StoryEditor

Ruské vyhrážky tlačia na náš Eustream

14.05.2014, 23:59
Autor:
pejpej
Energetika

Slovensku a celej Európe hrozí, že v zime nebude mať dostatok plynu. Pohrozil tým ruský gigant Gazprom, ktorý vyzval Ukrajinu, aby platila Moskve za plyn vopred. Ak Kyjev nezaplatí, Rusko jej stopne plyn. A ak Ukrajina nestihne pred zimou doplniť svoje zásobníky, reálne hrozia problémy aj pre Európu. Ak totiž na Ukrajine nebude dostatok zásob, Slovensko a ďalšie krajiny Európskej únie nemôžu počítať s plynulými dodávkami z východu. Práve zo zásobníkov na Ukrajine totiž dodávatelia vykrývajú zvýšený dopyt po plyne počas zimy.

 

Čas pre Eustream

Do hry však vstupuje náš prepravca, pološtátna firma Eustream, ktorá môže prepraviť plyn na Ukrajinu zo západu. Kyjev by tak vďaka našej pomoci mohol naplniť zásobníky ešte pred zimou. Najprv však náš prepravca musí urobiť potrebné kroky na spustenie takzvaného reverzného toku zo západu na východ. „Spoločnosť Eustream momentálne robí všetko pre to, aby bola technicky schopná zabezpečiť reverzné dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom plynovodu Vojany – Užhorod v maximálnom možnom objeme v čo najskoršom termíne,“ odkázal hovorca firmy Vahram Chuguryan.

Situáciu vyostrujú dlhy Ukrajiny voči Gazpromu. Rusi tvrdia, že Kyjev im dnes dlhuje 3,5 miliardy dolárov. Moskva preto žiada od Ukrajincov platby vopred. Za júnové dodávky by tak mali zaplatiť 1,66 miliardy dolárov.

Neprimeraná cena

„Suma bola vypočítaná na základe aktuálnej ceny plynu pre Ukrajinu, ktorá predstavuje 486,5 dolárov za tisíc kubických metrov,“ uvádza vo svojom stanovisku Gazprom. Ako však vyhlásil ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan, Kyjev odmieta platiť Rusom za plyn, pretože ich ceny považujú za neprimerané. Fakt je, že Gazprom po vypuknutí konfliktu u nášho východného suseda zvýšil ceny pre Ukrajinu o 80 percent, a dnes by tak mali platiť o tretinu viac ako západoeurópske krajiny.

Práve západná Európa ponúka Ukrajine pomoc. Nemecký koncern RWE je ochotný dodať plyn na Ukrajinu za východnejšie ceny. Najprv však potrebuje prepravcu. A tu vzniká priestor pre náš Eustream. „Zvyšuje sa atraktivita nášho prepravcu. RWE ho potrebuje,“ poznamenal analytik portálu energieprevas. sk Jozef Badida.

Náš prepravca v najbližších týždňoch požiada záujemcov na trhu o záväznú dohodu, že budú využívať jeho služby. Potom by mal investovať 20 miliónov eur do úpravy plynovodu a od septembra by mohol prúdiť plyn cez Slovensko na Ukrajinu.

01 - Modified: 2006-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotné poistné od januára
01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 05 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:26