StoryEditor

Ingmetal mieri na globálne trh

19.04.2013, 00:00

Začínal rok po revolúcii ako živnostník na zelenej lúke. Dnes Alexander Pivovarník v Petrovanoch pri Prešove pripravuje stavbu novej výrobnej haly. Do nej chce umiestniť najmodernejšie technológie pre výrobu foriem na zhotovovanie obalov z penového polystyrénu. Vďaka investícii jeho firma Ingmetal na Šariši k súčasnej tridsiatke vytvorí desať nových pracovných miest.

Treba odvahu
Investícia firme umožní zdvojnásobiť výrobu a vstúpiť do nových segmentov. Dnes v Prešove vyrába formy pre rôznych výrobcov bielej a čiernej techniky či stavebnín. Nové technológie umožnia vyrábať aj väčšie dielce, a tak vstúpiť do segmentu leteckých motorov a turbín. Alexander Pivovarník vysvetľuje, že aj najnovší projekt stavia na rovnakom princípe ako predošlé. A tým je investovať do najmodernejšej technológie, akú dnes technika ponúka. Že tento recept na rast zaberá, naznačuje fakt, že po rokoch Ingmetal ostal v segmente plastových foriem na Slovensku ako jediný. "Vďaka najmodernejším technológiám výrobky získavajú vlastnosti, ktoré zákazníkom zvyšujú kvalitu a produktivitu," spresňuje. V prípade najnovšej investície nové formy dokážu rozložiť polystyrén rovnomernejšie. "Takto cez menšiu spotrebu materiálu zákazníkom znižujú náklady. Rovnako prinášajú  vyššiu rýchlosť a presnosť výroby," spresnil. V tomto prípade zákazníci ušetria až tri štvrtiny energií.

Možnosti dopredu dnes posúva najmä výpočtová technika. Na otázku, či takáto investičná stratégia môže byť zbraňou proti kríze, odpovedá áno. Niekedy je podľa Pivovarníka potrebné nájsť odvahu ísť do niečoho nového, ešte neznámeho. Tu si spomína na začiatky podnikania, kedy kupoval prvý, vtedy tiež najmodernejší stroj. "Povedali, toto ešte pred vami nik nebral. V tej sekunde som na chvíľku dostal obavu, že ak nik, či je to je to naozaj dobrý nápad. Nakoniec sme to však riskli a oplatilo sa," dodal.

Nová hala, nové lokality
Ingmetal okrem Slovenska vyváža aj na poľský, český a maďarský trh. Pivovarník nevylučuje, že nová hala môže pomôcť v prieniku na nové lokality. "Takmer všetci naši odberatelia sú zahraničné firmy pôsobiace vo V4. Stáva sa nám, že cez ne a naše výrobky začínajú prejavovať záujem aj ich matky napríklad v Nemecku, čo chceme využiť," dodal. Rozhodnutie Ingmetalu postaviť novú halu v Petrovanoch víta starosta obce Ján Lenko. "K dispozícii máme v priemyselnej zóne ešte osem hektárov plochy. Rokujeme s viacerými záujemcami," povedal. Tá vďaka diaľnici zatiaľ zlákala najmä logistické spoločnosti. Svoje sklady tu majú Lidl a Billa. Operačné centrá v obci umiestnili SDH, Opal Fytos a Kuhne Nagel. Neskôr do zóny vstúpili aj spoločnosti PPG Deco Slovakia a Volvo Truck Slovakia. Tomáš Tišťan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:19