StoryEditor

Trnka nám tŕň nevytrhne

17.04.2013, 00:00

Ľudia vždy nosili dary mocným a vplyvným. Je to zakódované v ľudskej povahe. Teraz sa mocným a vplyvným môže stať aj úradník so správnou pečiatkou. Je to hlboko zakorenený a socializmom zveľadený prvok spolužitia v slabo rozvinutej ľudskej spoločnosti. Korupcia je podľa prieskumu agentúry Focus piatym najzávažnejším problémom slovenskej spoločnosti, hneď po nezamestnanosti, životnej úrovni, zdravotníctve a hospodárskej situácii v krajine.

Čím je úroveň vládnucej vrstvy vyššia, čím je vyspelejšia stredná trieda, čím je schopnejší priemerný človek ľudskej komunity, tým je korupcia viac označovaná ako nežiaduce správanie a tým viac je potlačovaná a trestaná. Preto každá iniciatíva, ktorá bude propagovať želaný stav, je správna. Najdôležitejší a najúčinnejší by však bol jasný signál od autorít štátu nielen vo verbálnej rovine, ale vo forme nekompromisného a tvrdého postupu voči každému, kto je zapojený.

Výborný model mal vo svojej firme Baťa. Jeho dodávatelia museli podpísať dodatok, že ak im bude dokázaná snaha o korumpovanie jeho spolupracovníkov, môžu stratiť zákazku a získajú zákaz dodávať do všetkých Baťových firiem na desať rokov. Samozrejme, daného pracovníka okamžite vyhodia a prepadne mu značná suma do Baťovho fondu.

Korupcia sa nedá potlačiť mäkkou formou, jedine cez zákon a trest. Vždy to bude závisieť od morálky autorít štátu. Korupcia je rakovina pre podnikateľské prostredie a pre dosiahnutie vyššej kvality života strednej a nižšej vrstvy.
Čím nižšia miera korupcie, tým vyspelejšia krajina a tým vyššia životná úroveň jej obyvateľov.

Totálne potlačenie korupcie je idealistický sen, pretože ide proti presvedčeniu o nutnosti fungovania systému. Pritom už len 50 km od Bratislavy smerom na západ sa naši ľudia budú ochotne správať úplne inak. Nie je pravdou, že naši ľudia „sú takí“. Človeka utvára prostredie, v ktorom žije, a neverím tomu, že sa opováži ktokoľvek zo Slovenska ponúknuť úplatok rakúskemu policajtovi, ktorý ho pristihne pri dopravnom priestupku.

Protikorupčne zameraná aktivita pána Trnku z Esetu i ďalších podnikateľov je mi veľmi sympatická, no, žiaľ, som veľmi skeptický k možnosti reálneho a radikálneho zlepšenia. Tŕň zostane stále v päte a bude bolieť pri každom kroku.

Autor pracuje vo finančníctve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:11