StoryEditor

Kto zabil elektrické auto?

07.08.2013, 00:00

Tretia ulica v Santa Monice pri Los Angeles je jedna z najobľúbenejších pre miestnych aj pre turistov. Po bokoch lemujú túto pešiu zónu obchody, reštaurácie a kiná. V strede sú fontány, štýlové kaviarne a vystupujúci umelci. Každoročne čerpám motiváciu a inšpiráciu práve tu.

Úplne na konci, vpravo hore, smerom na Wilshire Boulevard, je moje obľúbené kníhkupectvo Barnes and Noble prepojené so Starbucksom. Pred tromi rokmi krachoval ich konkurent Borders, lebo internet a elektronické čítačky na knihy menia trh. Ja som však stále konzervatívny čitateľ a milujem knihu v jej klasickej papierovej podobe. Prevraciam stránku za stránkou a podčiarkujem si dobré myšlienky. A tak som zamieril hneď druhý deň po príchode do kníhkupectva a hľadal výnimočné knihy na inšpiráciu a sebarozvoj.

Vždy, keď idem od začiatku ulice smerom hore, všímam si, aké sú tam nové obchody. Komu sa darí a kto zavrel svoj biznis. Tento rok bolo viac zmien ako po tie predchádzajúce. Najviac ma zaujala predajňa automobilov Tesla, len kúsok od kníhkupectva. Zjavne prerazila na trhu a konečne sa elektromobil presadil.

Prvý veľký pokus bol pred viac ako pätnástimi rokmi, keď v Californii rozdali na používanie desiatky nových elektromobilov, jeden dostal aj známy americký herec Tom Hanks. Autá si okamžite získali obľubu svojím dizajnom, jazdnými vlastnosťami a nabíjaním doma v garáži. Priemerný Američan jazdí do práce 70 míľ, a teda na jedno nabitie sa auto dalo použiť na celý deň.

Pozrite si film Kto zabil elektrické auto a vytvorte si názor, prečo presadenie sa elektrických áut bolo pozdržané. Poviem iba toľko, že elektrické autá boli od ľudí stiahnuté a skončili na skládke. California musela čakať pätnásť rokov na znovuzrodenie elektrického auta a jeho masovejšie presadenie sa. Teraz je už trend nezvratný a elektromobily sa postupne budú využívať na celom svete. Tesla je krásne auto, pripravujú už aj SUV a keď bude infraštruktúra staníc vytvorená na Slovensku, určite si elektrické auto kúpim.

V dobrej nálade som dorazil do kníhkupectva a objavil fantastickú knihu. Nabudúce vám ju priblížim a tiež sa podelím o stratégiu, ako som začal šíriť Baťov odkaz v Las Vegas.

Peter Krištofovič, zakladateľ Salve Group

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:38