StoryEditor

Lipšic chce znova preveriť falšovanie analýzy k PPP projektom

13.10.2014, 14:35
Autor:
tasr, stltasr, stl

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic považuje za neprijateľné, aby v normálnej krajine ostalo nepotrestané falšovanie analýzy k takzvanému PPP projektu v rozsahu 500 miliónov eur. Obrátil sa preto dnes na Generálnu prokuratúru SR s podnetom.

Práve generálny prokurátor má podľa neho právomoc zrušiť uznesenie, na základe ktorého sa zastavilo stíhanie v tejto veci a nariadiť, aby sa trestné stíhanie začalo znovu. "Ak nie je sfalšovanie analýzy v rozsahu 500 miliónov eur, ktorá je podkladom pre rozhodnutie vlády trestným činom, tak ja sa potom pýtam, čo v tejto krajine, ak ide o mocných ľudí, trestným činom je," vyhlásil Lipšic na brífingu pred generálnou prokuratúrou v Bratislave po odovzdaní podnetu.

Pripomenul, že trestné stíhanie pre falšovanie analýzy k PPP projektu sa začalo v čase, keď bol on ministrom vnútra. "Falšovanie analýzy bolo preukázané, falšoval ju vysoký úradník ministerstva dopravy Peter Havrila, ktorý bol za našej vlády trestne stíhaný," opísal Lipšic. Analýzu podľa jeho slov sfalšoval tak, že budovanie diaľnic formou PPP a konvenčnou metódou vyšlo takmer rovnako. Pritom pôvodné podklady hovorili o tom, že forma PPP je drahšia o zhruba 500 miliónov eur.

Pred mesiacom prokuratúra zastavila trestné stíhanie tohto štátneho úradníka. Dôvodom podľa Lipšica bolo to, že falšovanie analýzy bolo síce preukázané, ale nakoniec sa diaľnice nebudovali formou PPP. Okrem toho vláda vraj nebola touto analýzou prísne právne viazaná. "V podnete vysvetľujem právne veci, prečo je to absolútne nezmyselné," zdôraznil opozičný poslanec.

Podľa neho išlo o pokus o podvod a celý prípad prirovnal k pretáčaniu tachometrov na autách. Ak niekto pretočí tachometer a chce potom auto predať za vyššiu cenu, tak to neznamená, že keď kupujúci na tento podvod nenaletí, že nejde o trestný čin podvodu. "Kľúčové je, že chcel uviesť poškodenú osobu do omylu," vysvetlil Lipšic.

Poslanec sa pritom domnieva, že falšovanie analýzy bolo na niekoho pokyn. "Myslím si, že to je jeden z faktorov, pre ktorý bolo trestné stíhanie zastavené," doplnil. Malo ísť podľa neho o snahu, aby obvinený štátny úradník nerozprával, nevypovedal a neusvedčoval ďalších. "Mohlo by byť mnohým ľuďom horúco," domnieva sa Lipšic. Šéfom rezortu dopravy v čase, kedy k falšovaniu analýzy malo dôjsť, bol súčasný podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehliadka francúzskych filmov
01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:09