StoryEditor

Priemysel na Slovensku rastie. Už nie vďaka automobilkám

11.11.2013, 09:51
Priemyselná výroba u nás pokračuje vo veľmi dobrom raste.

Slovenským priemyselným podnikom sa v septembri darilo. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR totiž vyrobili o 7,5 percenta medziročne viac. Ide pritom o najlepší výsledok od novembra 2012. „Priemyselná výroba pokračuje vo veľmi dobrom raste a stavebníctvo sa dostalo takmer na nulu. To sú hodnoty, ktoré sú pre vývoj ekonomiky podstatné a prejavia sa aj na celkovom zvýšení HDP,“ vraví analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Sklamaním sú farmaceuti
Najnovšie čísla podľa Kozuba poukazujú na oživenie ekonomického rastu: „Navyše, nie je to iba samotný automobilový priemysel, ktorý by ťahal ekonomiku. Naopak, je to tu hneď niekoľko odborov, ktoré dokážu prinášať veľmi dobré rastové čísla, aj keď objemovo nebudú nikdy také výrazné, ako je výroba áut. Medzi premiantov v septembri patrila výroba elektrických zariadení, ktorá rástla o 58 percent, či výroba kovových konštrukcií s medziročným rastom 23 percent.“ Jediný odbor, v ktorom dochádza k výraznému zhoršeniu počas celého roka je farmaceutický priemysel. To ale nie je prekvapivé, je to dané zmenou pri dominantnom producentovi v tejto oblasti.

Stavebníkov odhalí až jar
V septembri však „nezaháľalo“ ani stavebníctvo a dokázalo prísť s tohtoročnou najlepšou hodnotou. „Pokleslo iba o 0,8 percenta, a to je v období, kedy pokračuje kríza stavebnej výstavby, veľmi dobrá hodnota,“ vraví Kozub a dodáva, že hoci štát investuje do dopravnej infraštruktúry, tlak na ceny je obrovský. Preto stavebné firmy nemajú jednoduchú pozíciu. Zo strany súkromných investorov doteraz nie je vidieť chuť rozširovať svoje investície a znova sa vrhnúť do novej výstavby. Preto samotná nová výstavba klesá o 6,9 percenta, zatiaľ čo rekonštrukcie a opravy rastú o 13,7 percenta. „Medziročne sa darí aj stavebnej produkcii v zahraničí, ale vzhľadom na to, že ide o veľmi malý objem, nemá výrazný vplyv na celkový výsledok. Stavebníctvo aj napriek tomu disponuje veľkým množstvom voľných kapacít. Zároveň prichádza jeseň, čo znamená utlmenie prác a čakanie na jarné obdobie. Až to ukáže, aká reálna je situácia a či naozaj príde k oživeniu celého sektora,“ uzatvára analytik.


Anketa: Čo hovorite na rast priemyslu? Bude rásť i naďalej?
Martin Baláž, Slovenská sporiteľňa
Tempo rastu priemyselnej produkcie v septembri zrýchlilo z augustových 4,4 percenta na 7,5 percenta medziročne, čím výrazne prekonalo konsenzus trhu (2,7 percenta). Rast priemyselnej produkcie rovnako prekonal aj náš optimistickejší odhad (5,5 percenta). Po sezónnom očistení rástla priemyselná produkcia tempom 1 percento medzimesačne. Zlepšenie naznačované indikátorom sentimentu v priemysle sa tak potvrdilo. Priemyselný sentiment v októbri zaznamenal ďalšie zlepšenie, ktoré by sa malo pozitívne prejaviť aj na priemyslenej produkcii. Indexy sentimentu v rámci eurozóny (PMI, IFO) v októbri síce mierne klesli, avšak stále naznačujú zvyšovanie aktivity. To by sa malo preniesť aj do nášho priemyslu. Štatistika priemyselný objednávok ale ukazuje, že objednávky v posledných mesiacoch sú mierne nižšie než vlani. To naznačuje, že priemyselná produkcia by mala rásť aj v nasledujúcich mesiacoch, avšak zrejme mierne pomalším tempom.

Ľubomír Koršňák, UniCredit Bank Slovakia
Priemysel zaznamenal najrýchlejší medziročný rast od novembra minulého roka a potvrdil tak mäkké dáta, keď sa dôvera v priemysle v posledných mesiacoch postupne zlepšovala. Na rozdiel od minulého roka je rast priemyslu v tomto roku pestrejší. Novým lídrom slovenského priemyslu sa v posledných mesiacoch stala výroba elektrických zariadení (iných ako spotrebnej elektroniky), ktorá v septembri doručila medziročný rast až o úctyhodných 58,1 percenta. Odvetviu pravdepodobne prospieva rastúci investičný dopyt na hlavných trhoch, ale aj silné prepojenie časti odvetvia na automobilový priemysel. Dlhodobejšie sa však darí aj chémií a textilu. Priemysel by si mohol udržať relatívne dynamicky medziročný rast aj v poslednom štvrťroku tohto roka. Okrem postupného zotavovania európskych ekonomík by mu mala pomôcť aj nižšia minuloročná porovnávacia báza.

Boris Fojtík, Tatra banka
Už pohľad na septembrové výsledky priemyslu v okolitých krajinách naznačoval, aký rast by sme mohli vidieť u nás a vývoj bilancie zahraničného obchodu tento scenár iba podporil. No výsledky zverejnené Štatistickým úradom SR predbehli všetky očakávania. Medzimesačne si po zohľadnení sezónnych vplyvov polepšil o jedno percento. Týmto výsledkom sa Slovenská republika stala v septembri opäť regionálnou jednotkou v raste priemyselnej produkcie.

Zlepšenie vývoja priemyselnej produkcie korešponduje do značnej miery s celkovým oživením v eurozóne. Index popisujúci situáciu v priemysle je na dvojročných maximách, čo sa zjavne odzrkadľuje aj na raste priemyslu v celom stredoeurópskom regióne. Po relatívne priaznivých letných mesiacoch to vyzerá na horúcu jeseň, ktorá by mohla vo štvrtok priniesť minimálne tak dobré výsledky rýchleho odhadu HDP ako sme videli aj v druhom kvartáli.

01 - Modified: 2005-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Letiská chce osem investorov
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:15