StoryEditor

Vytvoril jednu z najlepších aplikácií a je Slovák, píše BBC

21.07.2014, 19:02
Autor:
redred
Keď chcel ako dieťa vytvoriť vlastný operačný systém, vysmiali ho. Teraz Michal Štencl zamestnáva 110 ľudí a zaujal aj britskú spravodajskú televíziu.

Slovenský Sygic zaujal britskú spravodajskú televíziu BBC. Na svojom webe píše o gigante, ktorý vytvoril Michal Štencl, a stal sa jednou z najobľúbenejších aplikácií pre mobily.

"Prvý počítač som dostal, keď som mal osem rokov. Už vtedy som si uvedomil, čo chcem robiť so svojim životom," povedal v rozhovore pre BBC Štencl, zakladateľ aplikácie pre mobilnú navigáciu Sygic.

Slovenský podnikateľ popisuje, že počítač pre neho nebol zábavkou s hrami. "Chcel som vyrábať produkty pre ľudí. Tak som začal programovať," popísal Štencl, ktorého britská televízia navštívila v Bratislave v rámci seriálu o európskych biznismenoch.


Prečítajte si aj: Slováci, ktorí vyrábajú svetovú navigáciu
                              Vieme, kam by investoval šéf Sygicu. Pozrite sa

Keď v trinástich rokoch povedal, že chce vyrobiť vlastný operačný systém, všetci sa mu smiali. Teraz sa však karta obrátila. Skúsenosti s programovaním už z detstva mu pomohli vytvoriť giganta s obratom za rok 2013 vo výške viac ako trinásť miliónov eur.

Sygic je s päťdesiatimi miliónmi inštalácií do telefónov najviac sťahovanou navigačnou aplikáciou. Do konca roka chce Štencl toto číslo zdvojnásobiť.

V čase, kedy vytvoril operačný systém Qube OS, začal dostávať zakladateľ Sygicu množstvo pracovných ponúk. Medzi inými aj zo Sillicon Valley. Rozhodol sa však ostať na Slovensku.

"Hľadal som nové výzvy. Cítil som, že navigácie môžu byť budúcnosťou. Bolo dosť náročné s tým začať, pretože som nemal v tejto oblasti žiadne skúsenosti, no práve to ma posúvalo," popísal začiatky s GPS Štencl. Jeho Sygic teraz dáva prácu viac ako 110 ľuďom.

Ako popísal pre portál britskej spravodajskej televízie, jeho najväčšou výhodou v začiatkoch bolo, že ich navigácia nebola závislá od operačného systému v mobile. "Boli sme prví, ktorí mali navigáciu na viacerých platformách," popisuje. Ako prví ponúkli navigáciu pre iPhone a boli druhým GPS pre Android.

Štencl pre BBC popísal, ako vidí budúcnosť navigácií. Podľa neho budú stále viac vo výhode tie zariadenia, ktoré budú mať oproti klasickým navigáciám niečo navyše. A práve to ponúkajú smartphony, na ktoré sa Sygic zameriava.


BBC sa venovala Michalovi Štenclovi a Sygicu na svojej hlavnej stránke.

Zdroj: BBC

01 - Modified: 2006-08-13 06:09:08 - Feat.: 0 - Title: Tisíce lidí v Evropě i v USA protestovali proti válce v Libanonu
01 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 02 - Modified: 2024-03-22 07:38:40 - Feat.: - Title: Nečakaný hráč v oblasti umelej inteligencie. BBC vytvorí vlastný model AI s využitím svojich databáz textov 03 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 04 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 05 - Modified: 2024-02-12 12:02:20 - Feat.: - Title: Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:11