StoryEditor

Váhostav položil môj podnik. Definitívne

09.04.2015, 00:00
Kauza. Stavebný gigant zráža malých veriteľov na kolená.

Stavebná firma ProWise vznikla pred viac ako siedmimi rokmi. V podnikaní sa jej celkom darilo. Pred pár mesiacmi ju však na kolená zrazil stavebný gigant – spoločnosť Váhostav.

Dostal sa totiž do reštrukturalizácie a ťahá dole aj svojich subdodávateľov. Napríklad firme ProWise dlhuje 16-tisíc eur za prácu pri výstavbe maloobchodného centra v Bratislave. „Musel som si zobrať úver, aby som vyplatil svojich zamestnancov. Dnes už podnik nefunguje,“ hovorí jej riaditeľ Radovan Brezovský.

Stavbári z Bardejova nie sú jediní, ktorým Váhostav za prácu nezaplatil. Celkovo menším podnikom dlhuje 104,6 milióna eur. Späť však 689 nezabezpečených podnikateľov dostane pravdepodobne len minimum. Gigant im plánuje vyplatiť len 15 percent z pohľadávky.

Zmeny pri platení DPH

Problém s neplatením sa chystá riešiť už aj parlament. Jeho predseda Peter Pellegrini zvolal mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa chce zaoberať problémami živnostníkov zasiahnutých reštrukturalizáciami veľkých firiem.

„Právna úprava, ktorá dnes platí, sa javí ako nedostatočná. Zdá sa, že negarantuje rovnocenné postavenie jednotlivých typov veriteľov a dáva do veľmi nepriaznivej situácie tých najzraniteľnejších – živnostníkov, ktorí garantujú celým svojím majetkom,“ zdôvodnil Pellegrini. Už začiatkom týždňa poveril ministrov financií, hospodárstva a spravodlivosti, aby prišli s návrhmi, ako tento problém riešiť.

Rezort financií plánuje na schôdzi predstaviť novinku, na ktorej pracuje už dlhšie. V praxi pôjde o to, že umožní, aby dodávatelia mohli platiť štátu daň z pridanej hodnoty až po tom, čo im odberateľ zaplatí faktúru za tovary a služby. Odberatelia si tiež budú môcť uplatniť odpočty dane až po tom, keď faktúru uhradia. Nejde pritom o nič nové. Podobnú zmenu sa snažia zamestnávatelia presadiť už viac ako desať rokov.

Opoziční poslanci sú k zvolanej schôdzi skeptickí. Tvrdia, že problém s Váhostavom nevyrieši. Podľa predsedu strany OĽaNO Igora Matoviča jediným dôvodom, prečo Smer-SD zvoláva schôdzu, je, že ide o veľmi citlivú tému, ktorá trápi tisíce ľudí.

Veritelia Doprastavu dostali viac

Podľa poslankyne Lucie Žitňanskej je okrem toho zvolanie schôdze len snahou prekryť viaceré zlyhania a nekonanie zo strany štátnych inštitúcií. Podľa nej totiž napríklad minister spravodlivosti Tomáš Borec podcenil svoje povinnosti. Zverejnené informácie o možných prepojeniach súčasnej reštrukturalizačnej správkyne Váhostavu s jedným z veriteľov podľa Lucie Žitňanskej poukazujú na možnú zaujatosť, ktorá môže byť aj dôvodom odvolania správkyne. „Minister by mal okamžite preveriť tieto skutočnosti, keďže mu to ukladá zákon,“ dodáva.

S menom správkyne Petry Gabrišovej sa spája aj firma Doprastav, ktorá tiež nedávno vstúpila do reštrukturalizácie. Na rozdiel od Váhostavu sa však veritelia Doprastavu majú dočkať vrátenia až 30 percent svojich peňazí. Podľa odborníkov sa pod to podpísal najmä fakt, že dopravná spoločnosť mala ešte majetok, ktorý mohla predávať. Na druhej strane suma, ktorú dlhoval tento gigant malým podnikom, bola len 23 miliónov eur.

01 - Modified: 2007-05-06 20:40:30 - Feat.: 0 - Title: Čaj na dači
01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-15 12:32:25 - Feat.: - Title: Problémový úsek D1 pri Ružomberku sa rozbehol. Na tuneli Čebrať robí denne 500 ľudí, minister Ráž je spokojný 04 - Modified: 2024-04-03 15:55:21 - Feat.: - Title: Výbor žiada pravidelnú správu o vyšetrovaní kauzy Rozuzlenie. Šutaj Eštok hovorí o ovplyvňovaní volieb 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:50