StoryEditor

Impérium Varehu vysychá

13.05.2013, 00:00
Reportáž. Do bankrotu mieri firma Mikuláša Varehu (na snímke) Galafruit & Co.

„Bola som pri sadení ovocných stromov. O to viac mi je ľúto, keď ich teraz vidím vysychať,“ hovorí smutne Eva Puškášová. Aj ona patrila medzi stovky ľudí, ktorým dával prácu Mikuláš Vareha. Veľkopodnikateľa odsúdili pred mesiacom na 11 rokov väzenia a jeho impérium sa mu rozpadá. Hrozba konkurzu momentálne visí práve nad firmou Galafruit & Co. Tá bola známa nielen jablkami, ale predovšetkým lukratívnymi tokajskými vinicami.

Puškášová pracovala vo firme tri roky.

Dnes dúfa, že konkurz by mohol sadom priniesť nových majiteľov, ktorý by ich oživili. Jej susedka z ulice Katarína Szaniszlová vidí vec kritickejšie.

„Neverím, že tieto sady budú ešte rodiť, hoci by som si to želala,“ hovorí. Pri slove konkurz v súvislosti s Galafruitom jej prichádza na um jediné: „Sú tu desiatky ľudí, ktorým Galafruit nevyplatil mzdy. Títo ľudia, ktorí pracovali zadarmo, by si naozaj spravodlivé vyrovnanie zaslúžili,“ hovorí. Aj tu je však skeptická. Bežní pracovníci v poľnohospodárstve totiž nie sú expertmi v konkurznom práve a nemusia možnosť využiť.

Pre iný dôvod je ku konkurzu skeptický ďalší Tŕnčan, ktorý nás požiadal, aby sme nezverejnili jeho meno. „Väčšinu obrábaných pozemkov mal Galafruit prenajatých, teda nie sú jeho vlastníctvom. Tie najcennejšie aktíva, ako Rákocziho kaštieľ, pivnice, si zase Vareha previedol na firmu Agent 007. Tento konkurz preto toho veľa neprinesie,“ myslí si.

Na scéne sú špekulanti
Obyvateľa Tŕne mrzí, že sa na scéne už objavujú „noví špekulanti“, ktorí chcú zaujať Varehovo miesto. Július Tancár pri slove konkurz hovorí, že bolo šťastím, že väčšina Varehových viníc sa dostala pod krídla iných firiem a nespustli. „Aj preto mám prácu, čomu som rád,“ dodal. 

Štyri roky neplatil
Ak väčšina z vyše 80 firiem Mikuláša Varehu bola bez zamestnancov a pripomínala schránkové firmy, Galafruit & Co sa, naopak, ako jedna z mála stala istým spôsobom na Zemplíne aj značkou.

Galafruit má veľký sad aj v Košických Olšanoch pri Košiciach. „Je to zem našich dedov, preto je ťažký pohľad na to, v akom sú stave,“ hovorí obyvateľ Olšian, ktorý si tiež neželá byť menovaný. Jeho mama konkurz vidí ako nádej na ďalšie kroky. „Galafruit nám štyri roky nezaplatil za nájom. Hoci nejde o horibilné peniaze, ide o princíp, pozemky sú naše,“ dodala. Areál sadu sme našli zamknutý, nenašli sme ani strážnu službu. Pracovníci susedného družstva tvrdia, že v poslednom čase v sade nik nepracoval. „Ak tak, jedine Rómovia, ktorí preliezli plot.“ Aj takéto podoby má koniec podnikania Mikuláša Varehu v Košickom kraji. Hoci miestni naňho dopustiť nedajú. „Dôchodcom a školám rozdával ovocie zadarmo, mnohí ľudia to oceňovali,“ spomína Eva Puškášová. 

01 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ST EXTRALIGA 02 - Modified: 2004-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zväz adresoval ponuku na kúpu štadióna Slovana
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:22