StoryEditor

Detvania chcú späť staré platy

01.04.2014, 23:59
Zistenie HN. Vedenie PPS Group je ochotné zvýšiť plat o 1,5 percenta, odborári chcú šesť a odmeny.

Zamestnanci jedného z najväčších zamestnávateľov na Detve stále nevedia, koľko budú v tomto roku zarábať. Aj v PPS Group sa, podobne ako v bratislavskom závode Volkswagenu, vyjednáva o novej kolektívnej zmluve. „Žiadame, aby reálne priemerné mzdy (vrátane manažmentu) vzrástli o šesť percent. Firma nám však ponúka rast len o 1,5 percenta. S tým nesúhlasíme,“ povedal pre HN šéf odborov v PPS Group Stanislav Ľupták. PPS-ka dnes zamestnáva 1300 ľudí. Detvania pritom žiadajú, aby im dorovnali platy na úroveň roku 2012, keď im boli znížené o osem percent.

Rokuje sa pred sprostredkovateľom

Pracovníci už odvčera nemajú so svojím zamestnávateľom podpísanú žiadnu kolektívnu zmluvu – platnosť tej poslednej sa skončila tento týždeň v pondelok. Obe strany rokujú už niekoľko mesiacov, no keďže sa im doteraz nepodarilo nájsť spoločnú cestu, po novom sa dohadujú pred sprostredkovateľom. Toho im pridelilo Ministerstvo práce SR.

Odborári okrem zvýšenia platov chcú aj vyplatenie dvoch odmien – letnej a zimnej. „Pokiaľ docielime to, čo chceme, reálne platy zamestnancov sa dostanú na úroveň spred dvoch rokov. Vtedy klesli zhruba o osem percent,“ vraví Ľupták. Priemerný plat sa v PPS pohybuje na úrovni okolo 980 eur.

Hovorca PPS Group Pavel Machava na naše otázky k téme reagoval len tým, že kým nie sú rokovania ukončené, nebudú o nich informovať.

Argumentoval tiež tým, že minulý rok firma zvýšila tarifné mzdy o 4,5 percenta. To sa však nevylučuje s tým, že reálne platy, ktoré tvoria okrem základu i odmeny či príplatky za nadčasy, klesli.

Firma situáciu nekomentuje

V roku 2012 si Slováci za svoje mzdy mohli dovoliť čoraz menej. Nominálne platy na Slovensku síce stúpli o 2,4 percenta, reálne mzdy však padli o 1,2 percenta. Iná situácia bola minulý rok. Analytik ČSOB Marek Gábriš objasňuje, že nominálne mzdy vzrástli o 2,4 percenta, po dvoch rokoch však smerom nahor zamierili aj reálne mzdy, a to o jedno percento.

Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR, objasňuje, že na rast miezd vplýva viacero faktorov. „Zamestnávatelia pozerajú na to, že zákazky nestúpajú vďaka zlepšeniu situácie v hospodárstve, ale kvôli presunom produkcie či získaniu nových zákazníkov,“ reaguje Borgula. Ako ďalej dodáva, vplyv na situáciu má i to, že rast cien sa na Slovensku pohybuje na úrovni nuly (vo februári 2014 ceny dokonca medziročne klesli o 0,1 percenta, Slovensko sa tak dostalo prvýkrát do deflácie – pozn. red.). Taktiež produktivita práce síce rastie, no viac ako zamestnanci sa o to pričiňujú nové technológie, ktoré firmy kupujú.

Hrozby štrajkov sú v PPS Group bežné

Bratislava– Spoločnosť PPS Group z Detvy má so štrajkmi bohaté skúsenosti. Naposledy sa do sporov dostali v roku 2012, keď po desiatich rokoch zablokovali na viac ako hodinu cestu medzi Zvolenom a Lučencom. Dôvodom boli rokovania o nových kolektívnych zmluvách, ako aj nesúhlas s ťažbou zlata pri Bielom vrchu v Detve. Tej sa báli kvôli environmentálnym rizikám, poukazovali tiež na nezlučiteľnosť presnej strojárskej produkcie s povrchovou ťažbou v tesnej blízkosti areálu podniku. Do protestov sa pridala taktiež detvianska firma Slavia Tools, pričom do ulíc vyšli stovky ľudí. K ostrému štrajku a odstaveniu výroby pred dvomi rokmi nedošlo, firma nakoniec zamestnancom zvýšila tarifné mzdy o sedem percent. PPS Group sa v štrajkovej pohotovosti nachádzala aj v rokoch 2009 a 2010. I tu za tým stáli požiadavky na vyššie mzdy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:20