StoryEditor

Cypru hrozí bankrot. Peniaze má do konca mesiaca

18.03.2013, 23:00
Sledujeme online | Na Cypre to vrie, kontroverznú daň z vkladov poslanci neschválili.

22:35 Nemecký minister financií: Za svoju súčasnú situáciu je zodpovedný sám Cyprus

Podľa spolkového ministra financií Wolfganga Schäubleho si za svoju situáciu môže jedine sám Cyprus. "Berieme na vedomie ich rozhodnutie a ľutujeme ho," uviedol Schäuble s tým, že teraz sa eurozóna ocitla vo veľmi kritickom a kľúčovom okamihu.

21:45 Čo bude ďalej? Možností je niekoľko

Žiadny plán B nikto pred hlasovaním nemal, čo bude teraz nasledovať, nie je vôbec jasné. Niekoľko variantov prináša think tank Open Europe:
1) Eurozóna bude chcieť, aby Cyprus hlasoval znovu. Hranica pre výšku vkladov, ktoré by boli zdanené, by sa mohla posunúť ešte vyššie.
2) Cyprus sa pokúsi vyjednať iné podmienky pomoci. Tak, aby vôbec nedošlo k zdaneniu bankových vkladov.
3) Do riešenia cyperskej krízy sa zapojí Rusko.
4) Cyprus opustí eurozónu.
A ako píše Guardian, hrozba štvrtej možnosti znamená oveľa väčšiu pravdepodobnosť ako prvé tri možnosti.

21:33 Americké burzy "nepanikárili"

Akciovým indexom Dow Jones správa z Cypru nijako neotriaslo a zakončil slabým plusom. Podľa Bloombergu už sú finančné trhy najskôr vývojom v Európe unavené.

21:17 Ropa kvôli Cypru zlacnela

Ceny ropy dnes kvôli obavám zo situácie na Cypre a hroziacich dopadov na celú eurozónu klesali. Severomorská ropa Brent zostúpila o dve percentá na nové trojmesačné minimum pod 108 dolárov na barel. Trhy sa obávajú, že nová vlna krízy v eurozóne podkope dopyt po energiách.

21:12 Bankrot bude väčšia katastrofa ako dane na úspory

Rakúska ministerka financií Maria Fekterová povedala, že prípadný bankrot Cypru by bol väčšou katastrofou ako zdanenie úspor v bankách.

21:01 Zvolané stretnutie euroskupiny

Luxemburský minister financií Luc Frieden zvoláva schôdzku euroskupiny kvôli udržaniu stability v eurozóne.

20:37 Grécko podporuje rozhodnutie Cypru

Grécka vláda reagovala na hlasovanie cyperských poslancov s tým, že podporovala a ďalej podporuje cyperskú voľbu.

20:19 Peniaze Cypru postačia asi na mesiac

Podľa vládnych zdrojov ostávajú Cypru peniaze približne do konca mája. "Stojíme pred neriadeným bankrotom," povedal pred hlasovaním parlamentu Averof Neofytou, člen vládnej vládnej strany, ktorá sa však zdržala hlasovania.

20:14 Najväčšia chyba eurozóny

Ako píše napríklad taliansky novinár Fabrizio Gori, návrh na zdanenie bankových vkladov je najväčšou chybou, akú kedy eurozóna urobila.

20:08 Oslavy pred parlamentom

Správa, že poslanci zamietli plán na zdanenie bankových vkladov, vyvolala na uliciach pred cyperským parlamentom vlnu nadšenia a potlesku medzi demonštrantmi.

19:58 Cyprus hľadá pomoc v Rusku

Cyperský minister financií Michalis Sarris priletel v utorok večer do Moskvy. Tam má pravdepodobne ponúknuť Rusku odpredaj dvoch zadlžených cyperských bánk za symbolické jedno euro s cieľom udržať tak investičné záujmy tejto krajiny na Cypre. O situácii má v stredu rokovať so svojim ruským náprotivkom Antonom Siluanovom. Ruské firmy a občania majú v cyperských bankách uložené dve až tri desiatky miliárd eur.

19:46 Za návrh nehlasoval ani jeden poslanec

Proti nepopulárnemu plánu na zdanenie bankových vkladov hlasovalo 36 poslancov z 56 členného parlamentu. Ani poslanci vládnej strany návrh nepodporili. Jeden vôbec neprišiel a zvyšných 19 sa zdržalo hlasovania.

19:25 Daň z vkladov neschválili

Cyperský parlament hlasoval proti kontroverznej záchrane pre banky. Proti bolo 36 poslancov, 19 sa hlasovania zdržali, informovala agentúra Bloomberg. Plán na jednorazové zdanenie vkladov je pritom podmienkou na finančnú pomoc od eurozóny. Bez záchrany hrozí krajine bankrot.

Opatrenie malo siahnuť na peniaze všetkých sporiteľov, teda aj tých, ktorí mali nasporených menej ako 100-tisíc eur.

18:51 Minister financií rezignáciu odmieta

Cyperský minister financií Michael Sarris odmietol reči o svojej rezignácii. Informáciu priniesli agentúry Bloomberg a Reuters. Sarris je momentálne na pracovnej ceste v Moskve a v priebehu dňa sa objavili v agentúrach informácie o tom, že ponúkol prezidentovi svoj post.

18:46 Európske akcie padli

Európske akcie pokračovali už druhý deň poklesom. Investori sa obávajú toho, že cyperská vláda neschváli záchranný balíček, čo by mohlo viesť ku kolapsu bankového systému v krajine.

18:40 Eurobanka cyperským bankám poskytne likviditu

Európska centrálna banka poskytne bankám na Cypre likviditu, keď sa znovu otvoria, vyhlásil člen rady ECB Ewald Nowotny. "Zatiaľ nebolo prijaté definitívne rozhodnutie, pretože nevieme výsledok diskusií na Cypre, no ECB si splní svoju povinnosť poslednej inštancie," povedal Nowotny agentúre Dow Jones.

18:32 Britský index padá

 

Britský index FTSE dnes padol v reakcii na možné neschválenie opatrení na Cypre.

 

18:10 Z dane pre banky by mohli profitovať Rusi

Rusko by mohlo mať v konečnom dôsledku prospech zo zavádzania dane z vkladu na Cypre,  pretože to stabilizuje ruskú investičnú klímu,  povedal Ruský vicepremiér Igor Šuvalov .

"Je to dobrá šanca pre ruský bankový systém v boji za nových sporiteľov, nových klientov. A demonštrovať, že náš bankový systém je stabilný," povedal novinárom.

17:11 Tak bude sa hlasovať alebo nie?

Z Cypru sa šíria čoraz zmätenejšie a protichodnejšie správy - podľa cyperskej televízie RIK sa nakoniec hlasovať bude, otázne je však, či zákonodarci kontroverznú daň schvália.

Ak daň neschvália, krajina má podľa Anastasiada ešte "plán B". Vyhlásil to v dnešnom rozhovore pre švédsku televíziu. Podľa televízie CyBC tento plán zahŕňa znárodnenie fondov sociálneho zabezpečenia a vytvorenie štátnej spoločnosti, ktorá by poskytovala záruky kolabujúcemu banovému systému s prispením Európskej únie i Ruska.

17:07 Minister financií: Cyprus o dani dnes nerozhodne

Cyperský minister financií podľa agentúry Bloomberg uviedol, že parlament možno nerozhodne o zákone na zdanenie vkladov v bankách ani dne.

17:00 Minister financií rezignoval, prezident rezignáciu však neprijal

Michael Sarris ponúkol svoju rezignáciu, prezident Anastasiades ju však podľa prvých správ odmietol prijať. Správa sa najskôr šírila na Twitteri, neskôr ju potvrdila i agentúra Reuters.

16:51 "Európa nás vydiera, aby sme konfiškovali vklady našich občanov"

V krátkom videu, ktoré zverejnila agentúra Bloomberg to povedal bývalý guvernér cyperskej národnej banky Anathanasios Orphanides. Ten celý plán Trojky na záchranu ostrova kritizoval. "Neviem si predstaviť, ako môže tento scenár pozitívne ovplyvniť európsky projekt".

16:41 Minister financií pripravuje rezignáciu

Cyperský minister financií Michael Sarris (na snímke) podľa informácií Market News oznámi svoju rezignáciu.

16:36 V cyperskej vláde to medzitým vrie

Šíria sa správy, že prezident Anastasiades zvažuje odvolanie ministra financií Sarrisa. Informácie o tom priniesla cyperská pobočka gréckeho Kathimerini. Do ministra financií sa "zhusta" pustila tlač na ostrove, pretože podľa nej na stretnutí Euroskupiny nedostatočne vyjednal podmienky pomoci pre ostrov.


16:27 Cyperčania znovu protestujú

čerstvé foto z Twitteru cyperskej novinárky Marileny Evangelou:

16:12 Schäuble: Cyperčanov je mi ľúto

Situácia na Cypre je čoraz neprehľadnejšia. Podľa oficiálnych správ by sa o tomto čase mali stretnúť lídri parlamentných strán, ktorí sa majú dohodnúť, či sa dnes na ostrove bude o kontroverznej dani hlasovať alebo nie. Objavili sa totiž správy, že hlasovanie sa znovu odloží.

Situácia na ostrove vzbudzuje pozornosť i v Berlíne, minister financií Schäuble (na snímke) sa mal vyjadriť, že "Cyperčanov je mu ľúto". Správy z nemeckej politiky však nehovoria nič o tom, či a kedy sa o dani bude hlasovať.

16:04 Šíria sa fámy o výstupe Cypru z eurozóny

Špekulácie rozprúdila agentúra Reuters. Zdá sa však, že také horúce to zasa nebude. Správa je podľa mnohých nepravdivá a pôvod má v diskusii na Twitteri. Situáciu však budeme i naďalej monitorovať.

15:58 Šéf Euroskupiny: Už nikdy sa to nebude opakovať

Zdanenie bankových vkladov v iných krajinách eurozóny tak, ako sa to plánuje na Cypre, nebude potrebné. Povedal to dnes na margo neutíchajúcich diskusií o tom, že by sa prvýkrát siahlo v rámci záchranného balíka aj na bankové vklady, predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je absolútne vylúčené, že podobný scenár sa bude opakovať v niektorej z ďalších krajín eurozóny," vyhlásil. Cyperský scenár bol podľa neho nevyhnutný preto, lebo veľkosť bankového sektora je v pomere k HDP obrovská.

15:40 Grécka opozícia nazvala situáciu na Cypre "kolonializmom" a organizuje "zhromaždenie solidarity"

Líder gréckej opozičnej strany SYRIZA, Alexis Tsipras, zvolal na dnešný podvečer "zhormaždenie solidarity", na ktorom Gréci vyjadria podporu Cypru, na ktorom vrcholí banková kríza. Zhromaždenie sa uskutoční o piatej hodine nášho času pred aténskymi kanceláriami Európskej komisie. Informoval o tom grécky portál eKathimerini.

Tsipras zároveň kritizoval premiéra krajiny Antonisa Samarasa za to, že kvôli vyhrotenej situácii na ostrove nezvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu. SYRIZA sa tak bude snažiť urobiť sama, pretože grécky premiér sa podľa opozičného lídra "bojí parlamentu, bojí sa ľudí a bojí sa svetla".


15:24 Cyperská kríza prudko udrela na akcie gréckych bánk

Akcie bánk na aténskej burze zaznamenali dnes, v prvý deň obchodovania od víkendového oznámenia nečakaných podmienok pomoci pre Cyprus, výrazný pokles. Gréci však ostávajú pokojní a nájazdy na tamojšie banky sa nekonali. Informovala o tom agentúra AP.

Aténska burza začala obchodovanie až dnes, keďže v pondelok (18. 3.) bola rovnako ako burza v Nikózii pre štátny sviatok zatvorená. Podobne ako hlavné indexy ostatných európskych búrz aj index aténskej burzy zaznamenal pokles, pričom krátko popoludní dosiahol 3,7 %. Najväčší prepad podľa očakávania zaznamenali akcie finančných inštitúcií, v niektorých prípadoch až o 7 %.

Čo sa týka gréckych pobočiek cyperských bánk Bank of Cyprus, Laiki Bank a Hellenic Bank, tie ostali podobne ako na Cypre po pondelkovom sviatku zatvorené aj dnes, pričom otvoriť by sa mali až vo štvrtok. Aténska burza zároveň na dva dni pozastavila obchodovanie s akciami bánk Bank of Cyprus a Laiki Bank.

Grécke banky však na rozdiel od cyperských fungovali normálne. "Nepredpokladám, že by v iných krajinách (ako na Cypre) malo dôjsť k nájazdom na banky," povedal Theodor Krindas, výkonný riaditeľ spoločnosti Attica Wealth Management. Ako dodal, dôvera v domáci bankový systém sa totiž od krajiny ku krajine líši. No víkendové rozhodnutie eurozóny o tom, že podmienkou záchranného balíka bude zdanenie bankových vkladov, je podľa neho veľmi nebezpečný precedens. "Takýto krok spochybní dôveru v bankový systém ako celok," dodal Krindas.

Grécke úrady medzitým upokojovali obyvateľstvo, že ich vklady v Grécku sú v bezpečí. "Všetky vklady v gréckych bankách, ako aj v gréckych pobočkách cyperských bánk sú zabezpečené," povedal pre štátnu televíziu NET štátny tajomník gréckeho ministerstva zahraničných vecí Dimitris Kurkulas.

V úsilí pomôcť pri záchrane bankového systému na Cypre sú grécke banky pripravené kúpiť prevádzky cyperských bánk v Grécku.

15:06 Dôvod, prečo sa Putin hnevá

Editor agentúry Reuters prišiel so zaujímavým číslom. Ak by boli všetky poistené vklady v cyperských bankách (teda vklady do 100-tisíc eur) vyňaté spod "solidárnej dane" tak, ako to presadzuje Euroskupina, ruskí vkladatelia by sa na vybratých 5,8 miliardy podieľali až 80-timi percentami.

Ruský prezident ešte včera povedal, že nová daň je "nefér a zle vymyslená", dnes za ním odletel aj cyperský minister financií.

14:41 Boháči majú Cyprus radi

Cyprus vďaka svojej kontroverznej politike udeľovania občianstva v poslednom desaťročí prilákal mnohých ultrabohatých ľudí. Kritéria na udelenie občiastva sú nasledovné - vek nad 30, čistý register trestov, vlastníctvo nehnuteľnosti na ostrove a zopár ďalších maličkostí ako napríklad vklad v niektorej z cyperských bánk minimálne 17 miliónov eur z obdobie pitich rokov, priame investície minimálne 30 miliónov alebo kúpa veľkého podniku na ostrove. Udeľovanie občianstva pritom nemá štandardizovanú podobu a rozhoduje o ňom výlučne zbor ministrov na základe výnimky.

Len medzi rokmi 2007 a 2010 podľa britského Guardianu takto občianstvo získalo až 30 osôb, väčšina z nich ruskej národnosti. Asi najprominentnejší z nich je Alexander Abramov (na snímke Reuters), ruský oceliarsky magnát, ktorý je blízkou osobou známeho vlastníka futbalového klubu Chelsea FC Romana Abramoviča.

Nie len Rusi si však ostrov obľúbili - občanom Cypru je aj izraelský podnikateľ v oblasti online hazardných hier Tedy Sagi alebo nórsky ropný magnát John Fredriksen.

14:16 V Rusku rastie nervozita

Až 58 percent ruských spoločností je pripravených po otvorení bánk na Cypre stiahnuť z ostrova svoje vklady. Hovorí to najnovší prieskum MarketPublishers. Nie náhodou je to práve ruský biznis, ktorý dianie na ostrove pozorne sleduje - podľa agentúry Moody's majú Rusi na ostrove až 31 miliárd, čo je polovica zahraničného kapitálu v tamojších bankách. Niektoré odhady pritom spomínajú ešte vyššiu sumu.

14:08 Cyperskí lídri sa stretnú až zajtra ráno

Ďaľšia indícia, že o kontroverznej dani ostrov dnes nerozhodne: Grécka štátna televízia informovala, že lídri cyperských parlamentných strán sa stretnú až zajtra ráno. Predošlé správy pritom hovorili, že to bude už dnes o štvrtej nášho času. Prezident Anastasiades už predtým priznal, že na presadenie návrhu nemá dostatok hlasov.

13:57 Cyperčania pravdepodobne hlasovanie opäť odložia

Zdá sa, že dnes sa o kontroverznej dani opäť nerozhodne, svedčia o tom správy z cyperskej televízie CYBC.

Tweet od finančnej analytičky Nicola Duke:

13:49 Situácia na Cypre môže spustiť run na banky

Situácia ohľadom Cypru má schopnosť poriadne skomplikovať situáciu. A to preto, že zdanenie vkladov do 100 tis. euro môže spustiť nebezpečný precedens aj pre iné krajiny. Dobre to zhrnul Paul Donovan, globálny stratég banky UBS: "Myslím, že euro prežije. Síce si myslím, že nemalo vôbec vzniknúť, no politici do neho investovali už príliš veľa. Čo ale podcenili, je skutočnosť, ako nebezpečné môžu byť runy vkladateľov na banky. Keď už raz takýto run začne, je ho veľmi, veľmi ťažké zastaviť. Ľudia sa nesprávajú racionálne. Príklad sme videli v roku 2008 v UK, keď ľudia začali vyberať vklady z banky Northern Rock a to aj napriek tomu, že vklady boli v plnej miere garantované britskou vládou, ktorá dokáže tlačiť peniaze. Čítajte viac...

 

13:39 Hlasovanie bude zajtra?

Cyperský parlament by mohol odsunúť hlasovanie o zdanení bankových vkladoch až na zajtra. Tvrdí to štátna televízia CyBC s odvolaním sa na svoje zdroje.

13:02 Dopady na ruskú ekonomiku

Efekt dane na ruskú ekonomiku, ktorý je zatiaľ odhadovaný na zanedbateľných 0,14% HDP, by mohol ďalej vzrásť. Ivan Čakarov z investičnej banky Renaissance Capital upozorňuje, že prípadné obmedzenie kapitálového pohybu by sa mohlo dotknúť úverov v hodnote 40 miliárd dolárov, ktoré ruské banky poskytli cyperským spoločnostiam "ruského pôvodu". Kompletné zmrazenie transakcií by mohlo zasiahnuť 2% ruskej ekonomiky.

13:01 Smer Moskva

Cyperský minister financií Michalis Sarris sa chystá na pracovnú cestu do Moskvy. Situácia okolo Cypru je totiž horúca, na ostrove majú bohatí Rusi uložené miliardy a ruský prezident Vladimír Putin sa do pripravovanej špeciálnej dani už ostro "pustil" včera.

Tweet od editora The Financial Times:

12:50 Lídri podvečer rozhodnú, či sa dnes vôbec bude hlasovať

Lídri cyperských politických strán sa dnes o 17. hodine lokálneho času (16:00 nášho času) stretnú a budú diskutovať o tom, či o kontroverznej dani bude dnes parlament vôbec rozhodovať. Ak áno, hlasovanie sa uskutoční o piatej nášho času.

12:44 Jan Macháček o cyperskej kríze 

Čo je podstatou cyperskej krízy? Bankový sektor úplne neadekvátny veľkosti ekonomiky: osemkrát väčší ako tamojšie HDP. Vzrástol na chrbte ruského kapitálu, investícií do gréckej ekonomiky a domácej realitnej bubliny. Skúsenosť Cypru je ďalšia výzva pre ekonómov, aby diskutovali o adekvátnej a udržateľnej veľkosti bankového sektora. Hovorí Jan Macháček, komentátor Respektu.

12:39 Kamil Boros hodnotí plán "solidárnej dane"

Z nášho pohľadu by bolo spravodlivejšie, aby boli haircuty aplikované na všetkých veriteľov cyperských bánk. Nielen na vkladateľov, ale aj na držiteľov dlhopisov, minimálne tých podriadených. Tým by sa získali dodatočné prostriedky a nebolo by potrebné zdaňovať minimálne garantované vklady do 100 tis. eur.

12:30 Na Cypre vládne zdanlivý pokoj

Banky na ostrove ostávajú naďalej zatvorené (podľa posledných správ minimálne do štvrtka), situácia je až na pár excesov pokojná. Ešte ráno informovali agentúry, že pred bankomatmi sa tvoria dlhé rady a banky v nich nestíhajú dopĺňať hotovosť. Odvtedy sa situácia upokojila, mnohí však upozorňujú, že sa jedná len o ticho pred búrkou.

Aktuálne snímky z Nikózie (Reuters):

 

12:14 Cyperský guvernér chce vyššie dane pre bohatých

K diskutovanému "plánu B" sa vyjadril i guvernér cyperskej centrálnej banky Panicos Demetriades. Presadzuje scenár, aby boli nepoistené vklady nad 100-tisíc eur zdanené až 15,6-percentnou sadzbou. Vláda podľa neoficiálnych správ pritom diskutuje o tom, že tieto vklady zdaní 9,9-percentnou daňou.

12:03 Anastasiades: daň dnes asi neschválime

Už aj samotný cyperský prezident priznal, že na presadenie "solidárnej dane" nie je schopný nájsť dostatok hlasov. Parlament tak túto daň dnes pravdepodobne neschváli. Pripustil to v rozhovore so švédskou televíziou.

Tweet politického analytika inštitútu OpenEurope:

11:55 Akcie sú kvôli Cypru pod tlakom

Pozrite si videokomentár od analytika X-Trade Brokers Jaroslava Brychtu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>

 

11:50 "Horúca linka" do Berlína

Cyperský prezident Anastasiades (na snímke) sa podľa zdrojov gréckej televízie Greek Skai TV chystá na telefonický rozhovor s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou . Témou ich rozhovorov má údajne byť práve ďalší postup v prípade, že by cyperský parlament zákon o zdaňovaní vkladov neprijal.

11:45 Cyperský prezident odmieta poistené vklady úplne bez dane

Cyperský prezident Anastasiades podľa vždy dobre informovaného editora The Financial Times Petra Spiegela nechce pristúpiť na to, aby boli od diskutovanej dane ušetrené všetky vklady do 100-tisíc eur. A to aj napriek tomu, že toto riešenie presaduje Trojka, ktorá by radšej chcela vidieť vyššie dane pre nepoistené vklady. Od dane oslobodené by tak podľa návrhu mali byť len vklady do výšky 20-tisíc eur.

11:39 Daňový raj na Cypre končí. Boháči utečú na Maltu

Aký vplyv bude mať plánovaná daň na vklady slovenských a českých sporiteľov? A na korporácie? Viac čítajte TU.

11:22 Cyprus čaká "útok na banky"

Guvernér cyperskej centrálnej banky pripustil to, čo sa všeobecne očakáva - keď parlament schváli kontroverznú daň a banky znovu otvoria, Cyperčania, ale aj zahraniční vkladatelia ich "zoberú útokom". Podľa jeho odhadov cyperské banky len v prvých dňoch po otvorení stratia až desatinu všetkých vkladov. 

Tweet od editora The Financial Times:

11:13 "Plán B" má trhliny, chýbajú stovky miliónov

Nový návrh "solidárnej dane" z bankových vkladov ešte nebol oficiálne predstavený a už od ekonómov "zbiera" kritiku. Ak ho cyperská vláda predloží vo forme 0% <20 000, 6.25% 20 000 - 100 000, 9,9% >100 000, nevyzbiera toľko, koľko sľúbila Trojke.

Táto schéma by totiž znamenala, že vláda vyberie na dani až o 400 miliónov menej, ako je cieľ. Sadzby pre väčšie vklady teda budú musieť byť vyššie. To je však podľa komentátorov to, čomu sa kabinet prezidenta Anastasieda sanží vyhnúť. Upozorňuje na to editor agentúry Reuters:

10:43 Ako asi vyzerá záhadný "plán B"

So správou, že cyperská vláda rozpracovala iný návrh, prišla už aj agentúra Reuters. Potvrdila tak špekulácie, že vklady do výšky 20-tisíc ostanú od dane ušetrené. Otázne je však, ako bude zdanený zvyšok. Návrh totiž väčšie vklady viac nezdaňuje, a preto by vláda na dani nevyzbierala potrebných 5,8 miliardy.

Halvný ekonóm Svetovej banky, Jeremy Cook, preto urobil vlastný prepočet, ako bude kontroverzná daň pravdepodobne vyzerať.

10:35 Nálada nie je dobrá, vláda hľadá "plán B"

Nad dnešným hlasovaním, ktoré bolo už dvakrát odsunuté, sa sťahujú mraky. Hovorca vlády totiž pripustil, že "nálada v parlemente hlasovaniu príliš nenahráva", pričom priznal, že kontroverzná daň nemusí prejsť.

Vláda preto hľadá bližšie nešpecifikovaný "plán B". O jeho podobe zatiaľ neinformovala, špekuluje sa však o tom, že ušetrené od dane ostanú vklady do výšky 20-tisíc eur. Prvé takéto dohady sa objavili už včera v noci. Vklady do 100-tisíc by mali byť potom zdanené 6,75-percentnou daňou, nad 100-tisíc 9,9-percentnou. (Twitter aténskej novinárky)

 

10:21 Ohlasy z Poľska: Teraz viete, ako sa cítíme

Zahraničný korešpondent denníka The New York Times prirovnal situáciu na Cypre k Poľsku. Aj ono je totiž podľa neho "drvené" z oboch strán - Nemeckom a Ruskom.

10:10 Európske burzy opäť padajú

Situácia na Cypre znervózňuje trhy, indexy klesajú hneď po otvorení:

Taliansky FTSE MIB:

View the full INDEX:FTMIB chart at Wikinvest                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemecký DAX:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View the full INDEX:GDAXI chart at Wikinvest                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Španielsky IBEX:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View the full INDEX:IBEX chart at Wikinvest                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francúzsky CAC:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

View the full INDEX:FCHI chart at Wikinvest                                

 

FTSE 100:

View the full INDEX:FTSE chart at Wikinvest                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:01 Francúzsko tlačí na Cyprus, aby nezdanil poistené vklady

 

 

 

 

 

 

 

Svojou "troškou do mlyna" prispel i francúzsky minister financií Pierre Moscovici, ktorý vyhlásil, že ostrov by nemal zdaniť bankové vklady drobných sporiteľov (teda do 100-tisíc eur). Dodal však, že koniec-koncov však rozhodnutie ostáva na cyperskej vláde.

Zároveň kategoricky vylúčil možnosť, že by únia ostrovu požičala viac, ako sľúbených desať miliárd. "Nad touto hranicou vstupujeme do zóny, v ktorej je výška dlhu už neudržateľná," vyhlásil a nepriamo tak naznačil, že krajina viac splatiť nedokáže.

09:56 Bank Austria: Na Cypre sa mohlo nájsť aj lepšie riešenie

Dnešok so záchranným balíkom pre Cyprus "nebol dobrým dňom, pretože došlo k narušeniu dôvery", v pondelok (18.3.) večer to povedal v televíznej relácii ZiB2 šéf Bank Austrie Willibald Cernko.

Šéf Bank Austrie nepokladá za reálne, že sa v prípade iných problémov mimo Cypru použije rovnaký postup. "Je jednoznačné, že ide o ojedinelý postup," dodal a zdôraznil, že garancia na vklady na prvých 100.000 eur je v Rakúsku istá.

Aj na Cypre by bolo múdrejšie, keby sa na garantovanú sumu do 100.000 eur na sporiteľa nesiahalo napriek tomu, že cyperskí sporitelia od roku 2008 získali na svoje vklady 30-% úroky, kým rakúski vkladatelia len 10-%. Mali však prísľub, že suma do 100.000 eur je nedotknuteľná, a tak to malo aj zostať.

09:47 Bude sa dnes vôbec na Cypre hlasovať?

Objavujú sa správy, že cyperský parlament dnes nakoniec vôbec hlasovať nebude. Ak je to pravda, potvrdia sa špekulácie, o ktorých sme informovali včera večer - Anastasiades jednoducho nie je schopný získať pre kontroverznú daň dostatok hlasov.

09:42 Cyperská parlamentná matematika

Opäť si pripomeňme rozloženie síl v cyperskom parlamente. Strana prezidenta Anastasiadesa má v 56-člennom zákonodarnom zbore 20 kresiel. Jeho koaličný partner, DIKO má 8, ale strana sa už vyjadrila, že kontroverznú daň nepodporí.

Opozícia je tiež proti, Strana zelených sa dokonca vyjadrila, že kolaps cyperských bánk je nevyhnutný.

Strana prezidenta Anastasiadesa: 20 kresiel

DIKO (koaličná strana): 8 kresiel

AKEL: 19 kresiel

EDEK: 5 kresiel

EUROKO: 2 kreslá

Nezávislí: 1 kreslo

 

09:36 Fitch to vidí negatívne

Ratingovka Fitch zhoršila výhľad ratingu troch cyperských bánk - Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank a Hellenic Bank na negatívny. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Fitch to zdôvodnila práve plánmi na kontroverzný "solidárny odvod", ktorý sa dotkne i sporiteľov a pohrozila, že po schválení dane bankám udelí rating vyjadrujúci čiastočný bankrot (RD - restricted default).

09:31 Cypru sa míňa hotovosť

Nervozita na ostrove sa stupňuje, médiá, ktoré majú spolupracovníkov na mieste informujú, že pred bankomatmi sa tvoria rady ľudí, pričom banky v nich nestíhajú dopĺňať hotovosť. Spolupracovaníkovi britskej Channel4 pracovníci banky v Nikózii povedali, že hotovosť z ich bankomatu zmizla behom desiatich minút.

Blog The Crisis Republic zasa na svojom Twitteri zverejnil fotografiu bankomatu, ktorý je mimo prevádzky kvôli tomu, že sa "upraduje systém".

09:21 Banky ostávajú zatvorené i naďalej

Podľa správ z Twitteru sa na ostrove začína šíriť panika, mnoho z bankomatov je vraj už prázdnych. Banky však pre verejnosť neotvoria ani dnes. Foto: Ekonomický editor Channel4 News Faisal Islam.

09:10 Prvé ohlasy z Cypru: Parlament kontroverznú daň neschváli

Cyprus má rokovať o kontroverznej dani na bankové vklady, hlasovanie o ktorej včera nečakane presunul na dnes. Včera sa vo večerných hodinách dokonca objavili špekulácie, že prezident krajiny Anastasiades nenájde dostatok hlasov a oznámi partnerom z Trojky, že podmienky balíka pomoci ostrov nie je schopný schváliť. Včera večer o situácii na ostrove rokovala aj Euroskupina prostredníctvom videokonferencie. Dianie na Cypre sme aj včera sledovali online.

"Vyzerá to tak, že parlament daň neschváli," povedal štátnemu rozhlasu hovorca vlády Christos Stylianides, správu o tom priniesla agentúra Reuters.

Podľa zákulisných správ žiadal preziden Anastasiades od kancelárky Merkelovej počas telefonického rozhovoru "viac pomoci", v kontakte je aj s ruským prezidentom Putinom. Práve ten je najväčší zahraničný odporca kontroverznej dane, keďže na ostrove má svoje peniaze uložené množstvo bohatých Rusov.

Cyprus odštartoval vlnu nevôle

Cyprus necháva aj po včerajšku Európu v strehu. Plán záchrany, ktorý však má zároveň siahnuť na vklady v bankách na Cypre, mal totiž domáci parlament odklepnúť už včera, no nechal to až na dnes.

Na stole sú teda nové návrhy na zmenu dohody. Krajina je totiž na nohách, rozpútali sa obrovské štrajky. A búri sa aj Rusko, ktoré malo na pomoc Cypru prispieť. „Nebude to spravodlivé, bude to neprofesionálne a nebezpečné,“ varoval včera samotný prezident Ruska Vladimir Putin. Ten zároveň bráni viac ako 20 miliárd vkladov svojich bohatých krajanov.

Snaha o zmenu dohody
Politici v cyperskom parlamente nevedia nájsť zhodu v tom, kto by mal zaplatiť najviac za záchranu. „Banky zostanú zavreté až do štvrtka,“ vyhlásila včera cyperská národná banka. Finančné domy sú zavreté od soboty, keď sa dosiahla dohoda Cypru s eurozónou, že na vklady siahne štát a ľudia v reakcii na to začali vo veľkom vyberať z účtov svoje peniaze.

Istý kompromisný návrh včera načrtli ľavicové strany. Kým pôvodný návrh ráta s tým, že ľudia s účtami vo výške do 100-tisíc eur odvedú do štátnej pokladnice 6,75 percenta, terajší počíta len s tromi percentami. Do 500-tisíc by to malo byť po novom 10 percent a nad túto sumu namiesto 10 percent až 15 percent. A hoci kompenzáciou klientom majú byť akcie banky, v ktorej má úspory, práve zaťaženie vkladov so sumou nad pol milióna eur sa ukazuje ako vážny problém. „Cyperský prezident nebude súhlasiť s viac ako desaťpercentným poplatkom,“ povedal pre Financial Times jeden z vyjednávačov. „Ľudia vtipkujú, že on má iba bohatých priateľov,“ dodáva. V každom prípade však od ministrov financií dostal minulý týždeň jasnú úlohu. Z vkladov v bankách musí získať 5,8 miliardy eur.

 

Nepomôže im to
Zvyšných desať miliárd, ktoré Nikózia potrebuje, má získať zo záchranného fondu ESM. Ekonómovia však tomuto plánu príliš neveria. „Podľa nášho názoru je už myšlienka súčasného riešenia pomoci Cypru chybná,“ myslí si analytik Next Finance Jiří Cihlář. Podľa neho krajina nebude schopná splatiť úver. Spolu by sa jej dlhy totiž vyšplhali nad 30 miliárd eur, čo je viac ako 180 percent hrubého domáceho produktu krajiny. „Ešte zvážime, či sa k pomoci pridáme,“ vyhlásila aj šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Práve fondu prekáža prílišný nárast dlhu. Ďalším rizikom je podľa odborníkov hrozba, že sa v problémových krajinách na juhu Európy spustí „hon na banky“ v podobe masívneho výberu vkladov.

Politické špičky starého kontinentu však miernia vášne a tvrdia, že je to unikátne opatrenie, ktoré by sa už nemalo opakovať. Navyše, v prípade Cypru je problémom veľký bankový sektor, ktorý samotný štát nedokáže zachrániť. Kolená tamojším bankám pritom podlomilo odpúšťanie dlhu Grécku, keďže vlastnili pomerne veľké množstvo jeho dlhopisov. Logika Bruselu je preto jasná. Problémové bankovníctvo musí priložiť ruku k svojej záchrane.

Trhom sa však takýto krok nepáči. Burzy zasiahol výpredaj akcií, euro sa voči americkému doláru dostalo na najnižšie hodnoty v tomto roku.

01 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová maturita -- drahšia, náročnejšia, ale objektívnejšia 02 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moravcová neuspela vo voľbách 03 - Modified: 2005-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rimavská Sobota na ceste do druhej ligy
01 - Modified: 2024-04-10 16:22:04 - Feat.: - Title: Na Cypre čaká 1000 ton potravín pre Gazu a deti zomierajú na podvýživu, námorný koridor je dočasne uzavretý 02 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 03 - Modified: 2024-04-01 15:59:18 - Feat.: - Title: Cyprus hlási záchranu 270 migrantov, Grécko zachytenie 74 ľudí na drevenom člne 04 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:44