StoryEditor

Ficov liek na nezamestnanosť nezabral. Lacných ľudí firmy nechcú

30.06.2014, 18:53

Deväť mesiacov a štyritisíc pracovných miest. Takýto je výsledok odpúšťania odvodov, ktoré zaviedol kabinet Roberta Fica. Posledné čísla tak výrazne zaostávajú za očakávaniami štátu. Ten sa pôvodne domnieval, že prácu si takto nájde približne 15-tisíc nezamestnaných a pôjde tak o jedno z kľúčových opatrení v boji s nezamestnanosťou. Firmy totiž v prípade, že zoberú nezamestnaného, ktorý bol na úrade práce dlhšie ako rok, nemusia platiť takmer žiadne odvody. Namiesto plných 35,2 percenta len 1,05 percenta z jeho mzdy. Napriek tomu takúto možnosť využilo len 2 400 podnikateľov. Predpokladáme postupný nárast počtu podporených miest – odkázal hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Chcú inú podporu

Podľa odborníkov však doterajšie skúsenosti ukazujú, že opatrenie nie je príliš úspešné. „Ak porovnáme vynaložené náklady na tvorbu pracovného miesta, tak toto opatrenie vychádza podľa našich odhadov podstatne efektívnejšie než dotovanie zamestnávania mladých ľudí. Napriek tomu sa to nedá považovať za úspech vzhľadom na relatívne nízky záujem. Okrem toho môže byť príčinou napríklad aj potrebná administratíva,“ vyjadruje sa riaditeľ INEKO Peter Goliaš. V praxi však majú firmy záujem skôr o iné formy podpory. Napríklad o preplácanie mzdy a odvodov za mladých ľudí do 29 rokov.

Dotácie nie sú liek

Neochota však nemusí byť len na strane zamestnávateľov. Podľa personalistky agentúry Index Nosluš Dariny Mokráňovej mnohí možní zamestnanci nechcú takýto pracovný vzťah, pretože strácajú výhody. Napríklad si rok vôbec nešetria na dôchodok. Príčin však podľa nej môže byť ešte viac. „Často sa stane, že zamestnanci nespĺňajú podmienky a majú prerušenú evidenciu na úrade pre príležitostné práce,“ konštatovala s tým, že ďalším faktorom môže byť málo pracovných miest v okresoch s vysokou dlhodobou nezamestnanosťou. V budúcnosti by sa podľa nej nemal tento trend rapídne meniť. Ľudia, ktorí by boli ochotní prácu za takýchto podmienok prijať, sú už zamestnaní. Na druhej strane dlhodobo opatrenie nepomáha ani ekonomike ako celku. Stále má totiž prívlastok dočasné. „Dotovaním nevznikajú nové pracovné miesta, preto nemôže byť opatrenie efektívnym nástrojom. Takéto pracovné miesta nemusia byť udržateľné po skončení dotácií,“ uviedol výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina. Riešením by podľa neho mohlo byť zlepšenie podnikateľského prostredia, a teda všeobecné zníženie daňových odvodov, ktoré sú najväčšou brzdou.

01 - Modified: 2006-07-18 05:10:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, July 17
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:30