StoryEditor

Peniaze od Váhostavu? Banky nemajú nič isté

14.04.2015, 00:00
Premiér Robert Fico chystá zmeny, pri ktorých banky nemusia dostať všetky svoje pohľadávky. Istotu však nemajú ani teraz.

Dlhuje im viac ako 31 miliónov eur. A z tejto sumy uvidia všetko. Taká je dohoda Váhostavu s bankami. Premiér Robert Fico chystá zmeny, pri ktorých banky nemusia dostať všetky svoje pohľadávky.

Takáto situácia už však môže pokojne nastať aj dnes, odkazujú premiérovi odborníci. „Nie je napísané, že banky musia dostať sto percent. Je to o tom, ako správca navrhuje ozdraviť firmu,“ vraví advokát Viliam Karas. Inak povedané, reštrukturalizačný plán je dohoda firmy, ktorú chránia súdy pred veriteľmi.

Banky, ktorým Váhostav dlhuje, situáciu nekomentovali. Stavebný gigant však oponuje. „Stopercentné uspokojenie vychádza zo zákona, keď zabezpečení veritelia musia byť uspokojení minimálne do výšky svojho zabezpečenia,“ povedal jeho hovorca Tomáš Halán. Ten chce malým dodávateľom vyplatiť 15 percent, teda necelých 16 miliónov eur z viac ako 104 miliónov.

O špeciálnych zmenách v zákone sa rozhodol šéf kabinetu hovoriť počas víkendu. Podľa neho zákon o reštrukturalizácii je nespravodlivý, ktorý zvýhodňuje banky pred nezabezpečenými veriteľmi a význame ich poškodzuje. „Ak táto nespravodlivosť vypláva na povrch, sme pripravení reagovať. Vyvinieme maximálne úsilie, aby sme prerokovali realistické návrhy,“ vyhlásil Fico počas hodnotenia troch rokov svojej vlády.

Konkrétnosti však premiér nespresnil. Rovnako ich nespresnil ani ministerstvo spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca, či rezort financií pod vedením Petra Kažimíra. Ako povedal pre HN jeho rezort poskytuje iba súčinnosť premiérovi a rezortu spravodlivosti. „Nevyjadrujem sa,“ Konkrétne návrhy by však vláda mala predstaviť v najbližších dňoch, keďže o týchto bodoch má rokovať parlament už od zajtra. Na ten deň zvolal mimoriadnu schôdzu šéf parlamentu Peter Pellegrini.

Váhostav požiadal o ochranu pred veriteľmi vlani v septembri, pričom už dlhodobo vykazoval problémy s platením malých dodávateľov. Tomuto kroku však predchádzal návrh na konkurz zo strany menšej žilinskej firmy Energy Pro. Jej firma Juraja Širokého dlhuje približne 45 –tísic eur za to, že jej urobili kúrenie v jej vlastnej budove. Dnes za to môže dostať necelých sedem tisíc eur. Aj z tohto dôvodu jej majiteľ Jozef Válek spolu s ďalšími veritemi požiadal o stretnutie práve s premiérom. „My máme svoje návrhy, vypočujeme si jeho. Uvidíme, či je politická vôľa to riešiť alebo nie. Podľa toho sa posunieme ďalej,“ konštatoval Válek.

Váhostav dnes rieši už polícia. Národná kriminálna agentúra začala trestné stíhanie. Okrem toho za Váhostavom stoja schránkové firmy z Nového Zélandu, či Kostariky. Požičali mu tiež firmy, ktorých sídlo je v daňových rajoch.

01 - Modified: 2007-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podvod na talianskej firme
01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka 03 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Vzostup digitálnych bánk pokračuje, správanie ľudí sa ďalej mení 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa chystá jedna z najväčších transakcií v histórii. Energetický gigant ňou predbehne aj štát 05 - Modified: 2024-03-14 09:45:36 - Feat.: - Title: Pri zvýšenej splátke hypotéky môžu klienti vyjednávať s bankami, upozorňujú odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:44