StoryEditor

Vzostup nabitý adrenalínom

15.04.2013, 00:00

V biznise Františka Hodorovského nechýbalo nikdy napätie. Viaceré dôležité míľniky jeho podnikateľskej dráhy majú jedno spoločné: prišiel na scénu vtedy, keď mal niekto iný problém. Inak to nebolo ani v zákazke na trenčiansku rýchlotrať, ktorá je už sama osebe problémová. Lebo sa ťahá už tri roky a vylúčili z nej najlacnejšiu firmu Skanska. Hodorovský sa objavil vo chvíli, keď firma pre svoje dlhy nevedela normálne fungovať. Presnejšie povedané, v predstavenstve sa objavil Ivan Pohanka. V rámci reštrukturalizácie presadil plán, ktorý smeruje k vyšachovaniu menších veriteľov.

Ovládnutie Tatralandie
Meno Ivan Pohanka bolo pre Hodorovského dôležité aj v boji o akvapark Tatralandia. Pohanka vtedy vystupoval ako oficiálny zástupca spoločnosti LAR, ktorá od ďalšej firmy odkúpila pohľadávku voči Tatralandii. V tom čase tam prebiehal mocenský boj medzi viacerými akcionármi a veriteľmi. Hlavný akcionár spolu s firmou LAR, ktorá už patrila medzi významných veriteľov, vtedy rozhodli o odpredaji akvaparku. Získala ho firma, ktorá podľa médií patrila Hodorovskému. Jedným z minoritných akcionárov, ktorý prišiel o svoj vplyv, bolo predtým mesto Liptovský Mikuláš. Jeho vtedajší primátor Alexander Slafkovský vtedy hovoril o tunelovaní.

Pôvod majetku
Zmiešané pocity vyvolávali aj Hodorovského aktivity, ktoré stáli pri zrode jeho impéria. Podľa viacerých médií tvoril už v 90. rokoch významné podnikateľské duo spolu s Mariánom Jančošekom. Spolu mali vlastniť viaceré firmy, medzi nimi Slovenské lodenice, Komárno, či výrobcu medicínskej techniky Chirana.

Zároveň mali mať silný vplyv v Slovenskej kreditnej banke, ktorá týmto firmám požičiavala peniaze. Vo väčšine prípadov sa to skončilo krachom. Prežila len oravská firma OFZ, ktorú Hodorovský nedávno predal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:32