StoryEditor

Batoľa i dôchodca. Vek nerozhoduje

28.04.2014, 23:58
Rebríček vplyvu. Americký magazín Business Insider zostavil rebríček najvplyvnejších ľudí v každej vekovej kategórii.

Ak máte svetový vplyv, je jedno, či ste ešte v plienkach, alebo máte na chrbte desať krížikov. Dokazuje to unikátny rebríček amerického magazínu Business Insider, ktorý zmapoval najmocnejších ľudí na svete podľa veku. Vplyvných ľudí našiel vo veku od nula do sto rokov. Pri zostavovaní autori zohľadnili tri kritériá. Sféru vplyvu, možnosť budúceho vplyvu a odhadovaný majetok. Ak sa v rovnakom veku našlo viac vplyvných osôb, práve hodnota majetku poslúžila ako rozhodujúce kritérium.

Vek 0 rokov: Princ George

Malý Princ George z Cambridgeu má iba osem mesiacov a už si musí plniť kráľovské povinnosti. Nedávno absolvoval so svojimi rodičmi, princom Williamom a princeznou Kate, služobný výlet do krajín, kde bude v budúcnosti hlavou štátu – na Nový Zéland a do Austrálie. O svojom vplyve ešte zrejme netuší, no je tretím nástupníkom v poradí na britský kráľovský trón, keďže je prvorodeným synom následníka číslo dva, princa Williama, a vnukom prvého následníka v poradí, princa Charlesa. Budúca hlava krajín Commonwealthu a anglikánskej cirkvi je tak najvplyvnejším človekom na svete do veku jedného roka.

Vek 31 rokov: Kim Čong Un

Vodca Severnej Kórey nepatrí medzi obľúbených svetových lídrov a dokonca je často terčom posmeškov. Moc tomuto potomkovi zosnulého lídra Kima Čong-Ila však nemožno uprieť. Už len samotný fakt, že ho volilo sto percent zúčastnených voličov, z neho robí jedného z najsilnejších politikov na svete. Teda aspoň v jeho krajine. Svoju moc z času na čas demonštruje popravami svojich rodinných príslušníkov. Kimovi stačí lusknúť prstami a môže mať všetko. Od popráv vysokých predstaviteľov až po atómové rakety. A na narodeniny mu prišiel zaspievať samotný Dennis Rodman.

Vek 48 rokov: J. K. Rowlingová

Bola prvou spisovateľkou, ktorá sa stala miliardárkou. A to jej vydavateľ tvrdil, že knihy pre deti od ženských autoriek bývajú najväčším prepadákom. J. K. Rowlingová však svojou sériou kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi urobila doslova dieru do sveta. Aj po sedemnástich rokoch od vydania svojej prvej knihy inkasuje za predaj čarodejníckej série milióny. K tomu treba pripočítať aj romány, ktoré zámerne vydala pod pseudonymom, no aj napriek tomu zaznamenali obrovské úspechy. Navyše, ako prvá autorka v histórii si privlastnila digitálne autorské práva. Založila si dokonca elektronický obchod s knihami, z ktorého jej ide celých sto percent tržieb.

Vek 100 rokov: Yevnigue Salibian

Prežila genocídu v Arménsku a dožila sa stých narodenín. Je vplyvná najmä kvôli svedectvám, ktoré podala o spomínanom holokauste. Bez nej a jej rodiny by sa o týchto hrôzach svet azda nedozvedel. Turecko, respektíve v tom čase ešte Otomanská ríša, tento holokaust nepriznáva. Storočná Yevnigue sa však pamätá lepšie. Pamätá si, ako na začiatku 20. storočia nariadila otomanská vláda redukciu Arménov z dvoch miliónov na asi 300-tisíc. Yevnigue Salibian patrila k úplne posledným arménskym kresťanom, ktorí túto genocídu prežili. Dnes žije v Kalifornii a stále denne číta Bibliu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:07