StoryEditor

Dotovaná práca v chudobných krajoch môže vyjsť nazmar

24.05.2013, 00:00

Jedným z pilierov, na ktorých má stáť hospodársky rast, je boj proti nezamestnanosti. Ten dlhodobo hlce značnú časť verejných výdavkov. Napríklad v tomto roku má ísť na politiku zamestnanosti podľa plánu 265 miliónov eur. Vláda s podporou eurofondov rozbehla nové programy, ktorých hlavným cieľom je dostať na trh práce ťažko uplatniteľných ľudí. Teda najmä absolventov, dlhodobo nezamestnaných a starších ľudí. Kľúčovým opatrením je preplácanie časti miezd firmám, ktoré takýchto uchádzačov o prácu prijmú.

Podľa odborníkov je takáto pomoc nevyhnutná. Riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová súhlasí aj s možnosťou preplácania časti mzdy. Fungovať to môže podľa nej najmä pri absolventoch. Tí síce nemajú dostatočnú prax, ale s finančnou podporou štátu ju môžu vo firmách získať. "Zamestnávateľ ušetrí nejaké peniaze, ktoré môže investovať do dovzdelania ľudí," hovorí. Rizikom je však podľa nej preplácanie mzdových nákladov na starších ľudí, ktorí nemajú až takú perspektívu.
Dotácie na ťažko uplatniteľných ľudí úspešne fungujú aj v iných krajinách, napríklad v Nemecku, hovorí riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník. Na Slovensku však podľa neho máme na rozdiel od Nemcov viacero rizík. Je to najmä vyššia nezamestnanosť. O dotáciu môže podľa Páleníka žiadať priveľa firiem, pričom zdroje sú obmedzené. Druhým rizikom je to, či sa účastníci programu uplatnia na trhu práce aj po uplynutí programu. Vzhľadom na nedostatok voľných pracovných miest to môže byť problém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:07