StoryEditor

Východniarom sa vrátilo more. Chcú aj turistov

20.05.2013, 00:00

Najväčšia katastrofa v histórii Domaše je preč. Napraviť škody dvoch liet bez vody, keď namiesto vĺn pláže "východniarskeho mora" turistov vítali zápachmi bahna, však nebude ľahké. Tak znie pred letom odkaz ľudí, ktorých na mieste bez priemyslu živí cestovný ruch. Nie je ich málo. Nádrž dáva prácu asi 1 800 ľuďom.

Nálada sa mení
Zima bohatá na zrážky, ale najmä dohoda s vodohospodármi, ktorí po tlaku petícií a výziev ustúpili a zmenili odtokový režim, prináša na Domašu už dlho nevídaný úkaz. Nádrž je naplnená vodou. Čo to pre pobrežné dedinky znamená, vysvetľuje spolumajiteľ penziónu a reštaurácie Jodo Jozef Boltovský. "Minulé leto to bola hrôza. Ľudia zaplatili vstupné a za to ich čakalo bahno. Logicky boli nervózni, namosúrení, bez nálady sa otočili a išli preč," hovorí. Pre jeho podnik to znamenalo polovičný pokles tržieb. Teraz je optimistický. "Všímam si reakcie na nový stav hladiny. Na tváre ľudí, čo sem prídu, sa vracia úsmev," opisuje prvé signály.

Tie potvrdzuje Prešovčanka Martina Orečná, ktorú sme v sobotu na brehu stretli s dcérkami Alicou a Michalou. "Kúpať sa nedalo. Do vody bola treba ísť desiatky metrov, ale i tak zbytočne, lebo ste sa začali zabárať do bahna. Ktoré navyše vydávalo typický zápach," spomína. Teraz dúfa, že prichádzajúce leto bude iné.

Zamestnal len tretinu
"Pre ľudí z mesta je to pekné miesto. Avšak len za určitých podmienok," povedala. Pocity turistu opisuje i Tomáš Kobľan zo Svidníka. "Minulé leto nás sem ani nenapadlo merať cestu, vedeli sme, čo by nás tu čakalo. Išli sme radšej do bazénov v meste," hovorí. V sobotu sme ho stretli na brehu, ako pomáhal miešať betón pri bufete Kotva. Pripúšťa, že aj rozbeh stavebných prác symbolizuje radosť s návratu vody.
O hladine na úrovni 159 metrov nad morom ako základnej podmienke, aby na Domašu ľudia prišli, hovorí majiteľ Hotela Šport vo Valkove Pavol Kačic. Najviac ho mrzí, že problém nespôsobila príroda, ale človek. Spor vodohospodársky účel  jazera verzus turizmus považuje za absurdný. "Podľa štúdie župy Domaša počas sezóny zamestná  okolo 1 800 ľudí, výroba elektriny minimum," vysvetľuje. Za všetko hovoria čísla z jeho podniku. "Bežne počas sezóny zamestnáme 18 ľudí. Minulý rok sme však prácu mohli dať len tretine, teda len šiestim," dodáva. Tržby mu tiež klesli o polovicu. Bojí sa, že škody sa budú naprávať dlhšie. "Voda je síce späť. Tá však automaticky nemaže informáciu a obrázky bahna u ľudí zďaleka, ktorí ju môžu mať zafixovanú ešte veľmi dlho," hovorí. Spomína Poliakov. "Tí sa ma pýtali, ako je toto možné, ako ste to mohli dopustiť. Práve o nich sa bojím, či sa po skúsenosti vrátia, aj keď je všetko už v poriadku," povedal.

Boj o návrat dôvery
To isté hovorí Andrej Šust, ktorý viedol petíciu za vodu v nádrži. "Škody vznikli, nepreplatí ich nik," povedal. Malým povzbudením je podľa neho aj ďalšia dohoda s vodohospodármi. "Turisti budú môcť používať na prechod priehradný múr. O to, čo je v zahraničí samozrejmé a prináša úžitok, o to u nás treba bojovať a venovať tomu úsilie a čas," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:15