StoryEditor

Audit EÚ: Čistiarne odpadových vôd v povodí Dunaja sú priveľké a neudržateľné

14.07.2015, 08:26
Autor:
TASRTASR

Odporúčania na zlepšenie efektívnosti, účinnosti a udržateľnosti čistiarní komunálnych odpadových vôd v povodí rieky Dunaj predstavil vo svojej najnovšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

Európski audítori pripomenuli, že zatiaľ čo výdavky EÚ zohrali kľúčovú úlohu v pomoci Českej republike, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku pri ich pokroku v dosiahnutí dôležitých cieľov politiky EÚ v oblasti vodného hospodárstva, všetky tieto krajiny zároveň zaznamenali aj oneskorenia v dodržiavaní pravidiel a v čerpaní disponibilných finančných prostriedkov EÚ.

Hoci sa v čistiarňach týchto krajín vo všeobecnosti spracúvajú odpadové vody náležite, spracovanie splaškových kalov a prístup k prípadom odľahčovania bol niekedy zlý. Tretina čistiarní má nadmernú veľkosť a je potenciálne neudržateľná, píše sa ďalej v správe EDA, zverejnenej v pondelok.

"Dunaj je životne dôležitou tepnou Európy z hľadiska obchodu, cestovania a ekosystémov, ale je zraniteľný voči organickým či iným formám znečistenia z dôvodu neefektívneho čistenia odpadových vôd," uviedol v tejto súvislosti George Pufan, člen EDA zodpovedný za túto správu.

Audítori EÚ zistili, že výdavky EÚ v programovom období 2007-13 zohrali kľúčovú úlohu pri pokroku v zbere a čistení vody vo všetkých štyroch krajinách. Pokrok, ktorý dosiahli, však nebol dostatočný na splnenie termínov EÚ pre čistenie odpadových vôd.

Audítori taktiež zaznamenali, že tieto krajiny čerpali dostupné fondy EÚ pomaly, takže hrozila strata financovania EÚ alebo vytvorenie potreby dodatočného financovania z vnútroštátnych rozpočtov.

Vykonané kontroly zároveň zistili, že približne jedna tretina čistiarní má nadmernú veľkosť – aj po zohľadnení plánovaných prípojok domácností na kanalizačný systém v budúcnosti – a že potenciálnu výkonnosť čistiarní ohľadom prípadov odľahčovania nemožno pre chýbajúce vyčíslené údaje posúdiť.

Audítori posúdili aj súlad s nariadeniami EÚ a členských štátov a zistili, že - s výnimkou Rumunska - čistiarne odpadových vôd spracúvali splaškové kaly náležite a že zväčša spĺňali požiadavky na vypúšťané vody stanovené v ich povoleniach na vypúšťanie odpadových vôd a v európskej smernici.

Audítori dospeli k záveru, že finančná udržateľnosť infraštruktúry spolufinancovanej EÚ bola často otázna. V 90 percentách prípadov boli sadzby za odpadové vody účtované užívateľom príliš nízke. Neumožnili plne pokryť náklady čistiarní a boli nižšie než všeobecne prijatá miera dostupnosti štyri percentá príjmu domácností.

Audítori zaznamenali aj nedostatok informácií o tom, či majitelia infraštruktúry vytvorili dostatočné finančné rezervy na primeranú údržbu a prípadnú obnovu čistiarní.

Povodie rieky Dunaj je najväčším povodím v Európe; v jeho povodí je 19 krajín a je zraniteľné na znečistenie vody z rôznych zdrojov. EÚ prispela sumou 7,9 miliardy eur na projekty čistenia odpadových vôd v uvedených štyroch členských štátoch v programových obdobiach 2000-06 a 2007-13.

01 - Modified: 2021-07-18 11:31:59 - Feat.: - Title: Povodňová vlna z Nemecka a Rakúska sa začína prejavovať už aj v Bratislave. Takto stúpne hladina Dunaja 02 - Modified: 2019-05-30 12:18:15 - Feat.: - Title: Hladina Dunaja stúpa. Pozrite sa, ako to vyzerá v Bratislave 03 - Modified: 2018-02-14 10:51:36 - Feat.: - Title: Maďarsko spojí so Slovenskom nový cyklomost. Postavia ho cez staré koryto Dunaja 04 - Modified: 2016-03-29 20:10:14 - Feat.: - Title: Martin Filko zmizol na pokojnom úseku. Vodáci si nehodu nevedia vysvetliť 05 - Modified: 2016-03-29 10:30:29 - Feat.: - Title: Na Dunaji sa prevrátilo kanoe. Známy ekonóm Martin Filko sa zrejme utopil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:28