StoryEditor

Nového operátora si štát preverí. Služby však môže stále poskytovať

05.11.2015, 12:08
Autor:
TASRTASR

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) bude postupovať podľa uznesenia Najvyššieho súdu (NS) SR a do 30 dní opäť preskúma plnenie povinností 4. mobilným operátorom, spoločnosťou Swan a podľa výsledkov rozhodne. Avizoval to dnes jeho hovorca Roman Vavro. Na svojom právnom názore však úrad naďalej trvá.

"Predmetom opätovného preskúmania bude, či operátor začal používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do šiestich mesiacov od právoplatnosti povolenia," priblížil Vavro. Zároveň zdôraznil, že NS povolenie 4. mobilného operátora nezrušil, je naďalej právoplatné a operátor tak môže naďalej poskytovať služby.

Najvyšší súd uložil RÚ povinnosť v lehote do 30 dní od doručenia uznesenia začať konať a rozhodnúť o preskúmaní povinnosti spoločnosti Swan, a.s., začať používať frekvencie pridelené rozhodnutím z 30. decembra 2013 na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do šiestich mesiacov od právoplatnosti rozhodnutia.

Vavro upozornil, že podľa právneho názoru úradu hodnotenie výsledkov kontroly a namietanie použitého regulačného prístupu nepatrí do pôsobnosti prokuratúry a NS mal preto jej návrh ako nedôvodný zamietnuť. Podľa zákona o elektronických komunikáciách totiž štátny dohľad nad elektronickými komunikáciami vykonáva práve RÚ.

Na to, aby regulátor mohol odobrať pridelené frekvencie, musí byť dostatočne preukázané, že Swan nezačal do šiestich mesiacov od právoplatnosti povolenia používať pridelené frekvencie na povolený účel, pripomenul Vavro. Táto skutočnosť však nemôže byť preukazovaná iba prostredníctvom verejne dostupných informácií na internete a v médiách.

"RÚ preto využil svoju zákonnú právomoc a vykonal kontroly. Kontrolami bolo preukázané, že spoločnosť Swan začala používať pridelené frekvencie na povolený účel v stanovenej lehote a poskytovala aj elektronické komunikačné služby," zdôraznil Vavro s tým, že úradu nemožno vyčítať nečinnosť v tejto veci.

Krajská prokuratúra Bratislava si podľa neho oprávnenie využívať pridelené frekvencie na celom území vysvetlila ako povinnosť pokryť službami celé územie Slovenska do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti povolenia. Tak to však podľa Vavra nie je. Povolenie ukladá povinnosť pokryť prostredníctvom svojej vlastnej siete mobilnými službami 25 % obyvateľstva SR najneskôr do 31. decembra 2015 a 50 % obyvateľstva najneskôr do 31. decembra 2018.

"S uvedeným príliš rozširujúcim výkladom ustanovenia zákona sa RÚ nestotožnil," konštatoval hovorca. Ak by totiž úrad postupoval podľa výkladu, aký uplatnila prokuratúra, podľa Vavra by musel odobrať frekvencie väčšine poskytovateľov elektronických komunikačných služieb na Slovensku.

01 - Modified: 2022-01-31 20:47:42 - Feat.: - Title: SWAN a 4ka sú už mesiac spolu. Tešiť sa môžeme na nové balíky služieb 02 - Modified: 2021-11-29 09:09:53 - Feat.: - Title: Prvý operátor prináša Slovákom pevný 5G internet na doma. Vo vybraných lokalitách 03 - Modified: 2021-11-11 11:44:10 - Feat.: - Title: Tieto smartfóny hýbali za posledný mesiac slovenským trhom. Cena je do 300 eur 04 - Modified: 2021-09-02 18:57:32 - Feat.: - Title: Dlhoočakávanú funkciu spustil už aj Telekom. S jednou zmenou 05 - Modified: 2018-07-20 05:28:30 - Feat.: - Title: Operátorov nahradia roboty. Prvou lastovičkou je Google
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 16:03