StoryEditor

Tsipras sa stretol so šéfom Gazpromu. Dohodli detaily nového plynovodu

21.04.2015, 20:17
Autor:
TASRTASR


Grécky premiér Alexis Tsipras sa dnes stretol so šéfom ruského energetického koncernu Gazprom Alexejom Millerom, aby dali konečnú formu dohode o výstavbe nového plynovodu. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa správ z Atén sa Tsipras a Miller dohodli na vytvorení pracovnej skupiny. Jej cieľom bude pripraviť akúsi "cestnú mapu" a vypracovať detaily o rozdelení zodpovednosti v rámci projektu.

Millerovej návšteve v Aténach predchádzala Tsiprasova cesta do Moskvy, kde rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyjadril záujem o zapojenie Grécka do projektu nového plynovodu s názvom Turecký prúd. Rusko plánuje od roku 2017 prepravovať týmto potrubím plyn cez Turecko ďalej do Európy.

Podľa gréckych novín Kathimerini Atény by chceli získať v rámci dohody vopred niekoľko miliárd dolárov.

Grécko je veľmi závislé od dovozu energií z Ruska a opakovane dalo najavo, že má záujem stať sa dôležitým energetickým uzlom pre transport plynu do Európy. Vláda v Aténach tiež dúfa, že sa jej podarí dohodnúť sa s Ruskom aj o znížení ceny plynu.

Grécko je od roku 2010 závislé od financií zo záchranného balíka od partnerov v eurozóne a Medzinárodného menového fondu (MMF). Ale podmienkou čerpania týchto financií je zavádzanie úsporných opatrení a reforiem, ktoré Grécku pomôžu skonsolidovať dlhy a ozdraviť ekonomiku. Nová grécka ľavicová vláda, ktorá sa dostala k moci po voľbách koncom januára, však doteraz nepredložila veriteľom dôveryhodný plán, ako chce dosiahnuť dohodnuté ciele.

Grécku dochádzajú peniaze a rokovania s veriteľmi nenapredujú tak, ako by mali. Dohoda o balíku reforiem je zatiaľ v nedohľadne. Nemenovaný predstaviteľ Európskej únie (EÚ) pod podmienkou zachovania anonymity povedal, že rokovania sú momentálne v štádiu, v ktorom mali byť už pred dvoma mesiacmi.

To signalizuje, že dohoda do najbližšieho stretnutia ministrov financií eurozóny 24. apríla v Rige ešte nebude. Zdroj z EÚ naznačil, že Brusel sa rozhodol nedávať Grékom žiadny termín. Ministri sa opäť zídu 11. mája. Tento dátum by mohol byť akýmsi orientačným bodom pre dohodu.

V každom prípade platnosť záchranného programu pre Grécko aj po predĺžení, na ktorom sa obe strany dohodli vo februári, vyprší 30. júna tohto roka.

Podľa zdrojov z Bruselu sa chce Tsipras stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na okraj mimoriadneho summitu EÚ vo štvrtok 23. apríla.

Grécko odmietlo zverejniť detaily o stave svojich financií, ale existujú obavy, že Aténam dôjde hotovosť skôr, ako sa dohodnú s veriteľmi na uvoľnení peňazí zo záchranného balíka.

Grécko čakajú splátky viacerých dlhov, vrátane májovej splátky vo výške 950 miliónov eur z úveru od MMF. A ďalších 1,7 miliardy eur potrebuje vláda v Aténach na dôchodky a platy štátnych zamestnancov.

V pondelok (20.4.) preto grécky kabinet prikázal miestnym samosprávam, aby previedli všetky finančné rezervy na účty v centrálnej banke. Odhaduje sa, že tieto peniaze by mohli stačiť vláde tak na dva mesiace.

Samosprávam sa však nariadenie nepáči a niektoré radnice pohrozili, že sa obrátia na Najvyšší súd.

01 - Modified: 2007-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázka dňa
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 11:12:49 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom sa stal najdôležitejším dodávateľom plynu pre Čínu 03 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:01