StoryEditor

Cyprus nám má odhaliť schránkové firmy

23.03.2013, 13:25
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo financií má na stole záväzok Cypru vydať informácie o schránkových firmách.

Slovensko by malo dostať z Cypru údaje o majiteľoch slovenských schránkových firiem. Záväzok cyperskej strany o poskytnutí takýchto informácií je už podľa ministerstva financií na stole. V dnešnej diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy to uviedol štátny tajomník rezortu Vazil Hudák.

"Budeme mať dokument, o ktorý sa môžeme opierať a tlačiť cezeň na to, aby sme túto informáciu dostali rýchlo a v plnej forme," avizoval Hudák. Slovensko podľa jeho slov v rámci vypracovania memoranda o porozumení s Cyprom vyjednalo doložku s podporou Nemecka, Fínska a Holandska o zlepšení výmeny informácií o daniach a schránkových firmách, ktoré sú na Cypre.

Memorandum ešte nie je podpísané, no bolo súčasťou dohody o zahraničnej pomoci Cypru. Vláda SR totiž už dávnejšie avizovala, že bude súhlasiť s pomocou pre túto krajinu len vtedy, keď zverejní mená majiteľov schránkových firiem.

"Komunikačná linka a záväzok cyperskej strany je na stole," potvrdil dnes Hudák. Či sa budú môcť takéto informácie následne aj zverejňovať, povedať nevedel. "Je to otázka výmeny informácií medzi daňovými orgánmi na oboch stranách, takže dokonca ani ministerstvo financií do toho nevstupuje," vysvetlil. Nevie preto, akým spôsobom by bolo možné tieto informácie zverejňovať. Keď si však rezort financií robil "inventarizáciu" žiadostí Slovenska o informácie od Cypru za posledných 10 rokov, vyšlo mu, že odpoveď z cyperskej strany prišla v priemere po vyše 700 dňoch.

"Som rád, že došlo k posunu a veľmi sa teším na informácie o týchto firmách," konštatoval Hudákov oponent v diskusii, podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Štát sa podľa neho v minulosti márne snažil získať tieto údaje niekoľko rokov.

V prípade pomoci pre Cyprus je podľa Hudáka potrebné vnímať túto krajinu ako súčasť eurozóny. "Nikto na ministerstve financií neskáče od radosti, že máme vyčleniť peniaze mimo územia Slovenska," podotkol. Túto "investíciu" do záchrany Cypru však vníma aj ako investíciu do stability Slovenska.

Momentálne iné riešenie situácie nevidí ani Štefanec. "Ide o to, či chceme ochraňovať úspory a príjmy našich občanov. Tie sú v spoločnej európskej mene, takže všetko, čo sa robí v eurozóne, sa nás týka," zdôraznil opozičný poslanec. Zároveň však dodal, že prišiel čas na to, aby sa na európskej úrovni tlačilo aj na prijatie pravidiel pre možný odchod krajín z eurozóny.

01 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 02 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 03 - Modified: 2024-03-12 07:27:53 - Feat.: - Title: Z cyperského prístavu vyplávala prvá loď s humanitárnou pomocou pre Pásmo Gazy 04 - Modified: 2024-03-04 16:26:42 - Feat.: - Title: Mierová misia OSN na Cypre si pripomína 60. výročie pôsobenia. Pellegrini si myslí, že potrvá ešte dlho 05 - Modified: 2024-01-24 14:10:20 - Feat.: - Title: Cyprus eviduje pokles bankových vkladov z Ruska, snaží sa očistiť svoj imidž
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:54