StoryEditor

Štátu mesačne kvôli nekalým praktikám pracovných agentúr uniká sedem miliónov eur

29.08.2014, 11:19
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pre nekalé praktiky niektorých agentúr dočasného zamestnávania, ale aj niektorých zamestnávateľov, štátu mesačne uniká približne sedem miliónov eur. Ukázala to analýza, ktorú si vypracoval Odborový zväz KOVO. "Obsahom analýzy je to, akým spôsobom sú vyplácaní ľudia v jednotlivých agentúrach.

Či sú napríklad vyplácaní cez cestovné náhrady, či sú pridelení ako služba a tým agentúry obchádzajú prakticky daňové zákony. Zistili sme, že tá najnižšia suma, o ktorú prichádza štátny rozpočet je zhruba sedem miliónov eur mesačne, uviedol pre TASR predseda odborového zväzu Emil Machyna (na snímke).

Podľa jeho slov v súčasnosti nie je zamestnávanie ľudí cez agentúry otázkou flexibility, ale otázkou znižovania nákladov. "Ak u zamestnávateľa pracuje niekto cez agentúru päť alebo dva roky, to už nie je flexibilita, ale tak robí preto, lebo má nižší náklad na zamestnanca. Je to spôsobené tým, že mu platí agentúra len minimálnu mzdu a ostatné peniaze mu vypláca cez cestovné náhrady, z ktorých sa neplatia ani odvody ani dane. Tým pádom je to väčší biznis pre agentúru a nižší náklad pre zamestnávateľov," tvrdí Machyna s tým, že v súčasnosti sa stáva aj to, že niektorí zamestnávatelia takpovediac "tlačia" agentúry do nekalých praktík. "Preto treba preniesť zodpovednosť aj na užívateľského zamestnávateľa," poznamenal Machyna.

Rezort práce už pripravil novelu Zákonníka práce, ktorej cieľom je práve regulovať agentúry dočasného zamestnávania. Napríklad sa má zaviesť princíp spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníkov, prezumpcia dočasného pridelenia, zakázať sa má aj dočasné pridelenie zamestnanca na výkon rizikovej práce, teda práce zaradenej do 4. kategórie.

Sociálni partneri budú o novele už po niekoľkýkrát rokovať budúci týždeň. "Ostali otvorené isté veci, najmä čo sa týka zavedenia povinnosti užívateľského zamestnávateľa vyplatiť dočasne pridelenému zamestnancovi porovnateľnú mzdu s jeho kmeňovým zamestnancom.

Ak by túto mzdu agentúra neposkytla, tak preberá záruky na seba užívateľský zamestnávateľ. K tejto problematike sa budúci týždeň ešte uskutočnia pracovné rokovania na úrovni štátneho tajomníka a odborníkov zo strany sociálnych partnerov," uviedol vo štvrtok (28. 8.) po rokovaní tripartity minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Vyčistiť" trh od pracovných agentúr, ktoré porušujú zákony je aj v záujme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) SR. "Chceme ale, aby zostala zachovaná aj flexibilita trhu a aby nedochádzalo k nekalým praktikám. Chcel by som, aby na rokovanie budúci týždeň prišli aj veľké firmy, ktoré sa obávajú, že keď budú zavedené príliš tvrdé opatrenia, tak stratia isté zákazky, ktoré môžu skončiť v ich sesterských firmách v rámci koncernu v zahraničí," uviedol predseda RÚZ Marián Jusko.

01 - Modified: 2006-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stredoeurópske akciové trhy
01 - Modified: 2024-03-02 18:15:00 - Feat.: - Title: Štát si za dva mesiace požičal 60 percent celoročného plánu, môže ho prekročiť 02 - Modified: 2023-12-05 12:57:25 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenovala do funkcie nových sudcov. Ich rozhodnutia môžu zvýšiť dôveru v štát, tvrdí Čaputová 03 - Modified: 2023-11-20 10:32:54 - Feat.: - Title: Štát by mohol podporiť letecké spojenia, ročne by to stálo 1,2 milióna eur 04 - Modified: 2023-10-13 12:48:12 - Feat.: - Title: Štát môže ušetriť na úradníkoch, ale nestačí to. Má mnoho iných zamestnancov, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze 05 - Modified: 2023-08-14 09:22:36 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť očakáva od štátu úsporu viac než 270 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:59