StoryEditor

Chceme nakupovať firmy z výskumu. Hľadáme v Nemecku

21.05.2014, 23:58
Rozhovor. Generálny riaditeľ Matador Group Martin Kele pre Hospodárske noviny:

 

Matador chce aj naďalej zvyšovať svoj podiel v oblasti inovatívnych riešení pre priemysel. „Plánujeme rozširovať portfólio našich vývojových aktivít, a to i cez akvizície,“ vraví Kele.

 

Štefan Rosina, prezident a spolumajiteľ spoločnosti Matador Group, HN povedal, že skupina chce v Bratislave postaviť nové vývojové a výskumné centrum. Dokončené malo byť v priebehu troch či štyroch rokov.

To je pravda, no prvú fázu plánujeme otvoriť už toto leto. Centrum však nebude záležitosť výlučne Matadoru. Chceme doň pritiahnuť i firmy zo Slovenska, ktoré by tu robili vývoj a výskum.

Budete prenajímať priestory?

Nemáme ambície priestory len prenajímať, chceme vytvoriť centrum slovenského priemyselného vývoja, aké u nás nemá obdoby. Kde budú firmy z oblasti R&D pokope, budú sa môcť radiť, riešiť biznis...

V centre ste plánovali vytvoriť 200 nových pracovných miest, pričom sto ľudí si malo prácu nájsť vo výrobe, sto vo výskume. Platí to ešte?

O konkrétnych číslach by som nerád hovoril. Aktuálne u nás prebieha pravidelné zlepšovanie strategického plánu, no na našom smerovaní sa nič nemení. Aj naďalej chceme zvyšovať podiel v oblasti inovatívnych riešení pre priemysel. Plánujeme rozširovať portfólio našich vývojových aktivít, a to i cez akvizície.

Akvizície v oblasti výskumu a vývoja? O čo ide?

Presne tak – v R&D. Obzeráme sa po firmách nielen zo Slovenska či Česka, hľadáme aj na rakúskom, nemeckom a ruskom trhu. Zatiaľ sme našli asi štyri firmy, ktoré spĺňajú naše kritériá a hodili by sa nám do portfólia. Zatiaľ sme s nimi rokovania ešte nezačali, no vytypované už sú. Ide o stredne veľké firmy s rádovo desiatkami zamestnancov.

Akú sumu ste si na akvizície vyčlenili?

Inovácie sú pre nás priorita a chceme do nich investovať. Dnes sa však nenachádzame v stave, že by sme vedeli, koľko miliónov eur sme do toho ochotní dať. Závisieť to, samozrejme, bude i od toho, koľko financií v budúcnosti vygenerujú naše súčasné a budúce biznisy, lebo z niečoho tie nákupy treba financovať. Okrem toho to určí i vývoj v automobilovom priemysle.

Pri investíciách nechcete hovoriť o číslach. Je to aj z dôvodu rusko-ukrajinského konfliktu?

Samozrejme, globálna situácia zohráva úlohu aj pri našich strategických rozhodnutiach. Keď realizujete investície v politicky a ekonomicky rizikovejších krajinách, očakávate od nich oveľa vyššiu výnosnosť. Rusko je pre nás stále strategicky zaujímavý trh, ale vzhľadom na súčasnú situáciu niektoré rozhodnutia podrobujeme podrobnejším analýzam.

Narážala som na to, že v Rusku máte závod. Ak by mal problémy, zrejme by ste museli kresať investičné plány.

Je pravda, že v Rusku našu stratégiu prehodnocujeme oveľa opatrnejšie. Naše plány sa tu však zásadne nezmenili. Rusko zostáva jedným zo strategických trhov Matadoru. Okrem fabriky, ktorú tu máme a ktorá dodáva pre Volkswagen Rus (vyrába autá značky VW a Škoda – pozn. red.), tu máme rad iných podnikateľských aktivít a veľa zákazníkov. Negatívne sa na nás prejavuje vývoj kurzu euro – rubeľ, no na druhej strane ten objem zákaziek v Rusku nie je teraz taký veľký, aby to našu skupinu zasiahlo.

Prichádzate o zákazky?

Nie, presne naopak. Práve teraz tu dohadujeme nové biznisy, ktoré sú z gumárenského priemyslu (Matador vyrába technológie pre tento sektor – pozn. red.). V Rusku sa chceme presadiť s výrobou lisovacích nástrojov a zváracích liniek. Koketujeme aj s ruskými výrobcami automobilov, čo sa týka vývoja karosárskych dielov, dizajnu.

Vyvíjali by ste to na Slovensku?

Ak chcete byť v automotive vývoji úspešní, musíte byť pripravení lokalizovať ho na trh, kde je váš zákazník. Sme pripravení ísť aj do Ruska, prebiehajú tu prvé rokovania. Sme vo fáze spoznávania sa. Ruským partnerom teda deklarujeme, že sme skupina, ktorá im dokáže určité služby dodávať v požadovanej kvalite.

Málo našich firiem dodáva pre slovenské závody automobiliek VW, Kia a PSA...

Na Slovensku vývoj nie je v takom stave, aby slovenské firmy ponúkali automobilkám ich inovácie v oblasti karosárskych dielov či dizajnu. A týka sa to aj Matadoru. Naše vývojové aktivity pre slovenský automotive priemysel sa orientujú hlavne do oblastí vývoja technológií, ale pevne veríme, že v krátkom čase nájdeme priestor na rozšírenie spolupráce aj v iných oblastiach.

 

Ale vy už dodávate pre mladoboleslavskú Škoda Auto.

Jasné, ale to je v Česku. My sa snažíme nájsť priestor na rozvoj takýchto aktivít, kde ten priestor je. Pevne verím, že časom sa ten priestor vytvorí aj na Slovensku a automobilky k nám nebudú len alokovať výrobu, ale i vývoj a výskum.

To sa vám zdá reálne? Vývoj si všetky spoločnosti úzko strážia doma.

Musíme presvedčiť najväčších ťahúňov ekonomiky, že máme dobré podmienky aj na investície do výskumu a vývoja. A že im môžeme dať naozaj niečo nové.

 

Veľké firmy majú problémy s odborníkmi technického zamerania. To je tiež ďalší bod, ktorý zaváži, či nám dajú výskum a vývoj.

Problém s nedostatkom kvalifikovanej sily tu je a mal by ho pomôcť riešiť aj štát. Je nezmyselné, aby ľudia študovali odbory, po ktorých nie je dopyt na trhu práce, no technicky zdatní pracovníci chýbajú. Problémy tu evidujeme i my a riešime si ich aj po svojej linke – zamestnancov si vychovávame. V minulosti štát neprikladal inováciám dôležitosť a dnes sa to, zdá sa, mení. Ak štátu ukážeme, že na Slovensku sú firmy, ktoré chcú inovovať, verím, že ten ochranný plášť im poskytne a situácia sa zlepší.

Inovácie pre slovenské firmy stále nehrajú prím. Je to z dôvodu, že nemajú dostatok kapitálu?

Od každej investície čakáte rozumnú návratnosť. Slovenským firmám chýba stratégia a zároveň ochota počkať si na výsledky, ktoré R&D prináša. V západnej Európe zohráva svoju úlohu aj štát, ktorý tu podporuje inovácie. Do vývoja sa totiž investujú nemalé náklady, čo si môže dovoliť máloktorý podnikateľ. Okrem toho aj na výskum a vývoj potrebujete zákazníka, nikto to nerobí len pre imidž.

 

 

01 - Modified: 2006-05-28 13:48:29 - Feat.: 0 - Title: Ministři EU východisko z patu kolem ústavy nenalezli
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:00