StoryEditor

HNClub: Kvalita potravín? Slováci dávajú prednosť cene

08.04.2014, 10:05
Autor:
redred
"Na Slovensku chýba väčšia ochota podporiť slovenské potraviny," povedal na HNClube minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Kým v roku 2008 bol počet potravinárskych podnikov takmer 450, o päť rokov neskôr tento počet klesol na niečo vyše 360. Hlavnou príčinou úbytku je podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka chýbajúci priestor na pultoch predajní. "Až 70 percent potravín sa predáva cez obchodné reťazce," povedal na dnešnom HNClube s názvom Kvalita potravín minister.

Podiel slovenských výrobkov je alarmujúci, obchody ponúkajú iba polovicu tovaru so slovenským pôvodom. Podľa obchodníkov príčiny tohto problému treba hľadať inde. "Napríklad dotácia pre slovenského roľníka na hektár pôdy je nižšia ako v prípade rakúskych a poľských pestovateľov," vyhlásil podpredseda predstavenstva spoločnosti Coop Jednota Martin Katriak.   

Minister Jahnátek si predstavuje, že situácii by malo pomôcť spojenie prvovýrobcov do odbytových družstiev, ktoré by im zaistilo lepšiu vyjednávaciu pozíciu. "Viem si predstaviť vertikálne spojenie aj s výrobcami, možno aj niektorými predajcami," dodal minister pôdohospodárstva.

Podľa neho chýba na Slovensku aj ochota podnikateľov podporovať slovenské potraviny. "Na podporu potravín vieme dať štátne peniaze,  ale ministerstvo nemusí podporovať potraviny. My máme nedostatok hlavne slovenských potravín. A to musia byť peniaze vyskladané z podnikateľských prostriedkov," skonštatoval Jahnátek. 


Top momenty z HNClubu

Chýba ochota podporiť slovenské potraviny
Na Slovensku chýba ochota podnikateľov a začali podporovať slovenské potraviny. "Na podporu potravín vieme dať štátne peniaze, projekty, ale ministerstvo nemusí podporovať potraviny, ale my máme nedostatok slovenských potravín. A to musia byť peniaze vyskladané z podnikateľských prostriedkov. Pokiaľ sa nepripraví projekt na podporu potravín, tak budeme iba tápať," hovorí Jahnátek. 

Hlavná je cena, nie kvalita
Podľa podpredsedu pre potravinárstvo Dušana Janíčka je trend taký, že kvantita je dôležitejšia ako kvalita. Podľa neho sú Slováci hákliví na cenu a dávajú prednosť menej kvalitným výrobkom. "Lebo sú lacnejšie. Výrobky s väčšou nutričnou hodnotou sú kvalitnejšie, ale aj drahšie."  

Manželstvo z núdze
Zákon o neprimeraných podmienkach bol podľa podpredsedu pre potravinárstvo Dušana Janíčka nutný. "Komunikovali sme s obchodom, nenašli sme nejakú zhodu, tak sme iniciovali vytvorenie tohto zákona. Sú tam pomenované neprimerané podmienky, ale obchod sa podmienkam vyhýba," tvrdí Janíček. Vzťah medzi priemyslom a obchodom nazval ako manželstvo z núdze. "Navzájom sa potrebujeme, ale ten vzťah nie je korektný. Vždy je to pozícia silnejšieho proti slabšiemu. Je vidieť, že potravinársky priemysel chradne. Niekde je systematická chyba," dodal Janíček.  

Ten spochybnil aj čísla, ktoré prezentoval Jahnátek. "Nie vždy všetkýcm číslam sa dá veriť. Je to podvod na DPH, ako to bolo s cukrom. Tie štatistiky, ktoré sú tvorené by mali reflektovať na stav, lebo skreslujú realitu. Podvody z DPH zo sféry cukru a oleja sa presúvajú na mliečne výrobky. Čiže aj štátna správa by sa mala pozrieť ako to tam funguje," tvrdí Janíček.

Podľa ministra si reťazce nachádzajú nové cesty na obídenie zákona, napríklad spätnú maržu si pýtajú tak, že ich dodávatelia chcú, aby im výrobca dodával tovar jeden mesiac v roku za polovičnú cenu. 

Chýba nám priestor na domácom trhu
Najväčším problémom v potravinárskom priemysle podľa podpredsedu predstavenstva spoločnosti Tauris je fakt, že slovenskí výrobcovia sú znevýhodnení. Požiadavky na výrobu sú totiž oveľa vyššie ako napríklad u Čechov. "Tie kritériá sú jednoducho tvrdšie a nevýhodné pre nás." Podľa Jahnátka je problém to, že nemôžu naši výrobcovia a spracovatelia potravín predávať na vlastnom trhu. 

Pozrite si bilanciu za posledné tri roky medzi našimi susedmi

Slovensko má primát v únii
Bezpečné potraviny nesúvisia s kvalitou potravín, hovorí Jahnátek. Podľa neho má Slovensko primát.  Máme totiž najlepšie rozpracovaný systém v celej Európskej únii, čo sa týka kvality a kontroly potravín. "Aby sme zadefinovali kvalitu potravín, tak sme rozpracovali niekoľko desiatok smerníc, ktoré nám upravujú jednotlivé kategórie výrobkov. Snažíme sa nastaviť kvalitu pre potraviny, je to ťažký proces, všetko sa musí schváliť v Bruseli. Slovensko je jedna z mála krajín, čo si nastavila určité normy na kvalitu potravín," vysvetlil Jahnátek. 

Investície v potravinárstve klesajú

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek hovorí, že investície v potravinárskom priemysle klesajú. Kým v roku 2008 to bolo vyše tristo miliónov eur, v roku 2012 to nebolo ani dvesto miliónov eur. Podľa ministra je preto potravinársky priemysel stále menej konkurencieschopný. Hlavným dôvodom je fakt, že chýbajú investície do rôznych technológií.

01 - Modified: 2006-03-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otázky a odpovede - odpisy zaradeného vozidla
01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-01 06:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:58