StoryEditor

Eseročky budú za euro. Ale s podmienkami

20.10.2014, 00:00
Spoločnosti s ručením obmedzeným čakajú od nového roka nové pravidlá.

Štát chce pomôcť začínajúcim podnikateľom, ktorí si plánujú založiť spoločnosť s ručením obmedzeným. Po novom už nebudú musieť mať na začiatku pripravených päťtisíc eur. Na založenie firmy im bude stačiť jedno euro.

Ministerstvo spravodlivosti, ktoré s návrhom prišlo, tvrdí, že v čase krízy chce zjednodušiť ľuďom s inovatívnymi nápadmi, na ktoré nie je potrebný vysoký vstupný kapitál, začať podnikať. Analytici však k novinke v Obchodnom zákonníku pristupujú kriticky. Upozorňujú, že nové pravidlá podnikanie neuľahčia, naopak, skomplikujú život aj súčasným podnikateľom.

Dve kategórie eseročiek

Vládny návrh zákona, ktorý umožní založiť si firmu už za jedno euro, majú schváliť poslanci Národnej rady už v najbližších dňoch. Od nového roka by tak mali byť dve kategórie eseročiek: so základným imaním do a nad 25-tisíc eur. Eseročky v prvej kategórii čaká viacero obmedzení. Budú môcť mať maximálne päť spoločníkov. Spoločníci budú musieť taktiež ponechať štvrtinu zisku vo firme na jej postupné dokapitalizovanie.


Minister spravodlivosti Tomáš Borec.

„Tým chceme dosiahnuť na jednej strane uľahčenie podnikania na začiatku, ale na druhej strane, ak sa niekomu darí v podnikaní, mal by svoju spoločnosť rozvíjať a časť peňazí investovať do rozvoja svojej spoločnosti a budovania jej imania,“ uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

„Lacné“ eseročky budú musieť tiež uvádzať výšku svojho majetku a rozsah splácania na všetkých dokumentoch. Nové povinnosti sa budú týkať aj starých spoločností so základným imaním do 25-tisíc eur. Počet spoločníkov však nebudú musieť meniť.

Spoločník vo firme Heitec Filip Antal si nemyslí, že nové pravidlá uľahčia podnikanie. „Tí, ktorí mali rozumný podnikateľský plán, tak nemali problémy ani so zháňaním počiatočného kapitálu,“ reagoval. Ako väčší problém dosiaľ vnímal skôr administratívnu záťaž. Preto si nemyslí, že by začalo vznikať množstvo nových firiem. „Skôr sa obávam, že sa uvoľní priestor pre špekulantov s fiktívnymi živnosťami, ktorí si teraz založia eseročky,“ odhadol Antal.

Ani prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka neočakáva, že nový zákon prinesie podnikateľom výhody. „Nie je predsa možné, aby sa spoločnosť s jednoeurovým kapitálom vedela rozbehnúť a podnikať, pretože spoločnosť by šla ihneď do úpadku.“

Zabrániť chcú tunelárom a podvodníkom

Novinkou plánuje rezort spravodlivosti zabrániť okrádaniu veriteľov firiem a riešiť problém neplatičstva. Štvrtina zisku, na ktorú nebudú môcť veritelia siahnuť, má zabezpečiť veriteľom firmy istotu, že spoločníci si nebudú vyplácať zisk a uspokojovať svoje potreby bez toho, aby nemali peniaze na zaplatenie faktúr svojim partnerom.

„Nemôžeme akceptovať to, keď takzvaný podnikateľ nechá za sebou živnostníkov bez uhradených faktúr alebo zamestnancov bez mzdy a z vytunelovanej firmy odíde na luxusnom aute,“ povedala Donevová.

Rezort spravodlivosti sa pri zavedení eseročky za euro inšpiroval právnymi úpravami našich dvoch obchodných partnerov – Rakúska a Nemecka. Analytici sa však čudujú, prečo sa neprihliadalo viac na našich českých susedov, u ktorých si môžu podnikatelia založiť firmu za jednu českú korunu už od januára tohto roka.

V Česku platí, že bez ohľadu na výšku imania sa v prípade problémov podnikateľov siaha na osobný majetok konateľov, čo mohlo podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu fungovať aj na Slovensku.

„Princíp nápadu je dobrý, ale realizácia, akú zvolilo ministerstvo spravodlivosti, je veľmi zlá, pretože na eseročku so základným imaním 25-tisíc eur, čo sa rovná imaniu akciovej spoločnosti, sa budú vzťahovať rovnaké pravidlá ako na jednoeurovú eseročku,“ konštatoval Kičina, podľa ktorého sa to bude týkať už aj existujúcich eseročiek, ktoré majú v súčasnosti bežne imanie v hodnote päťtisíc eur.

 

01 - Modified: 2006-11-23 12:02:11 - Feat.: 0 - Title: Podľa Mikloša je rozpočet o spotrebe a nie o budúcnosti
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:18