StoryEditor

Svojím výrokom pohol kurz eura nadol. Teraz je opäť guvernérom NBS

27.11.2014, 17:05
Staronovým guvernérom Národnej banky Slovenska bude Jozef Makúch.

Hovorí sa o ňom, že veľa nenahovorí, ale na jar upútal svojím výrokom pozornosť finančných trhov i svetových médií, napríklad Wall Street Journalu. Koncom marca totiž pripustil, že Európska centrálna banka (ECB) môže riešiť nízku infláciu takzvaným kvantitatívnym uvoľňovaním.

Práve tým pohol kurzom eura smerom nadol. Nebolo to však prvýkrát. Kurzom spoločnej európskej meny pohol aj vtedy, keď s guvernérom rakúskej centrálnej banky pred zasadnutím ECB v Bratislave spomenuli, že sadzby môžu ísť aj na nulu.

Reč je o guvernérovi Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefovi Makúchovi.  Parlament schválil, že v tomto kresle ostane aj v ďalšom päťročnom funkčnom období. Čaká ho však ešte oficiálne vymenovanie prezidentom.

Najvyšší predstavitelia Európskej centrálnej banky a aj samotná vláda je spokojná s jeho prácou,“ zdôvodnil jeho vymenovanie minister financií Peter Kažimír. Podľa neho preukázal svoju odbornosť na domácej i európskej pôde.

S tým, že počas jeho vedenia fungovala Národná banka dobre, súhlasí aj analytik Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. „Menová politika ide teraz už mimo nás, vo Frankfurte, čiže NBS, sa môže viac sústrediť na dohľad nad finančným a kapitálovým trhom,“ uviedol.

Opačný názor má bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý si myslí, že Národná banka by potrebovala zmeny. A aj zmenu na poste šéfa. „Nespochybňujem kompetentnosť pána Makúcha, čo sa týka menovej politiky a dohľadu nad finančným trhom, ale spochybňujem jeho vôľu urobiť potrebné reformy, zefektívniť a zdynamizovať Národnú banku,“ vysvetlil Mikloš.

NBS považuje za takmer socialistickú inštitúciu, v ktorej mu prekáža najmä prezamestnanosť, nemennosť, vysoké platy a nedostatočná efektívnosť.

Makúch má 61 rokov. Vyštudoval Národohospodársku fakultu na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, študijný odbor financie. V NBS pôsobí už od roku 1993. Začínal ako člen bankovej rady, neskôr bol aj riaditeľom výskumného úseku, predsedom Úradu pre finančný trh (ÚFT), predsedom Rady ÚFT či výkonným riaditeľom banky.

V roku 2010 bol vymenovaný za guvernéra NBS. Je aj členom Rady guvernérov ECB, guvernérom v Medzinárodnom menovom fonde a alternátom guvernéra v Európskej banke pre obnovu a rozvoj. Je nadšencom slovenského výtvarného umenia, pričom sa pričinil aj o zbierku umeleckých diel našej centrálnej banky.

 

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 05 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:29