 2023 so stratou menšou ako 16 miliónov eur 05 - Modified: 2023-11-10 18:05:31 - Feat.: - Title: VšZP je v stámiliónovej strate. Realizuje audit, má umožniť prípravu stabilizačných opatrení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:49