StoryEditor

ANKETA: Ako vnímate vyhlásenie premiéra, že vláda opäť otvorí druhý pilier?

21.01.2015, 23:00

Viktor Kouřil, predseda Predstavenstva VÚB Generali DSS

Je to vnášanie neistoty a destabilizácie do systému sporenia po tom, čo nebola zvládnutá anuitná časť a celá výplata dôchodkov sa nechala na ľubovôľu trhu, teda poisťovní, namiesto toho, aby bola primerane regulovaná. Dosah bude nielen na počty sporiteľov, to by neprekážalo, ak sa sporitelia rozhodnú dobrovoľne odísť a zveriť sa do rúk len štátu, ktorý v konečnom dôsledku na dôchodky mať nebude, ale čo je horšie, že DSS-ky počas otvorenia budú musieť držať vysokú likviditu a nebudú môcť investovať tak, ako vlani. Čiže sa znížia výnosy, ktoré boli vlani od takmer 4 percent do 17 percent, podľa typu fondu.

Peter Socha, riaditeľ životného poistenia a sporenia AXA pre ČR a SR

Vyhlásenie vnímame ako fakt. Budeme čakať na ďalšie detaily.

Artur Šturmankin, špecialista z Odboru firemnej komunikácie Allianz-Slovenská poisťovňa

Vzhľadom na prebiehajúcu komunikáciu medzi jednotlivými stranami nebudeme reagovať na doposiaľ publikované stanoviská. Štát musí najskôr presne definovať podmienky pre vyplácanie a ďalší postup, z našej strany by potom došlo k vyhodnoteniu vplyvu zmien oproti súčasnému stavu a na základe toho k rozhodnutiu o ďalšom postupe.

Mário Adámek, člen Predstavenstva AEGON DSS

Sme presvedčení, že druhý pilier ponúka klientom unikátnu možnosť rozložiť riziko nasporenia na dôchodok a výplaty dôchodku medzi štát a súkromných poskytovateľov. Pri prípadnom opätovnom otvorení druhého piliera získa každý sporiteľ možnosť prehodnotiť svoje rozhodnutie zotrvať v druhom pilieri. Pred politickým riešením by však mala prebehnúť dostatočne hlboká odborná diskusia, ktorej výsledkom by bolo optimálne nastavenie dôchodkového systému. Je v záujme AEGON, aby bolo sporenie v druhom pilieri pre všetkých našich klientov výhodné a aby boli dobre informovaní o jeho výhodách či rizikách. Rozhodnutie o vystúpení z neho by si mali sporitelia starostlivo zvážiť.

Stanislav Žofčák, predseda predstavenstva DSS Poštovej banky

Bez poznania konkrétnych návrhov vlády je momentálne predčasné sa k tejto téme vyjadrovať. Počkajme si na konkrétne znenie návrhu. Sme však presvedčení, že II. pilier má zmysel, dôkazom čoho sú dobré výsledky slovenských správcov, ako aj pozitívne skúsenosti sporiteľov v západných krajinách, napríklad v Holandsku, kde tento systém dlhodobo funguje.

Jiří Čapek, generálny riaditeľ ING DSS

Naším cieľom ako dôchodkovej spoločnosti je pomôcť ľuďom zabezpečiť si dôstojný dôchodok, na ktorí si sporitelia šetria často desiatky rokov. Zatiaľ čo v 3. pilieri si šetrí každý tretí Slovák, v 2. pilieri si sporí každý. Ak v ňom každý rok nastáva zmena, spôsobuje to veľké zneistenie sporiteľov. Politici by práve preto mali jeho stabilitu podporovať. A navyše, naša spoločnosť ING DSS zastáva ideu dlhodobo udržateľného rastu. A preto nás zaujíma celková stabilita dôchodkového systému a priebežný dôchodkový systém túto dlhodobú stabilitu nezaisťuje. Druhý pilier naopak stabilitu zabezpečuje, preto ho vnímame ako nevyhnutnú súčasť dôchodkového systému.

01 - Modified: 2007-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obžalovaní vinu odmietajú
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS 05 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:07