StoryEditor

Slováci našli hit. Bitúnok

11.06.2013, 00:00

Záujem mať a prevádzkovať na Slovensku svoj vlastný bitúnok enormne narastá. Kým minulé leto po zmene vyhlášok zľahčujúcich predaj mäsa priamo z dvora a v blízkom okolí HN zaznamenali 14 projektov v hodnote 2,1 milióna eur, najnovšie čísla sú už niekoľkonásobné. K dnešku farmári ohlásili zámer postaviť ďalších približne 50 malých bitúnkov.

Štartujú iné oblasti
Pri priemernej výške nákladov 150-tisíc eur na jednu prevádzku to znamená v sektore 7,5 milióna eur nových investícií. Príčiny bitúnkového boomu vysvetľujú farmári. "Záujem ľudí o kvalitné domáce mäso rastie. Už teraz mám všetky kusy chovaných zvierat predané, na to, aby som predával mäso, potrebujem bitúnok," vysvetľuje farmár Ľubomír Knap z Lukového pri Zvolene. Bitúnok mu pomôže zvýšiť tržby aj inak. "Plánujeme robiť zážitkové zabíjačky pre ľudí z mesta, preto pripravujeme i ubytovaciu časť," dodal.
Podľa predsedu Poľnohospodárskeho družstva Lomnička v Podolínci Michala Dziaka vlastný bitúnok zvyšuje možnosti garantovať pôvod mäsa. "Ľudia vidia pásť naše zvieratá na lúkach. Majú tak istotu čerstvého mäsa oproti neistote mrazeného výrobku ťažko určeného pôvodu v obchode," dodal. Družstvo si rovnako posilní pozíciu u veľkoodberateľov. "Ak nám teraz Taliani povedia dva eurá za kilo, musíme to akceptovať. Bitúnok rozširuje možnosti," dodal. Podľa Dziaka boom mohla ovplyvniť aj nedávna výzva dotácií na stavbu bitúnkov. "Avšak my bitúnok postavíme bez ohľadu na získanie dotácie a myslím si, že tak uvažuje väčšina," dodal.  

Reagujú aj spracovatelia
Ferdinand Mikos z Okoče pri Komárne bitúnok chce okrem spomínaných benefitov využiť bitúnok v novom projekte chovu mangalíc. Ide o prasiatka, ktoré vďaka svojej koži pripomínajú neostrihané ovce. "Ich mäso má oproti bežnej bravčovine špeciálne chuťové vlastnosti. V kombinácii s výhodami vlastného bitúnka nám prináša veľké možnosti," dodal. Mikos už registruje predbežný záujem o domáce mäso z Komárna a Bratislavy. Na nástup malých bitúnkov reagujú aj spracovatelia mäsa. "Pri dnešnom stave nemám nikdy úplnú istotu o pôvode mäsa. Pri bitúnkoch, ktoré vyrastajú v okolí a s ktorými sme už rokovali, sa zvyšuje," hovorí Janka Parížeková z martinskej spoločnosti Mäso Parížek. Podľa nej najmä pri jej výrobe orientujúcej sa na tradičné postupy ide o rozhodujúci faktor. Tomáš Tišťan  

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 06:43