StoryEditor

Smer ustúpil. Ľudia sa k peniazom z druhého piliera dostanú ľahšie

29.05.2014, 16:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Sporitelia v druhom pilieri sa k svojim úsporám budú môcť dostať jednoduchšie. Minister práce Ján Richter (Smer–SD) pravdepodobne ustúpi od pôvodného zámeru. Zmenu chce urobiť v takzvanom programovom výbere, čiže v spôsobe, kedy sporitelia dostanú svoje úspory piamo na ruku. V pôvodnom návrhu novely zákona totiž rezort práce trval na tom, že takýmto spôsobom si budú môcť vybrať peniaze len tí ľudia, ktorých dôchodok by bol vyšší ako 800 eur, teda štvornásobok sumy životného minima. Po novom, to však už bude jednoduchšie.

Nárok budú mať  všetci tí, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili a čerpali by dôchodok len z priebežného piliera. V prepočte tak musia mať usporených približne 560 eur.  "To znamená ten previs nad prvým pilierom bude suma, ktorú si budú môcť sporitelia slobodne vybrať," vysvetlil po skončení zasadnutia dnešného sociálneho výboru parlamentu štátny tajomník MPSVR Jozef Burian (Smer-SD).

Zmena by sa mala dotknúť približne 12 % sporiteľov, do budúcnosti by sa však ich počet mal zvyšovať. Podľa Buriana vďaka týmto zmenám si budú môcť ľudia slobodne vybrať peniaze a nakladať s nimi podľa vlastného rozhodnutia. "Takmer každý piaty človek si bude môcť vybrať programovým výberom úspory, ktoré majú v druhom pilieri. Týka sa to práve ľudí, ktorí solidarizujú s tými ostatnými v prvom pilieri," podotkol.

Novinkou v tzv. anuitnej novele, o ktorej by mal parlament rozhodnúť na svojej aktuálnej schôdzi, je aj možnosť dedenia po zakúpení si doživotnej penzie z druhého piliera. Časť tohto dôchodku by sa mohla podľa pozmeňujúceho návrhu dediť aj po tom, ako už bude seniorovi vyplácaná renta zakúpená z jeho úspor. V prípade, ak dôchodca umrie do siedmich rokov od začiatku vyplácania dôchodku z druhého piliera, zvyšná časť renty určená na týchto sedem rokov by mala byť predmetom dedičského konania.

Ďalšou navrhovanou zmenou je aj to, aby si ľudia, ktorí poberajú dôchodok a popri tom stále pracujú, mohli požiadať každoročne o navýšenie dôchodku. Túto zmenu ocenil opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS). "Je to veľmi dôležité pre pracujúcich dôchodcov aj živnostníkov. Každý jeden rok si budú môcť dať zvýšiť dôchodok za tú odpracovanú dobu, za tie zaplatené odvody, čiže nebudú musieť čakať na to, kedy im pracovný pomer skončí. Aj pracujúci živnostníci popri dôchodku budú môcť každý rok zaznamenať určité zvýšenie penzie za odpracované roky," vyzdvihol.

Na dnešnom rokovaní výboru poslanci ocenili, že rezort práce počas prípravy novely vypočul aj pripomienky opozície. Podľa Mihála je pozitívom práve zmena podmienok pri programovom výbere. "Nový spôsob programového výberu je dobrý v tom, že omnoho väčšej skupine umožní slobodnejšie narábať s časťou svojich dôchodkových úspor. Už to nebudú len nejaké dve percentá sporiteľov, ale podľa môjho odhadu možno 30 % a viac percent sporiteľov si bude môcť slobodnejšie zvoliť, čo s nasporenými peniazmi urobí," dodal Mihál.

01 - Modified: 2006-06-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal už ovládol aj stávkové kancelárie
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 03 - Modified: 2024-02-16 10:01:49 - Feat.: - Title: Rozmýšľate ako ušetriť? Ponúkame vám 12 tipov 04 - Modified: 2024-01-13 09:06:21 - Feat.: - Title: Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať 05 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:39