StoryEditor

Založenie firmy môže byť ľahšie

15.04.2013, 00:00
Ministerstvo hospodárstva prehodnotí výšku základného imania pre s. r. o.

Na štart firmy potreboval veľa peňazí a trvalo mu to pridlho. Preto sa rozhodol, že si s. r. o. založí v zahraničí. Takýto je príklad anonymného podnikateľa, ktorý ako jeden z prvých podal podnet na nový portál ministerstva hospodárstva businessfriendly.sk. Štátu poslal jasný odkaz – zjednodušte zakladanie firiem, lebo schopní ľudia odídu.

A zdá sa, že aspoň čiastočne uspel. Ministerstvo hospodárstva totiž jeho návrh zaradí do balíka opatrení pre lepší biznis na Slovensku. „Našou snahou bude aj tento konkrétny prípad riešiť a umožniť zjednodušenie, pokiaľ tá možnosť bude a budú aj príslušné inštitúcie spolupracovať,“ odkázal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Prehodnotia výšku imania
Podľa zámeru vlády by nové pravidlá mohli platiť o dva roky. Do konca roku 2014 má štát prehodnotiť aj výšku základného imania.

V súčasnosti totiž potrebuje podnikateľ na založenie s. r. o. podľa zákona 5-tisíc eur. A to firmy kritizujú. Medzi nimi je aj Martin Pastír z bratislavskej účtovno-poradenskej spoločnosti Lassard. „Základné imanie treba úplne zrušiť.“

Pastír pritom súhlasí s anonymným podnikateľom, ktorého aj vysoké náklady na založenie firmy odradili od biznisu na Slovensku. Tvrdí, že táto povinnosť zbytočne odrádza začiatočníkov, pričom skúsený podnikateľ zákon aj tak obíde. „V legislatíve je diera. Stačí čestne vyhlásiť, že s. r. o. peniaze má, no neexistuje štátny orgán, ktorý to nekontroluje.“

Plány na s. r. o. za euro mal už bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Nestihol ho však zrealizovať pre pád vlády Ivety Radičovej.

Pomohlo by kontaktné miesto
Snahu ministerstva víta aj prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka. „Základné imanie je zbytočné. Založenie firmy je však zložité aj preto, že podnikateľ musí navštíviť množstvo úradov.“

Podnikateľ musí pre založenie firmy zájsť na živnostenský úrad, prokuratúru a potrebuje aj listinu z obchodného registra. Pre lehoty na rôznych úradoch nevznikne firma skôr ako za dva týždne.

Riešením by pritom mohlo byť podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Róberta Kičinu jednotné kontaktné miesto. „Vďaka tomu by sa čas na založenie s. r. o. podstatne skrátil, pretože by podnikatelia nemuseli behať medzi jednotlivými úradmi.“

Jednotným kontaktným miestom by sa pritom mohol stať v budúcnosti ústredný portál verejnej správy, ktorý už funguje. Zatiaľ však podnikatelia cez ňu nemôžu komunikovať s úradmi, pretože na to nie je úplne pripravená legislatíva a mnohé orgány štátnej správy ešte neposkytujú elektronické služby.

Príkladom pre Slovensko by pritom mohlo byť Anglicko. V ostrovnej krajine možno založiť firmu za niekoľko hodín v pohodlí domova cez internet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:48