StoryEditor

Sociálna poisťovňa šetrila milióny na maródkach

17.02.2014, 22:58

Všeobecný lekár z Michaloviec uznal za chorého 32-ročného muža, ktorý sa sťažoval na bolesti chrbta. Po dvanástich dňoch práceneschopnosti však posudkový lekár zo Sociálnej poisťovne odporúčal túto maródku ukončiť ako neopodstatnenú. „Tento pacient ma zneužil. Zdravotnú kartu mal u mňa len mesiac. Od Sociálnej poisťovne som sa potom dozvedel, že v priebehu siedmich rokov vystriedal piatich lekárov a u každého takto maródoval. Urobil som chybu, že som si jeho kartu poriadne nepreštudoval,“ opísal nám lekár Peter Čulka. Tento príklad potvrdzuje prísnejší postup štátnej poisťovne k maródkam. Aj preto Sociálka vyplatila na PN-kách o 25 miliónov eur menej ako vlani.

Kratšia maródka

Poisťovňa kontroluje tých, ktorí maródujú, dokonca aj lekárov, ktorí péenky vypisujú. Ako povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, chcú docieliť, aby sa peniaze z nemocenského poistenia využívali efektívne. Pre prísnejšie kontroly tak plynie pacientom menej štátnych peňazí. Vlani chorým ľuďom štát vyplatil v rámci nemocenských dávok sumu vo výške približne 264 miliónov eur. Rok predtým to bola však suma vyššia o 8,8 percenta. Skrátila sa aj dĺžka maródky približne o päť dní. Kým vlani boli pacienti práceneschopní priemerne 46 dní, rok predtým to bolo 51 dní. Všeobecní lekári minulý rok na odporúčanie posudkových lekárov ukončili viac ako 48-tisíc maródok.

Účelové kontroly

Asociácia súkromných lekárov tvrdí, že kontroly zo strany Sociálnej poisťovne sú účelové. Hovoria, že posudkoví lekári sa zameriavajú hlavne na pacientov v ochrannej lehote, ktorí prišli o prácu alebo na tých, ktorí maródujú pravidelne v určitých mesiacoch. Treťou cieľovou skupinou sú ľudia individuálne pripoistení. „Fakt, že pacienta prepustili z práce, ešte neznamená, že zdravotné ťažkosti simuluje. Preto akékoľvek takéto kontroly sú iba predpokladom zlého úmyslu,“ tvrdí prezident tejto asociácie Ladislav Pásztor.

Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac hovorí, že každý, kto platí, má právo kontrolovať, teda aj Sociálna poisťovňa. Problém však podľa neho spočíva v tom, kto kontroly vykonáva. „Pracovníci v zdravotníctve sú povinní celoživotne sa vzdelávať, posudkoví lekári však pracujú v inom rezorte,“ objasnil Zajac. Podľa neho najlepším riešením by bolo spojiť rezort zdravotníctva s rezortom práce a sociálnych vecí. Vytvoril by sa tak systém kompletnej sociálno-zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:11